OK18

Djøf forbereder sig på strejke og lockout

30.1.2018

af

Foto: Jacob Nielsen

Foto: Jacob Nielsen

Hvis der bliver konflikt eller lockout til foråret, får djøferne et lån i stedet for klassisk konfliktunderstøttelse. Det har Djøfs repræsentantskab vedtaget.

Djøf ruster sig nu til tænderne, så økonomien kan holde, hvis overenskomstforhandlingerne i stat, kommuner og regioner bryder sammen senere på foråret.

På et velbesøgt ekstraordinært repræsentantskabsmøde 29. januar vedtog man med fuld opbakning en stribe vedtægtsændringer, som muliggør en såkaldt lånemodel – som går ud på, at de medlemmer, som udtages til strejke eller lockoutes, får et lån i stedet for klassisk konfliktunderstøttelse (se faktaboksen under artiklen).

Danmarks Lærerforening brugte samme model under lærerlockouten i foråret 2013.

Nødvendigt at være kampklar

"En lånemodel stiller både det enkelte medlem og Djøf stærkere, fordi lån samlet set er både billigere og bedre end konfliktunderstøttelse," sagde Djøfs formand, Lisa Herold Ferbing.

"Vi arbejder som altid for en forhandlingsløsning, og selvfølgelig tror vi på, at det kan lade sig gøre at finde et forlig. Men denne gang forbereder vi os mere grundigt på en konflikt. For risikoen er der, sådan som fronterne er blevet ridset op de sidste måneder."

Arbejdsgiverne går for langt denne gang

Når alle taler om forhøjet risiko for sammenbrud med strejke- og lockoutvarsler, er det pga. af nogle ekstra store bump på vejen denne gang.

Lisa Herold Ferbing oplistede de største set fra en Djøf-vinkel:

Arbejdsgiverne mener, at de offentligt ansatte er blevet alt for godt lønnet efter finanskrisen.

Moderniseringsstyrelsen har skrevet ud til de lokale ledelser, at den betalte frokostpause er noget, de godt selv kan vælge at stryge – det er ikke noget, som følger af AC-overenskomsten.

Og så er det tvisten om kutymefridagene juleaftens- og nytårsaftensdag, som nogle arbejdsgivere har sløjfet med et pennestrøg, så medarbejderne skal betale for dem med feriedage.

SKAT har sagt god for det

Den helt korte version af lånemodellen er, at medlemmet stilles økonomisk på samme måde, som hvis man får løn.

Men Djøf slipper for at dræne konfliktfondene for penge til medlemmernes indkomstskat under konflikten, fordi der ikke skal betales skat af et lån.

Det betyder, at Djøf kan stå igennem en konflikt i længere tid uden at tømme fondene – og at det bliver billigere at fylde dem op igen.

Djøfs direktør, Tomas Therkildsen, som gennemgik lånemodellen, understregede bl.a.:

At SKAT tidligere har afgivet bindende svar om, at de er indforstået med modellen.

At fondene består af allerede beskattede midler.

At man ikke skal kreditvurderes til lånet – Djøfs fonde stiller med garantibeløb for hvert medlem, der optager lån.

Og at Lån & Spar Bank i givet fald skal stå som udlåner og praktisk operatør og garant for, at alle regler overholdes.

Slagkraft eller skattetænkning

Sara Vergo, formand for de 25.000 medlemmer i Djøf Offentlig – altså dem, som skal strejke eller bliver lockoutet, hvis det hele bryder sammen – var meget glad for modellen, som styrker Djøfs slagkraft.

Et enkelt medlem mente dog, at det – på trods af gode argumenter, lovlighed og økonomisk nødvendighed – nok var skattetænkning og dermed etisk under Djøfs værdighed. Han ville stemme imod.

Et andet medlem replicerede til ham, at man er nødt til at afskrække modparten.

"Militærfolk siger, at hvis man vil have fred, så skal man forberede krig."

De privatansatte bakker op

Men hvad med de 25.000 privatansatte djøfere, som ikke skal i konflikt?

"Vi er 100 procent med jer – hele vejen hen til banken. Jeg har 50 fuldmagter med i dag," sagde formanden for Djøf Privat, Henrik Funder, som blev klappet ned på sin stol igen.

Efter en livlig spørgelyst fra den fyldte sal om detaljer i modellen, vedtog man vedtægtsændringerne med samtlige stemmer – bortset fra én.

LÅNEMODELLEN

Under en konflikt med strejke/lockout får man ingen løn, hvis man er omfattet af konflikten. Under konflikten vil ens fagforening derfor udbetale en økonomisk hjælp. Det er klassisk sket i form af konfliktunderstøttelse, der svarer til løn inklusive indkomstskat.

Pengene til den økonomiske støtte kommer fra de konfliktfonde, som medlemmerne sparer op til via kontingentet, og skal over tid betales tilbage til konfliktfondene igen via et forhøjet konfliktkontingent.

Det koster mange penge at konflikte. Varer en konflikt længe, er der risiko for at konfliktfondene tømmes, før konflikten er slut.

Djøfs øverste myndighed, repræsentantskabet, har nu besluttet, at den økonomiske hjælp under en konflikt kan have form af et konfliktlån, som medlemmerne får tilbudt at optage.

Lånemodellen stiller både det enkelte medlem og Djøf stærkere, da lån samlet set er både billigere og bedre end konfliktunderstøttelse.

Fordi:

Ved den klassiske model med konfliktunderstøttelse trækkes der et beløb fra fondene, som i runde tal typisk svarer til medlemmernes bruttoløn.

Ved lånemodellen trækkes der et beløb fra fondene, som typisk svarer til medlemmernes nettoløn, da man ikke skal betale skat af et lån.

Derfor trækkes der et betydeligt mindre beløb fra konfliktfondene. Og derfor skal der også samlet set betales mindre tilbage til fondene og dermed mindre pr. enkelt medlem.

Efter konflikten, når konfliktlånet betales tilbage, sættes kontingentet ned for de medlemmer, som har været udtaget til strejke/lockout. Hvis de har taget konfliktlån, får de altså nedsat deres kontingent til Djøf i den periode, lånet tilbagebetales.

Når trækket på Djøfs fonde er mindre, kan Djøf stå igennem en konflikt i længere tid – mindst dobbelt så længe. Det har stor betydning.

Ved lånemodellen bliver behovet for forhøjet konfliktkontingent mindre for det enkelte medlem, når medlemmerne efter konflikten skal genopbygge fondene. Det sikrer samtidig, at alle medlemmer, der fik lån under konflikten, også bidrager til at genoprette konfliktfondene.

Ved lånemodellen bliver behovet for forhøjet konfliktkontingent mindre for det enkelte medlem, når medlemmerne efter konflikten skal genopbygge fondene.

Ved at differentiere kontingenterne efterfølgende er det muligt at sikre, at alle medlemmer af de to offentlige delforeninger (Djøf Offentlig og Offentlige Chefer) kommer til at bidrage ligeligt til konflikten, selvom de konfliktende medlemmer kommer til at optage lån under konflikten. Og det samlede bidrag til konflikten bliver væsentligt mindre end ved konfliktunderstøttelse, hvorved alle medlemmer oplever en besparelse.

Den nøjagtige model for lån er endnu ikke helt på plads, da bestyrelsen for Akademikerne (paraplyorganisationen for de 25 AC-organisationer) først skal beslutte rammerne for lånemodellen, hvorefter Djøfs bestyrelse skal beslutte, hvordan låneordningen skal være i Djøf.

Kilde: Djøf og Djøfbladet

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Danske Gymnasier
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Region Hovedstaden, Rigshospitalet Glostrup
Job
Region Nordjylland
ANNONCE

Kommentarer

Nana
6 år siden
Det er grundlæggende usolidarisk, at DJØF går med i en konflikt for betalt frokostpause, julefridage mv. og højere løn - for slet ikke at tale om lærernes arbejdstidsregler - i en situation hvor en lang række DJØF-medlemmer har fået valget mellem fyring og at flytte til en anden landsdel. DJØF har som fagbevægelse simpelthen misforstået, hvad der er vigtigst for det enkelte medlem og ganske enkelt spillet fallit! Og så kan vi ikke en gang få konfliktunderstøttelse. Jeg håber, I skammer jer.
Julie
6 år siden
Hvis lånordningen flyder og sikre et flow. hvad skal de fondsmidler da bruges til? Jeg har forstået det således, at hvis et medlem skal tage et lån får de nedsat deres kontingent så de kun får en lille stigning i månedlige udgifter (tilbagebetaling af lån + kontingent). Derimod stiger man i kontingent hvis man ikke bliver udtaget til strejke så man har samme månedlig udgift som det medlem der udtages. Stigningen i kontingentet skal bruges til at "betale" nedsættelsen af kontingentpriserne for de medlemmer der udtages til konflikt. Hvis det er rigtigt vil jeg gerne henvise til mit første spørgsmål. Hvis der bliver lockoutet skal alle have et nedsat kontingent og optage lån. Hvad så? Så kan økonomien vel ikke hænge sammen?