Guide
12.8.2021
af
Tine Santesson
Illustration: Olivia Waller/FolioArt
Du kan aldrig vide, hvad du bliver spurgt om til en jobsamtale. Men der er nogle klassikere, du godt kan forberede dig på. For hvis du sidder og øh-bøher for længe, kan det diskvalificere dig.
Ansøgeren ønskede sig brændende at få jobbet, og på papiret var hun også fuldt kvalificeret. Men da hun til jobsamtalen fik stillet spørgsmålet ’hvad er dine svage sider?’, blev hun helt paf. Hun anede ikke, hvad hun skulle svare. Så hun sagde ’øh’ og vævede rundt, og derfra gik samtalen bare skidt. Hun fik ikke jobbet.
Bagefter havde Lone Rank, chefkonsulent i Djøfs Karriere og Erhverv, en karrieresamtale med den ulykkelige kandidat. Hun var simpelthen så ærgerlig over, at hun ikke havde forberedt sig på et af de helt klassiske spørgsmål.
Lone Rank møder mange, der føler sig usikre op til en jobsamtale.
”Både nyuddannede og erfarne. Selv dem, der er udråbt til store talenter i medierne. Men forberedelse er guld værd. Det forventer arbejdsgiver, og det giver dig mere ro.”
Du kan selvfølgelig aldrig vide, hvad du bliver spurgt om, siger hun. Men der er altså nogle klassiske spørgsmål, der går igen og igen, og dem kan du med stor fordel forberede svar på.
”Øv dig. Og ikke kun inde i hovedet. Du skal kunne formulere svarene mundtligt. Brug din mobiltelefon til at optage dine svar, brug os her i Djøf eller få en god ven til at lytte og kommentere. Og bliv ved, til svarene sidder i skabet,” lyder rådet fra Lone Rank.
Nedenfor giver hun syv eksempler på klassiske spørgsmål, du kan blive stillet. Hun kommer også med bud på, hvorfor arbejdsgiver spørger om lige netop dét, og med et forslag til, hvad du kan svare.
Men hun understreger, at det selvfølgelig er forskelligt fra person til person, hvad vi oplever som et svært spørgsmål. Og også at det er helt individuelt, hvad vi skal svare – og at der ikke er ét rigtigt svar.
Hvad stiller man op, hvis man får et ’vildt’ eller overraskende spørgsmål?
”Hvis der ikke dukker et svar op hos dig hurtigt, kan du med fordel købe lidt tid ved at sige: ’Det er et stort og godt spørgsmål.’ Tag dig bare din tid, det gør ikke noget, at du tænker dig om – det giver bare et signal om, at du er velovervejet og ikke skyder fra hoften,” siger Lone Rank.
#1
Spørgsmål: "Kan du give et eksempel på en konflikt, du har været en del af?"
Derfor bliver du spurgt: For at undersøge, hvad du oplever som en konflikt, hvordan du håndterer konflikter i praksis, og hvad din rolle er.
Du kan fx svare: "Jeg vælger som regel mine kampe med omhu, men for nylig var jeg nødt til at sige fra over for en kollega, der ikke leverede til tiden, så jeg igen kom til at stå for leverancen. Jeg sov på oplevelsen, og dagen efter tog jeg en dialog med min kollega om, hvordan jeg godt kunne tænke mig vi skal samarbejde fremadrettet. Både hun og jeg var glad for at få talt om det og få det landet."
#2
Spørgsmål: "Kan du fortælle os om en fejl, du har begået i dit nuværende job?"
Derfor bliver du spurgt: Arbejdsgiveren vil gerne afdække, om du reflekterer og er villig til at indrømme og stå ved de ups’er, som du begår. Og at du fx ved, hvornår du skal række ud til andre.
Du kan fx svare: "For nylig var jeg uopmærksom og var ved en fejl ved at sende nogle fortrolige oplysninger om nogle kunder videre. Heldigvis spottede min gode kollega fejlen, og vi undgik et databrud. Dét lærte jeg meget af, og det kommer ikke til at ske igen."
#3
Spørgsmål: "Hvorfor vil du gerne skifte job?"
Derfor bliver du spurgt: For en potentiel arbejdsgiver er det vigtigt at vide, om du flygter fra dit nuværende job, eller om du oprigtigt er interesseret i jobbet, du har søgt.
Du kan fx svare: "I mit forrige job var jeg projektleder. I mit nuværende job sidder jeg som specialist i et projekt og savner at have det overordnede ansvar og den variation i opgaverne, der følger med projektledelse."
#4
Spørgsmål: "Hvad er dine største svagheder?"
Derfor bliver du spurgt: For at finde ud af, om du har selvindsigt og har strategier til at håndtere egne svagheder.
Du kan fx svare: "Jeg har det svært, hvis der er mest fokus på driftsopgaver, for jeg er bedst til at udvikle. Men det er vigtigt for mig, at det endelige produkt står helt skarpt, og det hjælper mig gennem driftsopgaverne."
#5
Spørgsmål: "Hvad ligger der bag de mange korte ansættelser, du har haft?"
Derfor bliver du spurgt: Hvis CV'et fortæller, at du har været en del steder på forholdsvis kort tid, synes arbejdsgiveren ofte, at det er vigtigt at undersøge baggrunden: Har du eksempelvis en række fyringer bag dig, fordi du ikke har været tilstrækkeligt fagligt eller socialt kompetent – eller har du måske endda begået ulovligheder?
Du kan fx svare: "Jeg har haft nogle projektansættelser, som jeg bl.a. har brugt til kompetenceudvikling inden for forskellige digitale platforme. Og så var jeg så uheldig at opleve en konkurs pga. corona, hvor vi alle mistede jobbet."
#6
Spørgsmål: "Hvilken kritik har du fået og taget til dig?"
Derfor bliver du spurgt: For at finde ud af, om du er modtagelig over for kritik.
Du kan fx svare: "Jeg har for nylig oplevet kritik i forbindelse med et projekt, der gik skævt. Jeg kunne godt se, at jeg bar noget af skylden, og dét har jeg lært af. I øjeblikket er det aldrig rart at få kritik, men hvis den er konstruktiv, har jeg ikke noget problem med det."
#7
Spørgsmål: "Hvad kan presse dig i dit arbejdsliv, og hvordan reagerer du på det?"
Derfor bliver du spurgt: For at finde ud af, om du har nogle gode teknikker til at håndtere situationer, hvor du føler dig presset.
Du kan fx svare: "Jeg kan bedst lide at være i god tid. Så meget korte deadlines er ikke det bedste, jeg ved. Men jeg kan godt speede op og samtidig skrue ned for detaljerne og kvaliteten. Men jeg foretrækker klart at levere en gennemarbejdet analyse."
Ledige stillinger