Mere end en hobby

På studiet bryggede Caroline på en app. Nu vil hun gerne leve af den

2.4.2024

af

Foto af Caroline Langholz

Caroline Langholz er kandidatstuderende, har 20 timers studiejob og et meget socialt liv. Alligevel bruger hun meget af sin fritid på at udvikle en kaffe-app. At nå det hele kræver ”fuck it-energi”.

Det hele startede for knap to år siden med faget Innovation og ny teknologi. Opgaven lød, at de skulle udvikle en app. En masse problemstillinger og hypoteser strejfede Caroline Langholz og studiemakkeren Clara Truelsen, men den endelige idé fandt de et uventet sted.

”Gud, hvor drikker vi sindssygt meget, sindssygt dårlig kaffe,” lød konklusionen mellem de to studieveninder, som havde sat sig ind på en café. De snakkede om, at det ville være fedt, hvis der ligesom Vivino var et sted, hvor de kunne blive guidet i retningen af den gode kaffe.

Efter en markedsundersøgelse kunne de konkludere, at der ikke fandtes et tilsvarende produkt, så de kastede sig ud i at skabe det. Først hed appen Coffino, der lænede sig op ad inspirationskilden Vivino, men et behov for noget mere originalt opstod. De endte med BRØG – en mikstur af at brygge og bønne.

Efter at de havde forsvaret BRØG til eksamen, kom de to veninder frem til, at de ikke havde lyst til at give slip på appen.

Derfor har de løbende arbejdet på at videreudvikle den, og siden august har de tre dage om ugen siddet i et kontorfællesskab på Frederiksberg omgivet af andre unge iværksættere.

Her har de fået tilknyttet en mentor i forretningsudviklingen, og så modtager de hjælp til både jura og regnskaber. Alt sammen fordi de er blevet optaget på Copenhagen School of Entrepreneurship, som er et gratis tilbud til studerende, der enten har en idé, en start-up eller en virksomhed.

Mere end en hobby

I denne serie taler vi med en række unge om, hvordan deres lidenskab for fx musik, sport, kritisk litteratur og skuespil former dem og deres karriere. Det kan være givende og udfordrende – og for nogle umuligt – at integrere sine interesser i arbejdslivet.

En privilegeret situation

Caroline Langholz læser en kandidat i Business Administation and Data Science på Copenhagen Business School, hun er studentermedhjælper hos et større dansk konsulenthus 20 timer om ugen, arbejder på BRØG tre dage om ugen, har en kæreste, er aktiv i studiemiljøet og prioriterer et social liv.

Der er mange jern i ilden, og hendes mor har – mere end én gang – spurgt, om det ikke kunne være, at hun skulle trække nogle af dem ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Men en lyst til at skabe noget og en mulighed for at blive udfordret på næsten alt, hvad hun har lært på universitetet, trumfer det behov. For selv om der er mere end fart på, finder Caroline Langholz sig selv i en privilegeret situation, som hun agter at udnytte.

”Vi har begge deltidsjobs i konsulenthuse, og der kan man sjældent få lov til at arbejde 20 timer om ugen, når man er færdiguddannet.”

Der er også en anden bagtanke med, at BRØG skal være i luften, når de to er færdige med studiet. Med en uddannelse inden for it er der nemlig udsigt til favorable lønninger og gode jobmuligheder.

”Dér er det svært at stå og sige nej til en god løn, når man har været på SU i en milliard år. Så jeg tror, vi begge var ret afklarede med, at hvis vi skulle give det et skud, var det nu.”

Et feministisk oprør

Hvorfor ikke bare droppe kandidatuddannelsen? Caroline Langholz oplever, at der er et samfundsmæssigt pres for, at man skal have en kandidat.

”Det er latterligt, men det ligger meget i underbevidstheden.”

Det er dog langtfra den bærende årsag til, at hun er i gang med kandidaten. Hun vil gerne have en grundlæggende forståelse for tunge machine learning-modeller, large language-modeller og generativ AI såsom ChatGPT.

Derudover er der også en snert af kvindekamp i det for hende.

”Det er måske en feministisk kamp, som kommer lidt på bagkant. Det kommer sig af, at jeg har oplevet ting, hvor jeg har tænkt ’hvad fanden foregår der?’ Altså bare sådan noget som, at kun 1,7% af venturekapitalen går til kvindelige grundlæggere. Det bliver vi jo nødt til at ændre.”

Hun har også bemærket, at der er forsvindende få kvinder omkring hende.

”Der er nærmest ingen kvinder, der arbejder med large language-modeller, som er et af de mest definerede teknologiske nybrud i vores verden.”

Fuck it-energi

Der bliver jongleret med mange bolde, og det hænder, at Caroline Langholz taber en eller to. Når det sker, bliver det mødt med det, hun og Clara kalder en ”fuck it-energy”.

Det handler om at kunne være struktureret og lægge en god plan – men også, at man, når det hele så skrider, kan sige: ‘Fuck det, vi prøver igen i morgen.’

Når det er sagt, erkender Caroline Langholz, at det er hårdt. Der er mange slideshows til arbejdet, som bliver til mellem kl. 18-23. Tid med familien nedprioriteres, og venskabet med Clara kan føles som et parforhold, hvor der stilles høje krav om god kommunikation, når fx eksamensperioderne melder sig.

ANNONCE

Alligevel føles det ikke som det store at give afkald på, når hun tænker på alt det, hun får ud af arbejdet med BRØG.

Det har både været en sjov, lærerig og udfordrende proces, som har gjort, at hun sætter langt større pris på sin uddannelse.

”Vi har selv kunnet udvikle appen, og der må jeg bare give et skud ud til vores bacheloruddannelse, fordi det er der, vi både har lært om business og lært at kode.”

Derfor har de indtil nu kun brugt lidt af deres egne penge og taget små lån hos deres forældre for at kunne oprette et ApS. Derudover har de fået tildelt Mikrolegatet på 25.000 kr., som de har brugt på at skabe en visuel identitet. På den måde har projektet ikke kostet dem meget.

Der er dog store ambitioner for BRØG, og det kommer med en pris.

Først og størst

Caroline Langholz og Clara Truelsens planer for BRØG strækker sig langt ud over en app til third-wave coffee, som er navnet på en bevægelse inden for kaffemarkedsføring, der lægger vægt på høj kvalitet.

Ud over at gøre kaffe til et endnu større nydelsesprodukt vil de gøre kaffen til midtpunktet for et fællesskab, ligesom de har set Planet Nusa gøre med deres sportstøj.

Caroline Langholz har en oplevelse af, at hele København, Danmark – ja, faktisk hele verden – er fokuseret på helse og velvære.

”Clara og jeg er faldet pladask i med alt, der hedder vinterbadning og saunagus,” griner hun.

Derfor er de allerede nu gået i gang med at planlægge forskellige events. Én af idéerne er at afholde nogle saunagus-sessioner, hvor man bagefter kan sidde og nyde en god kop kaffe sammen. Det er her, det hurtigt begynder at koste nogle penge, og derfor har de søgt forskellige former for ekstra finansiering.

De håber på, at BRØG-appen ligger klar til brugerne om tre-fem måneder, og derfra skal appen udvikle sig, så den kan give dem en minimumsløn og betale deres husleje, når de er færdige med studiet.

”Vi regner med at gå fuldtid, når vi er færdige. Vi vil gerne være den første og største platform for third-wave coffee i Europa – og så bliver man nødt til at være fuldtid.”

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet