Ny ferielov
7.10.2021
af
Eva Bøgelund
Foto: Marcin Krzyzak/Shutterstock
Har du meget ubrugt ferie stående, skal du snart til at lægge en plan. 31. december udgør nemlig en benhård skæringsdato i den nye ferielov – og det kan koste dig dine feriedage.
Hvornår skal min ferie senest være afviklet? Hvad med gammel ferie, jeg har slæbt med fra før den nye ferielov? Hvornår mister jeg helt retten til at holde ferien?
Sådan lyder mange henvendelser til Djøfs rådgivere i øjeblikket.
"Ferie og overgangen til ny ferielov er noget, der konstant fylder i medlemmernes spørgsmål til Djøf," siger chefkonsulent i Djøf, Louise Juhl.
Lige nu nærmer vi os for første gang afslutningen af en ferieafholdelsesperiode i den nye ferielov. Det sker den 31. december i år, og det afføder masser af spørgsmål til Djøfs Rådgivningscenter.
Nedenfor får du svar på nogle af de typiske spørgsmål. Er der noget andet, du gerne vil vide om feriereglerne, kan du også spørge Djøfs rådgivere direkte i kommentarfeltet under denne artikel.
Du skal afholde mindst fire af de fem ugers ferie, som ferieloven giver ret til, understreger chefkonsulent i Djøf, Louise Juhl.
Ønsker man ikke at afholde den femte ferieuge, kan den udbetales eller aftales overført til næste ferieafholdelsesperiode.
"Ferie ud over 20 dage, som ikke er brugt inden udgangen af året, kommer automatisk til udbetaling, og retten til at afholde dagene falder dermed væk," forklarer Louise Juhl.
Men du har altså mulighed for at lave en aftale med din arbejdsgiver om at overføre dagene til næste ferieafholdelsesperiode.
"Har man ferie til gode, kan det være en god idé at tage stilling til nu, om der skal lægges mere ferie ind i kalenderen inden den 31. december," siger hun.
Ønsker man derimod at overføre ferie til næste ferieafholdelsesperiode – og ikke ønsker den udbetalt, som det ellers vil ske, hvis den ikke er afholdt inden årsskiftet – skal man forsøge at indgå en aftale herom med sin chef inden 31. december, forklarer hun.
Fire af dine fem uger skal være afviklet
Mulighed for overførsel eller udbetaling af femte ferieuge
Har du ikke lyst eller mulighed for at bruge den femte ferieuge, skal du lave en aftale med din arbejdsgiver om enten overførsel eller udbetaling.
Nedenfor får du to eksempler: Ét om, hvis du ikke når at holde hele din nyoptjente ferie inden 31. december. Og ét om, hvis du har gammel ferie med, som er optjent under den tidligere ferielov.
Kilde: Louise Juhl, Djøf
Da den nye ferielov trådte i kraft 1. september 2021, var der mange, der fik videreført ferie, som både kunne stamme fra miniferieåret 2020 og endda ferie overført fra tidligere ferieår. Er du en af dem, har du måske ekstra meget ferie tilbage.
Udgangspunktet er, at også denne videreførte ferie kan blive udbetalt eller overført efter de regler, da disse dage alt andet lige vil være ferie ud over 20 dage.
Bemærk dog, at udbetaling/overførsel af videreført ferie forudsætter, at du fra 1. maj 2020 til 31. december 2021 har holdt et antal feriedage svarende til 16,64 dage + 20 dage. Altså i alt 36,64 dage.
Eksempel:
Kilde: Louise Juhl, Djøf
Har du skiftet arbejde inden udløbet af ferieafholdelsesperioden 31. december 2021, eller er du i øvrigt ophørt i et ansættelsesforhold inden da, kan du få udbetalt ferien efter ferieafholdelsesperiodens udløb som uhævede feriepenge.
Har du yderligere spørgsmål om feriereglerne, kan du spørge Djøfs rådgivere direkte i kommentarfeltet herunder.
Ledige stillinger