Privatøkonomi

Aktiehandel boomer blandt unge – måske kan det også betale sig for dig

6.4.2021

af

Foto: Fizkes/Shutterstock

Foto: Fizkes/Shutterstock

Unge er det seneste år begyndt at investere markant mere. Har du penge til overs, kan det være en god idé at hoppe med på trenden, mens du studerer, vurderer Forbrugerrådet Tænk.

Ingen byture, cafebesøg og festivaler med vennerne. Ingen skiferier eller rejser til sydens sol. Studerendes hverdag har set markant anderledes ud, siden corona kom til. Det efterlader for nogle flere penge på kontoen, der kan bruges på andre ting.

Sif Rønlund Nissen har siden oktober 2020 investeret i bitcoins, der siden da er steget mere end 200% i værdi. Og hver måned sætter hun et fast beløb ind på sin opsparing hos Nordnet.

”Min første investering var i bitcoins, som er steget meget inden for det seneste halve år. Men bitcoins er ret uforudsigeligt, så jeg har også investeret i forskellige aktier hos Nordnet, hvor jeg sætter penge ind løbende, og så køber banken automatisk i forskellige fonde,” siger Sif Rønlund Nissen, der læser en kandidat i politik og forvaltning på Roskilde Universitet.

Efter at hun fik et nyt studiejob og blev puffet i gang af sin storebror, tog hun chancen dengang i oktober og kastede sig ud i at investere.

”Efterfølgende har jeg fundet ud af, at det ikke kræver særlig meget at investere, og at jeg kunne være startet før. Men det er, som om det føles lidt mere trygt, når jeg har lidt mere at investere for,” fortæller hun.

Stor vækst blandt unge

Sif Rønlund Nissen er langtfra den eneste, som er begyndt at investere, mens landet har været lukket ned. Ifølge tal fra VP Securities blev der gennemført 180% flere handler blandt 20-29-årige aktieinvestorer i 2020 end året før.

At de unge handler mere med aktier, har investeringsplatformen Nordnet også kunnet mærke. Firmaets kundebase er næsten fordoblet inden for det seneste år. Ifølge Anne Buchardt, landechef for Nordnet, har selskabet fået 123.000 nye investorer fra 1. marts 2020 til 1. marts 2021, og op imod halvdelen af de nye kunder er under 30 år.

”Vi har gennem en årrække oplevet, hvad vi vil kendetegne som en god vækst på vores samlede kundebase, typisk ca. 20% om året. Det var vi egentlig ganske tilfredse med. Men i løbet af 2020 er det stukket helt af, og her er vi oppe på en tilvækst på lige knap 100%,” siger Anne Buchardt.

To veje for studerende

Har du betalt for dine studiebøger, og står du med nogle penge til overs, der ikke skal bruges til huslejen i overmorgen? Så kan du med god grund investere dem allerede, mens du studerer, mener økonom Ida Marie Moesby fra Forbrugerrådet Tænk. Du skal dog have nogle ting in mente.

”Inden man kaster sig ud i at investere, skal man altid have et overblik over sin økonomi og have lagt et budget. Man skal altid have nok til uforudsete udgifter,” siger Ida Marie Moesby.

Så længe du har en buffer stående i banken, hvis din cykel eller andet pludselig skulle gå i stykker, er der som sådan ikke noget, der står i vejen for at prøve aktiehandel af.

For studerende anbefaler hun to veje. Det ene er mobile investeringsløsninger, som man kan finde på forskellige apps. Her kan du begynde med at sætte et par hundrede kroner ind om måneden. På den måde spreder du din risiko.

”Over en hel studietid bliver det til en sum penge, og forhåbentlig kan man få et fint afkast på den måde. Det er en oplagt mulighed for de studerende, der fx ikke har 50.000 kr. at investere for,” pointerer hun.

Du kan også vælge at spare op løbende og lægge penge i forskellige aktier, som du holder et vågent øje med. Det gør du ved at udvælge et par virksomheder, som du tror vil klare det godt på den lange bane. Her er det vigtigt at sætte sig godt ind i virksomheden, lyder rådet fra Ida Marie Moesby.

Tre gyldne investeringsråd til studerende

1) Tænk langsigtet

Aktiemarkedet svinger op og ned. Du bør ikke investere for at få en hurtig gevinst her og nu. Som tommelfingerregel skal man kunne holde sin investering i fem år. På den måde kan markedet nå at vende igen, og du bliver ikke tvunget til at sælge din investering på et dårligt tidspunkt.

2) Spred din risiko

Læg ikke alle dine æg i samme kurv. Det er risikabelt at investere i få enkeltaktier. Ved at sprede dine investeringer ud på forskellige brancher og fonde, diversificerer du din investering og nedbringer din risiko.

3) Hold øje med omkostninger

Det kan være dyrt at investere. Der er både omkostninger, når man køber og sælger værdipapirer. Omkostningsniveauet er forskelligt fra platform til platform. Vær derfor opmærksom på, at banken har en sælgerrolle og anbefaler de produkter, de tjener på.

Kilde: Ida Marie Moesby, økonom i Forbrugerrådet Tænk

Don’t believe the hype

Men før du tager springet, skal du gøre op med dig selv, om det er penge, du har råd til at miste. Din økonomi skal kunne hænge sammen.

En fejl, Ida Marie Moesby typisk ser blandt unge investorer, er, at de konstant tjekker, hvordan det går med deres investeringer, og kan komme til at reagere for hurtigt, når det går dårligt på aktiemarkedet. Hun råder dem til at have is i maven.

”Man skal ikke blive grebet af panik. Hvis man har sikret sig ved at sprede sin risiko ud, er det meget usandsynligt, at man ender med at tabe alle pengene,” siger hun.

Man skal også passe på med at hoppe med på trends. Én ting er at få generelle tips og tricks, men man skal ikke tage konkrete investeringsråd fra venner og bekendte ifølge Ida Marie Moesby.

”Netop hvis det er hypes, så vil aktiens værdi være overvurderet i virkeligheden,” forklarer hun.

Det bedste, man kan gøre, er at lægge en strategi og holde fast ved den.

Afkast og risiko følges ad

Nordnet oplever, at de unge især kaster sig over at investere i indeksfonde via Nordnets månedsopsparing eller udvælger enkelte aktier, som de satser på.

”Det er rigtig positivt, at så mange unge har fået øjnene op for muligheden for at investere deres opsparing. Det vil over tid betyde et langt bedre afkast til glæde for både dem selv og samfundet,” siger Anne Buchardt.

Indeksfonde er netop en af de metoder, Sif Rønlund Nissen benytter sig af. Hun forsøger både at tænke langsigtet og at sprede sine investeringer ud på forskellige markeder i Danmark og globalt.

”Generelt set investerer jeg langsigtet, fordi aktiemarkedet kan svinge meget. Og så prøver jeg også på at få en så bred portefølje som muligt, så jeg er sikker på ikke kun at investere i et enkelt firma, hvis det nu skulle gå konkurs eller svinge meget nedad,” siger hun.

Det mener økonom Ida Marie Moesby er klogt, da aktiemarkedet kan bevæge sig meget op og ned. Derfor råder hun til, at man skal kunne holde sin investering i fem år.

”Markederne kan vende, ligesom man så det under finanskrisen og i foråret sidste år, hvor aktierne faldt kraftigt på grund af corona, godt nok kun i en kortere periode. Men derfor er det godt at kunne holde sin investering, så markederne kan nå at vende igen,” forklarer hun.

Samtidig råder hun til, at man spreder sine investeringer ud på flere aktier og gerne også indeksfonde.

”Man skal passe på med at investere i nogle få enkeltaktier. Man risikerer, at aktien falder, og så falder hele investeringen i værdi,” siger hun.

Til gengæld kan man få et større afkast ved at udvælge enkelte virksomheder, men det er også langt mere risikabelt, hvis det går dårligt for virksomheden.

”Afkast og risiko går hånd i hånd,” siger Ida Marie Moesby.

Som ny investor skal du desuden være opmærksom på, at der er omkostninger ved at handle med aktier. Det er vigtigt at sætte sig ind i, hvordan investeringsplatforme tager sig betalt, mener Ida Marie Moesby.

Det koster nemlig ikke det samme at handle med og opbevare værdipapirer. Ifølge en test, som Forbrugerrådet Tænk offentliggjorde i marts i år, er det billigst hos Degiro efterfulgt af Nordnet. Undersøgelsen viser også, at det er billigere at handle med danske aktier. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet