Klimaguide:
27.6.2019
af
Mads Matzon
Foto: Grace Livingstone/CBS
Glas- eller plastikflasker? Kød eller vegetarmenu? En guide fra Copenhagen Business School gør dig klogere på, hvordan dine arrangementer på jobbet bliver grønnere.
Går du til store konferencer og arrangementer på dit job? Har du overvejet, om de er klima- og miljøvenlige? For et års tid siden stod Louise Thomsen fra Copenhagen School i de overvejelser. Hun er Centre Manager for CBS Sustainability og skulle til at arrangere en konference om bæredygtigt forbrug for 200 personer. Konferencen løb over fire dage. På grund af det bæredygtige tema valgte Louise Thomsen, at afholdelsen af konferencen også skulle være bæredygtig.
”Med bæredygtighed mente vi at minimere ressourceforbruget og CO2-udslippet fra konferencen. Bæredygtighed handler også om socialt ansvar, men lige i forhold til konferencen havde vi særligt fokus på klima- og miljødelen,” fortæller hun.
Louise Thomsen allierede sig blandt andet med en professor fra DTU, som underviste i et fag, hvor de studerende lavede livscyklus-analyser på, hvor meget et produkt forurener fra vugge til grav. Louise Thomsen fik dem til at kigge på, hvilken mad der ville være mest bæredygtig at servere til konferencen, og hvordan deltagerne drak vand på den mindst klimabelastende måde.
Udregningerne fra DTU viste, at CBS kunne spare op til 44 procent af deres CO2-udledning ved catering, hvis de kun serverede vegetariske måltider. Derfor serverede de ikke kød for konferencens deltagere.
I forhold til vandet viste det sig, at hvis deltagerne fik udleveret glasflasker, som de genfyldte mindst syv gange, så ville glas trumfe plast. Derfor fik hver deltager én glasflaske hver, som de skulle passe på under hele konferencen.
Ud over mad og vand var der også en masse andre tiltag, som Louise Thomsen i samarbejde med DTU har samlet til en guide for bæredygtige arrangementer. Louise Thomsen understreger, at det er vigtigt at kommunikere klart til deltagerne, at et arrangement er bæredygtigt, og hvorfor visse tiltag er nødvendige. Hun fortæller også, at det kan blive lidt dyrere at gå fra konventionelle arrangementer til bæredygtige, da omstillingsprocesser altid koster. I længden bliver de dog måske billigere. Fx fordi grøntsager som udgangspunkt er billigere end kød.
Guiden opdeler et arrangement i: Mad og catering, Reducering af affald, Gæster og deltagere samt Indkøb. Vi har samlet guidens centrale råd her:
Hvis du vil gøre en hurtig og nem forskel i klimakampen anbefaler Louise Thomsen, at du begynder med at servere vegetarisk og økologisk mad til dit arrangement. Og hvis du virkelig vil reducere dit CO2-aftryk, skal du sørge for, at maden er i sæson og er produceret lokalt.
Ud over den vegetariske mad opstiller guiden tre andre indsatser:
Et andet nemt skridt er, at du gør dit arrangement papirfrit. I stedet for at printe programmet for arrangementet ud til alle deltagerne, kan du fx lave et par plakater med programmet, som du hænger på strategiske steder.
Desuden anbefaler den bæredygtige arrangementsguide, at:
Louise Thomsen mener, at man skal holde op med at tro, at en oplægsholder ved meget mere, hvis de kommer langt væk fra. Hvis en forsker fra Danmark ved det samme som én fra Harvard, er det bedre at invitere den danske forsker. Danskeren udleder mindre CO2 under transporten end amerikaneren. Hvis der sidder en superforsker på den anden siden af kloden, kan det selvfølgelig blive nødvendigt at invitere vedkommende.
Ud over at anbefale, at du overvejer, hvor langt eventuelle oplægsholdere skal rejse, anbefaler guiden også, at:
”I stedet for, at vi altid giver de her standardblomster og en flaske vin til oplægsholderne, så har vi kigget på, hvordan vi også kan gøre en forskel med de gaver, vi giver,” fortæller Louise Thomsen. Hun har fx været med til at få plantet træer på vegne af oplægsholdere. Hun anbefaler også gaver fra bæredygtige iværksættere.
Ud over træer og andre bæredygtige gaver anbefaler guiden, at:
CBS har brugt guiden til cirka 10 andre arrangementer. De bruger den blandt andet under deres Sommer School i år. Store virksomheder som fx Tuborgfondet, Dell og Novo Nordisk har også vist interesse for guiden.
Ledige stillinger