Guide
2.6.2021
af
Tine Santesson
Illustration: Michael Driver/FolioArt
Det kan godt være, at du ikke har et grønt job, men derfor kan du alligevel gøre en positiv forskel for klimaet i løbet af arbejdsdagen. Særligt én ting batter i klimaregnskabet.
Kunne din bærbare måske holde bare et halvt år længere? Og er det muligt for dig at sidde i et kontor, hvor der bliver skruet en halv grad ned for varmen? Hvis ja, kan du også helt for egen regning være med til at give en håndsrækning til klimaet, mens du er på arbejdet.
Anders Nolting Magelund har nogle gode råd til, hvor du kan gøre en positiv forskel for klimaet, mens du er på arbejde, selv om din jobbeskrivelse ikke er 'grøn'. Han er tidligere forskningschef i den grønne tænketank Sustainia – nu rådgiver og forfatter. Han er medforfatter til bogen 'Klimaguiden' og erhvervsbogen 'Klimaklar virksomhed', som udkom i starten af året.
Inden vi når til hans tips, understreger han, at især én ting kan gøre en stor forskel: Hvis hele arbejdspladsen tænker bæredygtighed.
”Alt hjælper. Men det bedste er, at bæredygtighed og grønne tiltag er en ledelsesdagsorden – selvfølgelig med stor involvering fra medarbejdernes side, for ellers er det svært at få dem med på rejsen.”
Anders Nolting Magelund oplever også, at et pres nedefra i sidste ende kan gøre en stor forskel. Han nævner bl.a. Microsoft som en af de helt store virksomheder, hvor presset på en klimadagsorden er startet hos medarbejderne.
”På alle arbejdspladser vil der typisk være en lille gruppe af aktivister eller NGO-agtige mennesker, som virkelig brænder for klimadagsordenen. Og de er gode til at udbrede deres viden og være med til at sprede ringe i vandet. Jeg oplever, at der er en stor velvilje derude – også de steder, hvor det ikke står højt på ledelsesdagsordenen endnu.”
Så manglende fokus fra ledelsens side udelukker ikke, at man som medarbejder sagtens kan gøre mange gode ting for klimaet i det daglige, siger han.
Hans tips ligger ligefor, hvis man gerne vil gøre en forskel i klimaets navn. Men man skal vælge sine klima-kampe rigtigt.
”Der er rigtig mange velmenende initiativer, men nogle af dem har stort set ingen effekt på klimaet. Fx har Coop vist i en undersøgelse, at plastikposer står for 0,1% af alle deres udledninger. Så dropper vi plastikposerne, men flyver vi samtidig rundt til møder og kører rundt i store biler, er det jo nærmest ligegyldigt.”
Hvad gør du selv for at passe på klimaet?
”Jeg er vegetar. Men jeg kan godt finde på at spise nogle fjordrejer om sommeren eller en østers eller to. Jeg kører på cykel. Jeg har ingen bil. Jeg prøver at passe rigtig godt på mine ting. Jeg har et meget lavt tøjbudget, og min MacBook var ni år gammel, da jeg blev nødt til at skifte den ud – og det var øv, for der var ikke noget galt med den, bortset fra at styresystemet til sidst ikke kunne opdateres. Den store sidegevinst ved at leve klimabevidst er, at jeg sparer en masse penge.”
Og så kommer vi til sorteper.
”Jeg prøver at leve op til de ting, jeg selv prædiker. Men jeg er glad for at rejse rundt til europæiske storbyer. Det er desværre bare meget nemmere at flyve. Det er så besværligt at købe togbilletter, at rejse med tog, at skifte tog – og det tager tid. Så må jeg jo klimakompensere ved fx at betale til skovprojekter eller solceller i Indien – hvilket jeg ellers er ret kritisk overfor, fordi det ikke fjerner den CO2, der bliver udledt.”
1) Affaldssortering
”Den nye affaldslov træder snart i kraft. Og det vil betyde, at vi kommer til at affaldssortere i endnu højere grad – også på arbejdspladsen. Så tag det alvorligt. Der har været mange historier om,hvordan det hele havner det samme sted, men det er blevet meget bedre. Madaffald bliver faktisk brugt til biogas, der kan erstatte brug af fossile brændsler."
2) Energiforbrug
”Selv om det er ledelsen, der kan dreje på de største håndtag, kan du også sagtens gøre noget. Alt fra at have pc og printer stående på standby. Og så er det selvfølgelig ikke optimalt at lufte ud med fuld skrue på varmen og lade lyset være tændt, når du går til frokost eller møde. Jeg har fx selv sparet næsten 5.000 kroner om året derhjemme ved at skrue en halv grad ned for varmen, uden det er gået ud over min livskvalitet. Du behøver måske heller ikke altid at bruge det store skyl på toilettet.”
3) Genbrug
”Produktion af elektronik er meget CO2- og kemikalietungt. Så jo længere du kan bruge din pc og din mobil jo bedre. Forsøg at reparere fremfor at udskifte. Meget kan faktisk holde overraskende længe med en småreparation i ny og næ – særligt hvis man køber kvalitet. Undersøgelser viser, at en bærbar eller en telefon helst skal holde i syv år før, at man kan kalde dem klimavenlige og CO2-neutrale. Kontorstolen kan måske også ombetrækkes, hvis der er kommet hul i beklædningen fremfor at skifte den helt ud.”
4) Transport
”Tag cyklen til og fra arbejdet. Det er både sundt og billigt. Gå alternativt efter offentlig transport. Minimér rejser. Mange djøfere har formentlig en vis indflydelse på, hvor ofte og hvordan de rejser. Måske kan du spare en tur eller to til Bruxelles om året og klare mødet over Zoom. Og måske kan du droppe det månedlige møde i København og klare det online fra Viborg.”
5) Hjemmearbejde
”Vi kan godt – det har vi til fulde bevist under corona. Så fortsæt med det en dag eller to om ugen. Arbejdede vi hjemme som under corona, ville vi kunne reducere 1/7 af al den CO2, der udledes fra transport. Og det er ret meget.”
6) Kantinen
”Oksekød er det værste, du kan putte på tallerkenen. COOP har opmålt, hvor deres CO2-udledninger egentlig kommer fra. De har målt på alt – på den energi, der bliver brugt i butikkerne, på transport, på de OK-benzintanke, de ejer. De har målt på plasticposer og emballage. Og de har fundet frem til, at 13% af deres samlede udledning skyldes udledninger fra det oksekød, de sælger."
7) Pensionsopsparinger
”Lad din pensionsopsparing komme ud at arbejde for den bæredygtige dagsorden. Lige nu er der tilsammen omkring 4.600 milliarder kroner i de danske pensionskasser og -selskaber. Når pensionsselskaber investerer, er det jo langsigtet. Og flere undersøgelser viser, at når man sætter det lange lys på, så performer ’grønne’ virksomheder bedre end konventionelle. Hvis du er i tvivl om, hvilke pensionsselskaber der er grønne, laver Verdensnaturfonden WWF en årlig rating, hvor du kan se, hvor grønne de enkelte pensionsselskaber er.”
Ledige stillinger