Global karriere
6.5.2019
af
Stefan Nygaard
Foto: Hamada Elrasam/Redux
Der er masser af spændende job uden for den danske andedam. Men vil du arbejde i udlandet, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Vi har samlet en guide til besværlighederne.
For mange er en udlandskarriere en drøm. Og det er bestemt også tilfældet for djøferne. Det fortæller chefkonsulent i Djøf, Lone Rank. Hun rådgiver til dagligt medlemmer, der søger en udlandskarriere, eller som er på vej hjem fra én.
Og hvis du står og leder efter dit næste job og kan mærke, at Hong Kong eller Harare hiver mere i dig end Holstebro, kan du følge Lone Ranks gode råd.
1. Overvej, hvad du vil og kan
Det er altid en god idé at reflektere over sit liv og arbejde, men det er særlig vigtigt, hvis du vil arbejde i udlandet, fortæller Lone Rank. Først er man nødt til at finde ud, hvem man selv er. Hvad er det, jeg kan, og hvad er det, jeg vil? Og tænk gerne tre og fem år frem. Det er en refleksionsopgave, man er forpligtet til, siger hun.
2. Er du alene eller med familie?
Det er nemmere at rykke et enmandstelt end et villatelt, siger Lone Rank. Med andre ord: Mobiliteten er ofte højere, når du rejser alene ud. Det betyder dog ikke, at du ikke kan udleve din udlandsdrøm, hvis du vil have kæreste eller familie med – men det er en langt større opgave, der skal planlægges grundigere.
3. Udlandet er ikke et land
Når du har reflekteret over, hvad du vil og kan, kan du begynde at indstille den geografiske linse. Udlandet er nemlig ikke et land. Derfor er det vigtigt at præcisere, hvor du vil hen. Og det er ikke nok blot at ville til Tyskland, siger Lone Rank. Der er stor forskel på jobmuligheder i byer som Berlin, Stuttgart eller Frankfurt. Du er derfor nødt til sætte dig ind i det konkrete jobmarked. Når du søger via jobportaler som LinkedIn eller Monster Rank, er det desuden en god idé at ændre din geografiske placering i jobportalen – så får du tilbudt job i det område, du søger.
4. Start din internationale karriere i Danmark
Mange djøfere, der tager ud, er ansat i en dansk virksomhed eller afdeling først. Og der kan være en god fornuft i at kickstarte sin internationale karriere i Danmark, siger Lone Rank. Det giver en fordel, at man allerede har et lille stykke internationalt arbejdsrum, man kan prøve af.
5. Sæt dig ind i kulturen
Der er stor forskel på kulturen, alt efter hvor man vil hen, fortæller Lone Rank. I USA er det fx god stil at sende en kvittering efter en samtale. Sådan nogle små ting kan gøre en forskel, for man kan blive oplevet som uhøflig, hvis man ikke følger etiketten. Derudover er det altid en god idé at begynde at lære sproget, og hvorfor vente til man er taget af sted?
6. Ræk ud til udlandsdanskere
Hvis du vil have hjælp til alt fra praktiske til kulturelle spørgsmål, kan det være en rigtig god idé at række ud til udlandsdanskere. Der findes et hav af Linkedin-grupper i utallige byer, som man kan finde i ’Djøfere i udlandet’ på Djøfs hjemmeside. Desuden har Djøf også netværk i London, Bruxelles, Paris og New York, som man kan bruge. Ifølge Lone Rank ved udlandsdanskere, hvor svært det hele kan være. Derfor er de ofte gode og hurtige til at hjælpe med det mindste.
Kilde: Djøf-undersøgelse, 2016
Mange djøfere drømmer om at rykke til udlandet, men få tager springet. Vi har interviewet en håndfuld af dem, der har gjort det, ligesom vi har samlet gode råd til, hvad du kan gøre for at komme ud:
"Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle blive ekspert inden for Mellemøsten"
"Jeg tror, man skal elske New York for at kunne nyde at bo her"
Sygemelding åbnede døren til ny karriere i Kina
6 nyttige tips: Sådan får du job i udlandet
Ledige stillinger