7.3.2008
af
Eva Bøgelund
Meget større lønforbedringer end vi har set tidligere, fastslår OK-formand Søren Burcharth.
'Historisk godt DJØF-resultat', og 'det bedste resultat for djøferne siden 87 med Palle Simonsen som finansminister'. Det var meldingen, da Søren Burcharth, formand for DJØFs Overenskomstforening, kom retur fra 22 timers afsluttende forhandlinger om en ny aftale for de 10.500 ok-ansatte djøfere på statens område. Finansministeriet meldte fra sin side af bordet, at det 'denne gang har været muligt at forhøje lønskalaen for akademikerne betragteligt', og 'der er også blevet plads til forbedringer af special- og chefkonsulenters lønvilkår og fuldmægtigenes rådighedstillæg'.
Hvorfor er det så godt?
"Fordi det er lykkedes at skabe stærke lønforbedringer for alle - ikke mindst for dem på sluttrin. Vel at mærke meget større forbedringer, end vi har set tidligere. Og så fordi vi har slået hul på isen for et tiltrængt lønløft til konsulenter, lektorer og erhvervsskolelærere. Og så fordi vi har kunnet lave et resultat, der i så høj grad matcher DJØFs hovedkrav om lønforbedringer - og for eksempel de mere bløde krav om ret til barns 2. sygedag og mere betalt barselsorlov til mænd," siger Søren Burcharth.
Hvad er der så på minus-siden?
"Jeg kunne godt have tænkt mig, at vi havde fået rådighedsordningen forbedret mere - for eksempel ved en nedsættelse af timeforpligtelsen, yderligere forkortelse af skalaen og en højere pensionsprocent. Og så ikke mindst en bedre arbejdstidsaftale for erhvervsskolelærerne. Men selv på trods af en intens indsats i et godt samarbejde med Gymnasieskolernes Lærerforening og Ingeniørforeningen i Danmark var Finansministeriet fuldstændig ubøjelig i den sag - selv efter mange gode tilbud fra vores side."
I har forud for OK 08 talt dunder om lønefterslæb til det private og rekrutteringsproblemer. Løser dét her resultat de problemer?
"Det er klart, at alt ikke bliver løst med dette resultat. Men vi er kommet et stykke ad vejen ikke mindst med en skalalønsforbedring og kompensationen for de privatansattes personalegoder, hvor det ligger i kortene, at den også bliver fremadrettet. Og så er det klart, at kampen for at løbe mere af lønefterslæbet ind ikke stopper med et OK-08-resultat. Her bliver den lokale og individuelle lønudvikling et absolut centralt og nødvendigt stykke værktøj."
De 10.500 djøfere på statens område (fra AC-forliget)
Alle 174.000 ansatte i staten (fra CFU-forliget)
Resultatet i staten bliver en realitet også selvom, der bliver konflikt på det kommunale område. Det skal dog stemmes hjem først.
Ledige stillinger