Digitalisering

Danmark kan blive blockchain-frontløber

19.6.2018

af

Illustration: DG-Studio/Shutterstock

Illustration: DG-Studio/Shutterstock

Den høje grad af digitalisering i det danske samfund – og ikke mindst i den offentlige sektor – kan gøre Danmark til et foregangsland inden for blockchain, mener eksperter.

Længe har Silicon Valley styret it-udviklingen, men dette er ændret med blockchain, som er en decentral teknologi, hvor det ikke er så nemt at lave en skabelon. Flere forudsætninger skal være opfyldt.

Det konstaterer professor Roman Beck, leder af the European Blockchain Centre på IT-Universitetet i København. Han vurderer, at der findes ”et mulighedernes vindue” for, at Danmark kan blive et foregangsland i udviklingen.

”Danmark begyndte tidligt og konsekvent med den ene digitale dagsorden efter den anden. Kommunikationen med det offentlige er digitaliseret. Det har givet et forspring i digitalt mindset i befolkningen, i den offentlige sektor og i industrien. Desuden er der førende virksomheder på det globale marked med hovedkvarter i Danmark, bl.a. inden for logistik, medicin og finans. Og der er stærke uddannelsesinstitutioner,” siger Roman Beck.

Han noterer, at der findes blockchain-initiativer i Singapore, Dubai og andre steder, men de mangler de historiske forudsætninger og den menneskelige kapital til at blomstre.

”Hvis Danmark skal tage lederskab i udviklingen, er der brug for snarlige politiske beslutninger om pilotprojekter og finansiering. I modsat fald forsvinder knowhow andre steder hen,” advarer Roman Beck.

The European Blockchain Centre er et tværfagligt mødested for uddannelse og forskning i blockchain-teknologier, og det har hidtil samarbejdet med bl.a. SKAT, nemlig om at teste blockchain til registrering af køretøjer og udbytteskat.

Gode forudsætninger i den offentlige sektor

Overgangen til blockchain i Danmark kan gerne begynde i den offentlige sektor, fordi den er relativt stor, meget digitaliseret og bliver mødt med høj tillid af befolkningen.

Det siger Rasmus Winther Mølbjerg, blockchain-ekspert hos Deloitte Digital i Danmark, en gren af den internationale konsulentgigant.

Det offentlige kan samtidig trække den private sektor med ind i blockchain-udviklingen ved at anvise en klar vej, forklarer han.

Deloitte har i en nylig analyse udpeget, at der er iværksat cirka 130 blockchain-projekter i det offentlige rundt om i verden, og mange af dem kan have betydning for Danmark.

”At bruge blockchain i kampen mod momssvindel vil være en IT-omlægning med et stort samfundsmæssigt potentiale. Blockchain sikrer entydighed i transaktioner, så både de to parter og myndighederne ved præcis, hvad de indgår en handel om,” siger Rasmus Winther Mølbjerg.

Erhvervsstyrelsen har en ambition om at automatisere virksomhedsrapporteringen i Danmark, herunder regnskabsoplysninger. Blockchain er her en oplagt teknologi, mener han.

Rasmus Winther Mølbjerg forklarer, at der også er mange små områder, hvor det giver mening at skifte til blockchain, og det er tilmed forholdsvis risikofrit.

”Registre og certificeringer af enhver art er oplagte kandidater,” siger han.

Søfartsstyrelsen har indledt et pilotprojekt om at bruge blockchain i registreringen af skibe. Certificering af fødevarer, fiskerikontrol, tinglysning af ejendomme og uddannelsesbeviser er andre eksempler.

Potentialet for besparelser ved omlægning til blockchain i den offentlige sektor er stort, viser en Deloitte-undersøgelse i Norge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
Region Sjælland - Ringsted Sygehus
Job
Djøf
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet