Guide

Sådan får du en god relation til din leder

14-09-2022
3 min.

Din chef er en vigtig faktor for, om du trives og får nye muligheder i dit job. Og med mere hjemmearbejde er behovet for at pleje jeres relation kun blevet større.

Der findes fremragende ledere og sløje chefer. Og de fleste ligger et sted derimellem. Uanset om du har vundet i det store cheflotteri eller trukket en nitte, er der god grund til at pleje jeres forhold. Al erfaring viser nemlig, at din relation til chefen er afgørende for, om du trives og kan udvikle dig på din arbejdsplads.

Her giver chefkonsulent i Djøf Jakob Sloth Petersen seks råd, der hjælper dig til at forstå din leders sendefrekvens og kommunikere, så I begge to opnår jeres ønsker og mål. 

1. Kender du typen?
En god relation starter med at forstå, hvilken type din chef er. Prøv at afkode, hvad der driver din leder. Lyser han eller hun op, når du kommer med nye idéer, eller er stabil drift førsteprioritet? Er din chef introvert eller ekstrovert? Og skal I helst direkte til sagen eller først vende, hvad der er sket i weekenden? Måske er du selv en helt anden type, og du behøver ikke dele din chefs præferencer – men du kommer længst ved kende dem. 

2. Sæt dig i chefstolen
Hvis du kender din leders kontekst, kan du bedre forstå hans eller hendes beslutninger og adfærd. Hold dig opdateret om din chefs mål og relationer i organisationen og de ting, som påvirker det. Fx en ny strategi, nye KPI’er, budgetbesparelser eller hensyn til andre afdelinger.

3. Vis, man kan regne med dig
Tryghed og tillid er centralt for forholdet til din leder. Det opnår du ved at holde aftaler, være loyal og informere i god tid. Har du et projekt, der er i risiko for at kæntre, så inddrag din chef, før båden begynder at tage vand ind. Tænk også gerne i løsninger, hvis du påpeger problemer. ”Det tager tid at bygge tillid. Men når din chef er tryg ved dig, udvides rammen typisk for, hvilken kritik du kan komme med, og hvilke opgaver du betros. Du får længere snor og større handlerum, så du og din leder kan gøre hinanden bedre og bedre,” siger Jakob Sloth Petersen. 

4. Flet dine ønsker med virksomhedens
Vil du have gennemslagskraft og flere af dine forslag igennem, så flet dine egne ønsker sammen med virksomhedens mål. Har du fx ambitioner om at blive projektleder, så understreg, hvordan det vil spille sammen med forretningens strategi og skabe resultater – frem for blot at slå på, hvor spændende det kunne være for dig. 

5. Forbered jeres møder        
”Måske kender du det. På mødet med din chef ender I med at tale om noget helt andet, end du havde planlagt. Du går mere uafklaret derfra – og måske endda med en uønsket opgave under armen. Så har du helt sikkert også ærgret dig over, at du ikke fik sat bedre rammer for mødet,” siger Jakob Sloth Petersen. Vær derfor skarp på:

  • Emnet for mødet
  • Formålet, for hvad vil du have – grønt lys for noget? Eller sparring?
  • Hvem du skal tale med. Er det overhovedet din chef? Eller snarere en specialist?
  • Hvordan du ønsker mødet skal forløbe. Sig fx: Jeg har ikke brug for, at vi beslutter noget, jeg vil bare gerne høre dine synspunkter.

6. Tag teten
Relationen til din leder har fået en ny dimension – nemlig hybridarbejdet, hvor du og din chef ofte arbejder forskellige steder, forklarer Jakob Sloth Petersen. ”Der går længere imellem, at du ser din chef eller stikker hovedet ind for lige at afklare noget. Det betyder, at både du og din leder skal være mere opsøgende og ikke bare tænke ’jeg hører nok noget, hvis der er brug for mig’. Mange skal lige vænne sig til fx at booke statusmøder oftere eller at ringe selv med mindre spørgsmål. Måske skubber det dig ud ad din komfortzone, men regelmæssig kontakt er afgørende, hvis du vil have en god relation til din leder,” siger chefkonsulenten.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.