OK24

Stort ja fra Djøf-medlemmer til overenskomst

15.4.2024

af

Det blev et meget klart ja fra de overenskomstansatte djøfere til OK24, og stemmeprocenten slog en slags rekord.

Der var ja fra 92% og nej fra 5% til resultatet af de nylige overenskomstforhandlinger i stat, kommuner og regioner, da stemmesedlerne ved den obligatoriske urafstemning blandt medlemmerne i Djøf Offentlig blev talt op.

Johanne Nordmann, formand for Djøf Offentlig, er meget glad for de mange ja-stemmer. Og faktisk også lidt stolt, eftersom det er hendes første overenskomstforhandling som formand.

”Resultatet siger mig, at OK24-pakken langt hen ad vejen stemmer overens med det mandat, vi fik fra medlemmerne. Her tænker jeg mest på, at vi kom i mål med vores højeste prioritet om størst mulige lønstigninger, og at vi fik skabt nye fleksibilitetsmuligheder,” siger hun.

Det sidste er noget, Djøf kan arbejde videre med ved de kommende overenskomstforhandlinger, understreger hun.

Stemmeprocenten blev 44, og det er mere end 10 procentpoint højere, end da djøferne stemte om overenskomstresultatet i 2021.

I tabellen under artiklen kan du se stemmeprocenterne ved de sidste seks urafstemninger i Djøf samt hvor mange der stemte ja.

Urafstemningen i 2018 skiller sig ud, fordi det var her, den betalte spisepause var i spil, og parterne måtte forhandle i otte uger i Forligsinstitutionen til lyden af demonstrerende offentligt ansatte nede på gaden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Hvorfor tror du, at stemmeprocenten er den højeste siden 2011 – bortset fra i 2018 med den store ballade?

”Jeg tror, det er udtryk for super-engagerede medlemmer, som ville være sikre på, at resultatet med synlige lønløft og mere fleksibilitet kom i hus. Det sker kun ved at bruge sin stemme på et ja,” siger Johanne Nordmann.

Samlet set landede resultatet for hele akademikerområdet med de 26 AC-organisationer på 97,9% ja-stemmer.

Du kan se en samlet gennemgang af resultaterne i stat, kommuner og regioner på Djøfs hjemmeside.

Du kan også dykke længere ned i de enkelte resultater her: Stat, kommuner og regioner.

Du får de aftalte lønforbedringer, når overenskomsterne er redigeret og underskrevet. Det er hele den faste løn, dvs. både grundløn og tillæg, der reguleres. Processen og ventetiden er lidt forskellig, alt efter om du er ansat i staten, en kommune eller en region. Forbedringer, der er aftalt med virkning fra 1. april 2024, udbetales med tilbagevirkende kraft.

Du kan se nogle eksempler på, hvad lønnen stiger i kroner og øre med tilbagevirkende kraft pr. 1. april her i denne artikel.

Stemmeprocenter 2011-2024

OK11:

Stemmeprocent: 34,6%

Ja-stemmer: 83,7%

OK13:

Stemmeprocent: 23,4%

Ja-stemmer: 80,1%

OK15:

Stemmeprocent: 26,0%

Ja-stemmer: 88,9%

OK18:

Stemmeprocent: 51,7%

Ja-stemmer: 95,3%

OK21:

Stemmeprocent: 31,0%

Ja-stemmer: 87,0%

OK24:

Stemmeprocent: 44,0% 

Ja-stemmer: 92%

Kommentarer

anonym
14 dage siden
Jeg stemte nej. De generelle lønstigninger er for små og at have ret til at indbetale mindre til pension er ikke en lønstigning. Den ekstra lønforhandling er "fugle på taget." Jeg er i tvivl om, hvorvidt den del af rammen, som anvendes til andre formål og derfor fragår de generelle lønstigninger er fornuftige i den nuværende situation. Det er prisværdige formål, men der er andre grupper, som har tilsvarende reelle krav. Det bør vore forhandlere virkeligt tænke over til næste OK og der kan synes at være år til den. Inden næste OK skal Djøf også væk fra konfliktmodellen, hvor der ikke gives strejkekompensation til de, som måtte være udtaget og derfor skal bære omkostningerne for alle. Der er intet gjort ved det systematiske overarbejde og det er heller ikke undersøgt om tidligere opnåede resultater ved overenskomster er implementeret. Flertallet har talt og det skal respekteres. Jeg overvejer at stemme med fødderne og når der ikke længere kan komme konflikt, så er bryder jeg heller ikke solidariteten.
Ole
14 dage siden
Øv, øv og øv. Det er bare ikke godt nok. Og slet ikke når kommunale og regionale tjener mere end os i staten, for samme stilling. Og inflationen har været næste 10% (efter skat), mens vi spises sf med 5,9%. Endnu engang tages vi bagi fordi vires forhandlere er inkompetente.