Djøf mener

Djøfs medlemmer er centrale i udviklingen af et bæredygtigt samfund

14-11-2022
2 min.

Samfundsvidenskabelige kompetencer spiller perfekt ind i arbejdet med samfundsansvar, siger Anne Bach Waagstein, formand for Djøf Privat.

Vi taler for lidt om, hvilken forskel djøfere gør på bæredygtighedsområdet. Når det gælder grøn omstilling, ledes tankerne ofte hen på ingeniører og industriteknikere. Til dem skal lyde en kæmpe tak. De spiller en central rolle. Men zoomer vi lidt ud, bliver billedet større: Sat på spidsen er det ingeniøren, der tegner og bygger vindmøllen, og djøferen, der vurderer, om den er lovligt opført.

Et stigende antal djøf-ansatte ude i virksomhederne arbejder med bæredygtighed og ESG (Environment, Social, Governance). Vi udvikler nye regnemodeller, der kan rumme flere bundlinjer og cirkulær økonomi. Udarbejder klimaregnskaber. Sikrer, at compliance-paletten favner nye EU-direktiver. Skaber rammer for en grøn infrastruktur. Udvikler standarder for bæredygtige investeringer og finansielle produkter. Sikrer ansvarlig leverandørstyring og kædeansvar. Udvikler nye bæredygtige ledelsesmodeller. Klassiske djøf-kompetencer, men i en forandret verdensorden.

Der er så meget at tage fat på, og vi er godt i gang. Det bekræftes i CONCITO og Mandag Morgens undersøgelse af fremtidens grønne arbejdsmarked, hvor hele seks ud af 18 kompetenceprofiler er djøfere. I dag fylder ESG-forhold så meget, at det efterhånden er noget, enhver bestyrelse og direktion skal handle på. Vi går væk fra CSR som noget, der hører hjemme som et add-on til kommunikationsafdelingen til et element i topledelsens strategiske pejlemærker og bredere samfundsansvar.

Samfundsansvar er netop noget, djøfere i stigende omfang lægger vægt på, når vi skal vælge vores næste job, og ESG er et stadig vigtigere konkurrenceparameter for virksomhederne ift. at rekruttere og fastholde medarbejdere. Jeg har talt med mange medlemmer, der gerne vil arbejde med bæredygtighed, og det flugter med, at antallet af jobannoncer, der efterspørger ESG-kompetencer, er eksploderet.

Jeg har selv været på en jobrejse mod bæredygtighed, som har givet mit arbejdsliv fornyet mening. Jeg tror ikke nødvendigvis, at man skal omskoles eller læse en master for at kunne varetage de mange nye jobfunktioner. Jeg kom i gang gennem kaffedrikning med andre djøfere, der var klogere på området end mig, praksis-læring på jobbet og gratis fyraftensarrangementer. Så hvis du går rundt med en klima- eller bæredygtighedsdrøm, er det bare med at komme i gang.

Djøf-kompetencer er afgørende for at binde værdikæderne sammen og skabe helhedsløsninger. At få samfundet til at finde sammen. Samfundsvidenskaben spiller i mine øjne perfekt ind i arbejdet med samfundsansvar.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.