23.4.2014
af
Tine Santesson
Du arbejder måske ikke så meget, som du tror. Flere undersøgelser viser, at især højtuddannede arbejder mindre, end de regner med.
Du føler måske, at du stort set altid er på arbejde, og hvis du skal komme med et bud på, hvor mange arbejdstimer du lægger om ugen, så lyder dit gæt på langt over 37 timer.
Der er da også en pæn sandsynlighed for, at du arbejder mere end 37 timer om ugen, for højtuddannede ligger typisk i den høje ende, når det gælder arbejdstid, siger seniorforsker Jens Bonke fra Rockwool Fondens Forskningsenhed. Men du lægger nok ikke helt så mange timer i dit job, som du regner med.
For selv om de højtuddannede ofte arbejder meget, er det typisk også dem, der overdriver deres arbejdstid mest. Ifølge Financial Times viser flere internationale undersøgelser, at vi bevidst eller ubevidst smører tykt på, når vi skal komme med et bud på, hvor mange timer vi arbejder om ugen. Og de, der er højest oppe i hierarkiet, skyder mest ved siden af, når de estimerer deres arbejdstid.
Ifølge Financial Times overvurderer en advokat i langt højere grad sin arbejdstid, end advokatsekretæren gør. Og det samme gælder for topledere sammenlignet med dem længere nede i organisationen.
I 2012 udgav Rockwool Fonden en lignende undersøgelse om danskernes oplevede arbejdstid. Den er baseret på godt 14.000 spørgeskemaundersøgelser og målinger af danske indbyggeres arbejdstid i henholdsvis 2001 og 2009. I 2009 skød vi på, at vi arbejdede 39,3 timer om ugen, men målinger viste, at vi reelt set arbejdede 33,2 timer i gennemsnit. Og vi skyder mere ved siden af, end vi tidligere gjorde. I 2001 overvurderede vi ’kun’ vores arbejdstid med tre timer, og faktisk arbejdede vi reelt også flere timer, end vi gjorde i 2009.
Også Rockwool Fondens undersøgelse viser, at de, der arbejder mest – typisk de højtuddannede – skyder langt ved siden af den reelle arbejdstid. Den gruppe, der i 2009 tilkendegav, at de arbejder mere end 50 timer om ugen, har ifølge deres egne udsagn en gennemsnitlig arbejdsuge på 56,3 timer. Men da de dag for dag blev bedt om at registrere, hvor mange timer de egentlig arbejder, landede de på 44 timer inklusiv arbejde om aftenen og i weekender – altså 12,5 timer mindre, end de selv regnede med.
Som Jens Bonke fra Rockwool Fonden lakonisk siger:
”So don’t trust the busy people.”
Jens Bonke har flere forklaringer på, hvorfor folk med lange uddannelser i særlig høj grad overdriver deres arbejdstid.
”En forklaring kan være de psykologiske faktorer, der spiller ind. Hvis du arbejder meget, kan du have oplevelsen af, at du altid arbejder. En anden forklaring kan være, at vi ved at puste arbejdsmængden op støtter fortællingen om, hvor fantastiske vi er. Politiken kørte i sin tid en serie om topledere, hvor de via et lagkagediagram skulle vise, hvad de brugte døgnets timer på. Og hvis det, de sagde, holdt stik, var det bare arbejde og stort set ingen søvn,” siger Jens Bonke, der vurderer, at der nok i mange tilfælde blev pyntet lidt ekstra på de lagkager.
Hans egne undersøgelser viser, at de, der arbejder få timer om ugen, undervurderer, hvor mange timer de egentlig arbejder.
”De føler ikke, de får noget fra hånden, men faktisk viser det sig, at de fleste af dem får lavet mere, end de tror.”
Nu stammer Rockwool Fondens seneste målinger jo fra 2009, hvor krisen ikke for alvor havde slået igennem endnu. Så Jens Bonke vurderer, at det vil se anderledes ud i dag.
”Ja, jeg ville forvente, at disciplinen var større. Vi kan se, at vi i 2009 overdrev vores arbejdstid mere end tidligere, og vi arbejdede reelt set mindre. Men i krisetider vil det, man siger, og det, man gør, minde mere om hinanden, fordi din produktivitet typisk stiger – alternativet kan nemlig være, at du bliver fyret,” siger han.
Ledige stillinger