Ferie

Så meget skrumper dit ferietillæg 1. maj

24.2.2020

af

Foto: Kudla/Shutterstock

Foto: Kudla/Shutterstock

Den nye ferielov gør, at du får færre penge at holde sommerferie for i år. Se hvor meget her.

Hver 1. maj, når det nye ferieår begynder, går der et ekstra beløb ind på din lønseddel: Det årlige ferietillæg, som er en lovbestemt godbid på mindst 1 % af din ferieberettigede løn.

Men i år bliver dit ferietillæg kun to tredjedele af dét, du fik sidste år. Det skyldes, at vi 1. september i år overgår til en ny ferielov, og derfor er ingenting, som det plejer at være.

"I år er et overgangsår, hvor de to feriesystemer – det gamle og det nye – skal samkøres, og derfor optjener vi ikke ferietillæg af hele 2019, men kun af de første otte måneder, og dermed bliver ferietillægget en tredjedel mindre," forklarer Djøfs ekspert i den nye ferielov, Peter Salling Petersen.

Så meget mister du

Tager man gennemsnitslønningerne for tre grupper af djøf-ansatte i ikke-chefstillinger, mister de så meget i ferietillæg i år:

Privatansat: 1.766 kr. (ferietillæg maj 2020 = 3.533 kr. mod sædvanligt 5.299 kr.)

Statsansat i centraladministrationen: 1.536 kr. (ferietillæg maj 2020 = 5.376 kr. mod sædvanligt 6.912 kr.)

Kommunalt/regionalt ansat: 1.617 kr. (ferietillæg maj 2020 = 7.846 kr. mod sædvanligt 9.463 kr.)

Regnestykket er baseret på tal fra Djøfs lønstatistik 2019. Forklaringen på forskellen mellem privat og offentlig sektor følger senere i artiklen.

De forsvundne penge indefryses

Men bliver du så ikke snydt for fire måneders ferietillæg?

Nej. Du får nemlig i stedet 12,5 % af din løn de sidste fire måneder af 2019 og de første otte måneder af 2020.

"Det beløb træder i stedet for ferie med løn og ferietillæg og bliver gemt som indefrosne feriepenge i en ny, særlig Feriefond. Du får udbetalt de indefrosne feriepenge, når du forlader arbejdsmarkedet eller når folkepensionsalderen," forklarer Peter Salling Petersen.

Vi får altså i forbindelse med overgangen til ny ferielov indefrosset et års feriepenge og ferietillæg.

"Grunden er, at vi ellers ville stå med dobbelt ferieoptjening den 1. september i år, hvor vi begynder at optjene ferie, som vi øjeblikkeligt kan bruge af," siger han.

Det nye feriesystem kaldes da også 'samtidighedsferie'. Hidtil har vi haft 'forskudt ferie'.

Er du offentligt ansat?

Er du ansat, kommune eller region, får du ikke reduceret dit ferietillæg helt så meget som de privatansatte djøfere. Det kan du også se af tallene ovenfor.

Der er nemlig aftalt en kompensation i overenskomsterne, så du som ansat på statens område får 1,5 % af lønnen i de første otte måneder af 2019 og 0,5 % af lønnen i de sidste fire måneder af 2019.

På det kommunale og regionale område er der aftalt en kompensation, så du får 1,95 % af lønnen i de første otte måneder og 0,95 % i de sidste fire måneder.

Ferietillægget

Ferietillægget udgør som udgangspunkt 1 % af din løn. Det er et tillæg, som alle lønmodtagere årligt får oven i den løn eller feriegodtgørelse (på 12,5 % af din optjente løn). I de fleste tilfælde udbetales ferietillægget som et samlet beløb ved ferieårets start 1. maj.

Ferietillægget optjenes hen over ferieårets 12 måneder; dog ikke i år, hvor der på grund af overgangen til ny ferielov kun optjenes ferietillæg i otte måneder.

Grunden til, at du overhovedet får ferietillæg, er, at du ikke får lige så meget ud af at holde ferie med løn som at få feriegodtgørelse – altså det, der kaldes feriepenge, og som dækker over 12,5 % af lønmodtagerens løn.

Derfor bliver man som lønmodtager – der har ferie med løn – kompenseret med mindst 1 % i ferietillæg. Den enkelte virksomhed kan dog have fastsat en højere procentsats.

Når vi overgår til samtidighedsferie d. 1. september 2020, vil ferietillægget blive delt op og udbetalt ad to omgange, med lønnen for maj 2021 og med lønnen for august 2021.

Kilde: Peter Salling Petersen, Djøf

Peter Salling Petersen underviser på de kurser i den nye ferielov, som Djøf Kurser og Efteruddannelse udbyder målrettet til HR-konsulenter, virksomhedsjurister og andre, som arbejder professionelt med administration af ferieloven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Peter Salling Petersen
4 år siden
Hvis ferietillægget er på 3 %, er der en aftalebaseret forhøjelse på 2 %. Du vil have krav på 3 % af indtægten fra 1/1 til 31/8 - 2019. I perioden 1/9 2019 - 31/8 2020 vil du kun have krav på ferietillæg, hvis det er aftalt, at du skal have 2 % i ferietillæg - hvilket vil være rimeligt, når du har en aftalebaseret forhøjelse.
Ole Jørgensen
4 år siden
Hvorfor ændre noget, der i forvejen fungerer?