Voldgift

Oprejsning: Ingen kan fyres og bortvises på rygter

11-08-2022
3 min.

Annemarie Schou Zahcho-Broe fotograferet i 2018, da hun netop var tiltrådt som kommunaldirektør i Frederica. En voldgift har nu fastslået, at hun blev uretmæssigt bortvist af kommunen i 2021.  

Foto: Peter Leth-Larsen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Voldgift fastslår, at Fredericia Kommune skylder eks-kommunaldirektør Annemarie Schou Zacho-Broe tre mio. kr. efter uberettiget bortvisning. Ingen kan bortvises for usande rygter, lyder det fra Djøf, som også har stævnet kommunen om godtgørelse for tort.

Hele kommunal-Danmark var på tæerne mandag i denne uge, da afgørelsen fra en faglig voldgift anlagt af Djøf mod Fredericia Kommune, kom ud i en pressemeddelelse fra Djøf.

Voldgiften slår fast, at det var uberettiget, da Fredericia Kommune i marts 2021 bortviste daværende kommunaldirektør Annemarie Schou Zacho-Broe. Det betyder, at kommunen skal betale Annemarie Schou Zacho-Broe det, hun er berettiget til efter sin overenskomst, nemlig 18 måneders løn eller 3,1 mio. kroner inklusive de renter, beløbet har trukket.

Annemarie Schou Zacho-Broe blev bortvist i kølvandet på en sag om den daværende S-borgmester Jacob Bjerregaards køb af en byggegrund i kommunen. Sagen rullede i medierne anført af Ekstra Bladet. Borgmesteren gik af, og der cirkulerede rygter og anonyme mails i byrådet og på rådhuset.

Rygterne handlede dels om, at Annemarie Schou Zacho-Broe i strid med den kommunale styrelseslov hjalp borgmesteren med at dække over sagen. Dels om at hun havde haft en for nær relation til borgmesteren og dermed overtrådt habilitetsreglerne.

Alle gode gange tre frifindelser

Begge dele er hun blevet renset for.

Både i en tidligere advokatundersøgelse, som Fredericia Kommune fik lavet hos Horten Advokatfirma. Og af Statsadvokaten efter at kommunen havde politianmeldt hende. Politiet afhørte 35 vidner og tjekkede bl.a. Annemarie Schou Zacho-Broes og Jacob Bjerregaards e-mails og sms-beskeder og kom på den baggrund frem til, at der ingen beviser var for hverken noget strafbart eller den nære relation.

Og nu er Annemarie Schou Zacho-Broe så også frikendt i den faglige voldgift. Voldgiften har afhørt 24 vidner og giver Annemarie Schou Zacho-Broe medhold i, at rygterne var usande, at hun intet strafbart havde gjort, og at bortvisningen derfor var uberettiget.

Alle gode gange tre frifindelser, understreger Djøf i pressemeddelelsen om afgørelsen.

Djøf-formand: Annemaries navn er renset

Det her er en sejr for alle offentlige ansatte, lyder det fra formanden for Offentlige Chefer i Djøf, Hanne Fugl Eskjær.

"Afgørelsen understreger vigtigheden af, at arbejdsgivere i Danmark efterlever de aftaler, der er indgået, og den pointerer, at ingen kan afskediges på baggrund af rygtedannelser i organisationer. Vi er tilfredse med, at sagen nu er helt afsluttet, og at Annemaries navn er renset," siger Hanne Fugl Eskjær i pressemeddelelsen fra Djøf.

Selve den 105 sider lange voldgiftskendelse er ikke offentliggjort.

Annemarie Schou Zacho-Broe vil ikke kommentere sagen yderligere i medierne.

Men hun siger i pressemeddelelsen fra Djøf, at sagen sætter punktum for et langt og turbulent forløb, som har haft store omkostninger for mange mennesker.Og at sagen er af principiel betydning for alle offentligt ansatte.

"Jeg håber, at den vil betyde en fornyet bevågenhed på både de etiske og ansættelsesretlige spilleregler for, hvordan vi håndterer rygter og kriser i offentlige organisationer."

Kræver tort for krænkende behandling

Afgørelsen i voldgiftssagen er endelig og kan ikke ankes.

Borgmester i Fredericia Kommune, Steen Wrist (S), siger til Fredericia Dagblad, at han i lyset af de informationer, man havde på det tidspunkt, ikke fortryder den hårde linje, som byrådet lagde mod deres eks-kommunaldirektør. Men at han tager til efterretning, at voldgiften nu har vurderet, at det var der ikke grundlag for.

Sagen mod Fredericia Kommune er dog ikke slut endnu. Djøf har stævnet kommunen for et krav på 100.000 kr. i godtgørelse for tort. Denne sag kører ved byretten og handler om, at kommunen skal betale en tortgodtgørelse for den krænkende måde, man har behandlet Annemarie Schou Zacho-Broe på.

Kommentarer

Helle

12.08.2022 kl. 09.37

Hvis Annemarie ikke var en kvinde på 43 år med en kometkarriere bag sig, så var der aldrig kommet en sag.

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Torben Ørting Jørgensen

12.08.2022 kl. 09.30

Det ville være interessant at høre EBs refleksioner over denne og de foregående afgørelser. Giver det anledning til selvransagelse på redaktionen eller er man for travl beskæftiget med næste “skandale”.

0 kommentarer
5
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Rikke

12.08.2022 kl. 08.34

Super trist sag, og især for kommunen, der kunne have brugt de ca tre millioner kr på velfærd i kommunen.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.