Tjek din konto

Djøf: Studerende snydes for feriepenge

12.4.2019

af

Foto: IBICF/Shutterstock

Foto: IBICF/Shutterstock

Det er snart 1. maj, og så skal feriepenge være sat ind på feriekontoen og kunne hæves. Men Djøf får lige nu hver dag adskillige henvendelser fra studerende, som ikke har fået de penge, de har krav på. Læs her, hvordan du tjekker, om du er blevet snydt.

Alt for mange studerende ryger ud i problemer med at få de feriepenge, de har krav på – ikke mindst i små virksomheder. Men selv i store, kendte og etablerede firmaer sker der ind imellem fejl.

Sådan lyder advarslen fra Djøf her op til 1. maj. For der begynder et nyt ferieår, og så skal arbejdsgiver have sat feriepengene ind til timelønnede, så de kan hæve dem og holde ferie for dem.

"Lige nu får vi dagligt en håndfuld henvendelser fra timelønnede medlemmer, især studerende, som ikke har fået de feriepenge, de har krav på," siger Bella Lea Buono fra Djøfs Rådgivningscenter.

Tjek dine timer

Problemet er typisk, at arbejdsgiver har indbetalt for lidt i feriepenge. Derfor skal man huske at logge ind på sin feriekonto (se boksen under artiklen) og løbende tjekke, om man har fået det, man er berettiget til, siger Bella Lea Buono.

Men hvordan ved man så lige det?

"Først og fremmest skal man holde øje med sine timer – enten i en vagtplan eller skrive det op i sin kalender. Hvor mange timer har du haft på en måned? Og så skal du dobbelttjekke, at det stemmer overens med de timer, der er registreret på din lønseddel. Det står på langt de fleste lønsedler."

Log ind på FerieKonto

Næste skridt er at finde ud af, om din arbejdsgiver har sat de penge, du er berettiget til, ind på FerieKonto eller en anden feriekortordning – nemlig 12,5 pct. af din løn.

"Det er nemlig ikke altid, det sker, er vores erfaring," konstaterer Bella Lea Buono.

Har du ikke fået pengene ind på din feriekonto, skal du gå til din nuværende eller tidligere arbejdsgiver med dit timeregnskab og dine lønsedler og påpege det.

"Hvis man ikke kan komme igennem med det hos arbejdsgiveren, selvom man kommer med sine tal og det hele, så kontakt Djøf," understreger Bella Lea Buono.

Her skal du især være oppe på dupperne

Djøf ser fejl med feriepenge i alle typer virksomheder og organisationer.

"Men dem, der skal være mest opmærksomme, er ansatte i de små, private virksomheder og organisationer, hvor der ikke er et professionelt HR-setup," fortæller Bella Lea Buono.

Har du i forvejen oplevet problemer med, at du har fået for lidt løn, er risikoen for, at der også er noget galt med feriepengene, ekstra stor.

"Så der skal du være ekstra opmærksom med at tjekke din feriekonto løbende," siger hun.

Fakta om feriepenge til studerende
  • I et studenterjob er man typisk ansat på timeløn, og det betyder, at man ikke har ret til løn under ferie, men i stedet optjener feriepenge.
  • Feriepengene (efter skat) skal arbejdsgiveren sætte ind på FerieKonto eller en anden feriekortordning.
  • Feriepenge optjent i 2018 kan man bruge til at holde ferie for efter 1. maj 2019.
  • Men al administration kan gå galt. Derfor er det vigtigt, at man selv tjekker op på, om tallene stemmer, og man ikke bliver snydt for sine feriepenge.
Djøfs råd til de studerende

Du skal tjekke:

  • Din lønseddel. Her vil der som regel stå, hvor mange feriepenge du har optjent. Feriepengene udgør 12,5 pct. af din ferieberettigede løn i perioden. Stemmer dette tal med den løn, du har fået?
  • FerieKonto – har din arbejdsgiver husket at få alle pengene sat ind? Husk, at det er efter skat.
  • Hvis du er stoppet i dit studiejob, skal din arbejdsgiver sætte pengene ind på din FerieKonto senest den 7. i den anden måned, efter du er fratrådt. Dvs. hvis du er stoppet i dit job 31. marts, skal din arbejdsgiver have sat dine feriepenge ind senest den 7. maj.
  • Læs mere på djoef.dk/huskferiepenge og borger.dk

Kilde: Djøfs Rådgivningscenter

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet