Opsving

Jobfest for akademikere i private firmaer

20.1.2022

af

Foto: bbernard/Shutterstock

Foto: bbernard/Shutterstock

Det er et rigtig godt tidspunkt at være på jagt efter et nyt job – uanset om du er nyuddannet eller har mange års erfaring. Arbejdsgiverne leder intenst efter akademikere, og i hovedstaden er der decideret mangel på jurister og økonomer.

I begyndelsen af januar skiftede cand.merc. Damian Solecki job. Han forlod Udbetaling Danmark – ATP's filial i Frederikshavn til fordel for skibsmotorproducenten MAN Energy Solutions dattervirksomhed, der ligger et par kilometer fra hans gamle arbejdsplads. Her skal han arbejde i spændingsfeltet mellem forretning, automatisering og processer.

Damian Solecki er en af dem, der har mærket, at der virkelig er gang i djøf-arbejdsmarkedet.

"Jeg var i fire ansættelsesforløb på én gang og hver gang med i opløbet."

Ledigheden på djøf-området er nu på det laveste niveau i fem år: 2,3%, når vi fraregner dimittenderne. Det viser den nyeste opgørelse fra de akademiske a-kasser, som er baseret på tal fra november 2021.

Dimittendledigheden for kandidater fra jura og samfundsvidenskab er også faldet markant. Fra november 2020 til november 2021 er den gået fra 27,7% til 16,6% – hvilket er lavere end blandt selv de nyuddannede ingeniører.

Mangel på jurister og økonomer

Damian Solecki indrømmer, at han fravalgte de offentlige arbejdspladser i Nordjylland, som regionen er blevet begunstiget med gennem statslige udflytninger, da han afsøgte nye jobmuligheder.

"Vi må bare erkende, at de ikke kan matche den private sektor i det samlede jobtilbud, herunder på lønsiden."

Men de private virksomheder tilbyder også meget spændende opgaver for en djøfer i disse år med ikke mindst grøn omstilling, siger han.

"Det er en af MAN Energy Solutions store opgaver. Vi hjælper fx Mærsk med at omstille hele tankskibsflåden fra diesel til nye energiformer. Det er også derfor, jeg har valgt jobbet her."

I Djøf har forhandlingschef Charlotte Thaning og hendes kolleger aldrig nogensinde gennemgået så mange ansættelseskontrakter i den private sektor for medlemmerne, som man gør nu.

"Det er i høj grad konsulent-, rådgivnings- og revisionsbranchen, og så er det private virksomheder over en bred front. Også private firmaer, som er helt nye for os. Og så er der også gang organisationer og NGO'er," siger hun.

I hovedstadsområdet er både jurister og økonomer kommet på den såkaldte mangelliste, som Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering fører.

Kapacitetspresset på arbejdsmarkedet er tårnhøjt, konstaterer Dansk Erhvervs arbejdsmarkedschef, Peter Halkjær.

"Det er på alle kompetenceniveauer, og det er alle virksomheder, både offentlige og private. Inden for videnservice er andelen af virksomheder, som har problemer med at få den arbejdskraft, de har brug for, ifølge Danmarks Statistik vokset fra ca. 20% til 47% her ved udgangen af 2021. Så arbejdsgiverne er på hælene."

Virksomhederne er åbne for alternative profiler

Gert Nielsen, chef for Karriere og Erhverv i Djøf, vurderer, at der er gunstige muligheder for jobskifte, uanset om du er ung på jobmarkedet eller har mange års erfaring.

"Og hvis du drømmer om at skifte til en anden sektor eller branche, er det måske nu, du skal tage skridtet."

Selv om ledigheden altså dykker blandt Djøf-medlemmerne, er der ifølge de akademiske a-kasser stadig knap 2.700 fuldtidsledige jurister, økonomer, samf.adm.ere og cand.merc.ere, heraf knap 1.040 under 30 år.

Gert Nielsen opfordrer til, at man retter sin opmærksomhed mod det, han kalder det skjulte jobmarked.

"En del job bliver slået op andre steder end på de store jobportaler, fx kun på virksomhedens egen hjemmeside. Og mange job bliver besat via netværk, kontakter og ved, at man uopfordret gør opmærksom på sig selv."

Den strategi er Peter Halkjær helt enig i.

Er det også nu, man skal søge alternativt og måske bredere end sin uddannelse?

"Det giver supergod mening. Selvfølgelig inden for rimelighedens grænser. Men i takt med at virksomhederne ikke kan få den arbejdskraft, de normalt ville gå efter, er de i stigende grad åbne for at forsøge sig med at ansætte alternative profiler. Så det er muligt at søge stort og bredt lige nu," siger han.

"Det bærende vil være, hvis man formår at forklare, hvordan man kan være en del af løsningen på virksomhedens opgavemæssige udfordringer. Så har man et godt udgangspunkt for at få et job." 

Gert Nielsen opfordrer til, at man tager fat i Djøf, hvis man har brug for en individuel rådgivning.

"Vi har viden og råd om, hvor jobmulighederne er for dig. Vi giver sparring om, hvordan du oversætter dine kompetencer, og feedback på dit cv og din ansøgning. Og så kan vi også hjælpe dig med at blive skarp på, hvad der skal være til stede i dit næste job, for at du trives og føler mening i jobbet." 

Fakta om tallene

Tallene i artiklen omfatter de a-kasse-medlemmer, der har en samfundvidenskabelig eller juridisk uddannelse.

Tallene er beregnet af Djøf og baseret på Akademikernes (AC) ledighedsstatistik for november 2021, som er udarbejdet på baggrund af tal fra de akademiske a-kasser.

Dimittender er defineret som dem, der er blevet kandidat inden for det seneste år. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

L. Johansen
2 år siden
Hvordan ser ledighedssituationen ud for erfarne kandidater (+55)? Virksomhederne er tilsyneladende mest interesserede i kandidater i aldersgruppen 30-45 år.