Corona
1.12.2020
af
Eva Bøgelund
Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix
Arbejdet kan være slidsomt under corona-krisen – bl.a. fordi der ingen slutdato er. Et nyt website baseret på dugfrisk forskning giver gode råd til, hvordan du og kollegerne kan klare jer igennem det lange, seje corona-træk. Et af rådene er at holde op med at bruge udtrykket "arbejde hjemme".
Er du træt af corona? Er I kollektivt matte på jobbet? Har du fået nok Zoom? Så ligger der en lille hjælpepakke på nettet fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Det er et nyt site, coronatrivsel.dk, som er baseret på forskning om trivslen på danske arbejdspladser under corona-nedlukningen.
Sitet retter sig både til medarbejdere og ledere – uanset om du stadig arbejder på distancen, om du er mødt ind igen, eller om du er en af dem, der lever i et mix af det hele.
"Denne krise udvikler sig løbende, og vi kender ikke slutdatoen. Den kører op og ned, og det samme gør vores mentale sundhed. Den kreative energi fra foråret med digital fredagsbar og 'nu rykker vi sammen i bussen og klarer det her' er måske ved at rinde ud," siger Malene Friis Andersen, arbejdslivsforsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Coronatrivsel.dk giver råd og redskaber om trivsel og opgaveløsning for både medarbejdere, ledere og arbejdsfællesskabet.
Et af sitets råd er, at forventningsafstemning er vigtigere end nogensinde: Hvordan løses en opgave, i hvilken kvalitet, hvad er det vigtigste, hvor mange timer må du bruge, hvem kan du sparre med, og hvad skal du i hvert fald være i mål med i det færdige resultat?
Forventningsafstemning er altid vigtig, forsømmes ofte og er noget, som fx de selvledende djøfere med grænseløse arbejdsopgaver ofte bøvler med, siger Malene Friis Andersen.
Problemet forstærkes, når vi arbejder på distancen – oven i købet samtidig med pludselige ændringer i opgaverne på grund af krisen.
For i en normal verden laver vi hele tiden en masse mikro-afstemninger med hinanden, uden at vi rigtig lægger mærke til det. Vi får lige vendt noget med chefen på vej mellem to møder. Vi får lige spurgt en kollega ved kaffemaskinen. Korte, ikke kalendersatte, men vigtige små samtaler.
Den sparring, man får her, går tabt, når vi ikke er fysisk sammen. Samtidig er vores kalendersatte møder blevet mere formelle under coronen. For på Zoom er struktur vigtig og taletid kostbar.
"Derfor skal vi bruge former, vi ellers ofte vil være tilbageholdende med, som fx at ringe til den travle chef om en detalje eller turde ringe til kollegaen uden en dagsorden og bare sige 'må jeg lige låne dine tanker?' for at få hjælp til en opgave, der bøvler – selvom de sidder fysisk i deres hjem," forklarer Malene Friis Andersen.
På coronatrivsel.dk bruger forskerne da også konsekvent udtrykket 'arbejde på distancen' frem for 'arbejde hjemme'.
"Fordi det kan opleves som mere intimiderende og privat at ringe hjem til chefen eller kollegerne. Derfor er det bedre at sige til hinanden 'jeg arbejder på distancen i dag'."
Malene Friis Andersen håber, at coronatrivsel.dk kan bruges som en lille vandpost på den sidste del af den lange corona-maraton.
"Hvor mange kilometer ved vi ikke endnu. Men vi er sociale væsener og har brug for at mærke, at vi er sammen om at klare dem."
Coronatrivsel.dk bygger bl.a. på forskningsprojektet 'Mental sundhed og betydning af arbejdsfællesskabet under Covid-19 krisen', hvor forskere bl.a. interviewede 116 ledere og medarbejdere i perioden april-juni 2020.
Desuden trækker sitet på viden fra andre forskningsstudier med fokus på trivsel, opgaveløsning og ledelse gennemført primært under corona-krisen eller andre kriser.
Ledige stillinger