Ny ferielov

Du risikerer at miste din optjente ferie

9.6.2021

af

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Få brugt din gamle ferie, inden det er for sent. Til nytår ryger opsparet ferie i skraldespanden – uden mulighed for at få det udbetalt. Mange har masser af ferie stående uden at kende denne risiko, advarer Djøf. <em>(Opdateret 10. juni)</em>

Har du gammel ferie stående, fra før den nye ferielov trådte i kraft 1. september 2020? I så fald skal du passe virkelig godt på.

For hvis du ikke holder den gamle ferie inden 31. december i år, mister du dagene. De kan nemlig ikke overføres til 2022, og de kan heller ikke udbetales.

Som du vil kunne se i artiklen, er forklaringen lidt snørklet og kræver, at man holder tungen lige i munden. Eksempelvis er det vigtigt at vide, at risikoen for at miste feriedage alene gælder den ferie, der er lovbestemt i ferieloven. Ikke de ekstra feriefridage, som du måtte have som en del af husaftalen på din arbejdsplads eller i din overenskomst.

Nederst i artiklen får du et eksempel på, hvordan du kan være endt i en situation med overskydende ferie, som det haster med at få afviklet.

Nogle er specielt i fare for at have meget ubrugt ferie stående fra det gamle feriesystem. Det gælder fx dem, som har været nødt til at udsætte ferie på grund af presserende corona-opgaver.

Og det gælder helt sikkert også, hvis du har været på barselsorlov eller været langtidssyg i perioden mellem 1. maj og 31. august 2020 – det såkaldte 'miniferieår'.

Masser af overskydende ferie

"Rigtig mange har gamle feriesaldi stående fra overgangen til den nye ferielov. Og mange er ikke klar over, at feriedagene går tabt, hvis de ikke får brugt dem inden 31. december," siger Louise Juhl, der er chefkonsulent i Djøf.

Normalt kan ferie, der er overført én gang, videreoverføres fra år til år. Det er imidlertid ikke tilfældet for de op til 16,64 dages ferie, der er overført i forbindelse med overgangen til den nye ferielov sidste år.

Men hvorfor står der så meget gammel ferie, som folk ikke har nået at bruge?

Det skyldes, at man ved overgangen til den nye ferielov automatisk fik overført op til 16,64 dage, som ellers skulle være holdt sidste sommer i 'miniferieåret'.

"Man har altså haft mulighed for at skubbe en meget større portion ferie, end hvad man ellers har kunnet få lov til – og hvad man formentlig får mulighed for nogensinde igen," forklarer Louise Juhl.

Det fik man lov til for at gøre overgangen til den nye ferielov pr. 1. september 2020 så fleksibel for lønmodtagerne som muligt.

Planlæg din ferie nu

31. december 2021 slutter den første ferieafholdelsesperiode i det nye feriesystem.

Det betyder, at du her både skal have brugt den del af de 16,64 dages ferie, som du i givet fald ikke fik holdt i 'miniferieåret', og mindst fire af de fem uger, som du har optjent siden 1. september 2020.

"Hvis du ikke kan huske, hvor meget ubrugt ferie du fik overført ved overgangen til det nye feriesystem, må du spørge i din HR-afdeling," siger Louise Juhl.

Hvis du har gammel ferie stående, så skynd dig at få lavet en plan med din arbejdsgiver, opfordrer hun.

"Har du meget, så er det nu, du skal have sat en ekstra uges sommerferie ind i kalenderen. Hvis du først kommer til din chef med det i slutningen af året, kan det være for sent både i forhold til din og din arbejdsgivers planlægning."

Det er nok heller ikke særlig sjovt at skulle holde 'tvungen' ferie på et tidspunkt, som måske hverken passer dig eller din arbejdsgiver, pointerer hun.

Louise Juhl understreger desuden følgende: Det er den automatisk overførte ferie pr. 1. september 2020, der skal holdes senest 31. december 2021. Ferie, der blev overført pr. 1. maj 2020, kan enten blive udbetalt eller genoverført til brug efter 31. december 2021. Så det er altså med at have styr på, hvor ferien stammer fra. 

Artiklen er opdateret torsdag d. 10. juni kl. 14. Tidligere indeholdt teksten et eksempel på, hvordan barselsorlov påvirker muligheden for at overføre ferie. Dette eksempel er blevet fjernet, idet Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har ændret holdning til dette spørgsmål, hvorfor eksemplet ikke længere er relevant. 

Derfor kan du have gammel ferie, der skal afvikles

Et eksempel kan være, at du pr. 1. maj 2020 valgte at overføre din 5. ferieuge optjent i 2018 til 'miniferieåret' fra 1. maj 2020 til 1. september 2020.

Med de fem overførte dage havde du 16,64 + 5 dage til brug i 'miniferieåret'. I alt 21,64 dage.

Men du fik – måske på grund af corona-opgaver sidste sommer – ikke brugt dine feriedage. Dagene blev i stedet 1. september automatisk overført til det nye ferieår i det nye feriesystem.

Den del af de overførte dage, som du havde optjent til brug i miniferieåret, skal være afviklet inden 31. december 2021. Det vil sige op til 16,64 dage. Ellers mister du dem.

Den 5. ferieuge, som du fik overført, er der mulighed for at aftale overført eller at få udbetalt efter 31. december 2021.

Bemærk også, at du inden 31. december 2021 skal nå at holde fire af de fem uger, som du siden 1. september 2020 har været i gang med at optjene. Ellers går ferien tabt. 

Kilde: Louise Juhl, Djøf

Overførsel og udbetaling af ferie i det nye feriesystem

Har du ikke holdt alt den ferie, du har optjent i optjeningsperioden 1. september til 31. august, kan du lave en aftale med din arbejdsgiver om, at du overfører den 5. ferieuge ved ferieafholdelsesperiodens udløb 31. december. De første fire uger af din ferie skal altid være afholdt inden udgangen af perioden.

Det gælder dog kun, hvis du er i job, og dine ansættelsesvilkår gør det muligt.

Hverken du eller din arbejdsgiver kan ensidigt bestemme at overføre din ferie. Det kræver, at I indgår en skriftlig aftale, som skal være indgået senest den 31. december ved ferieafholdelsesperiodens udløb.

Bemærk, at der gælder særlige regler for overførsel af ferie, hvis du har været forhindret i at afholde din ferie på grund af sygdom eller barsel.

Du og din arbejdsgiver kan også aftale, at du får den 5. ferieuge udbetalt.

Hvis du ikke har afholdt den 5. ferieuge ved ferieafholdelsesperiodens afslutning 31. december, og du ikke har aftalt at få den overført til den næste periode, skal din arbejdsgiver på eget initiativ udbetale feriepengene for den 5. ferieuge.

Kilde: Louise Juhl, Djøf

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

John
sidste år
jeg har 16,7 feriedage optjent 1/1-19-31/8-19 og 6,64 feriedage optjent i 2020. alle dage skulle være brugt 31/12-21. jeg er pt uden arbejde og har været i ca. 1,5 år, er de tabt eller.?
Camilla
2 år siden
Hejsa. Jeg arbejder på en handelsskole hvor de 5 ferieuger er fastlagt. Så vi har 1,64 feriedage tilbage fra det korte ferieår som ikke er afholdt. Så de vil så være tabt 31/12-21 - eller kan man sige, at ud af de 5 feriedage som vi holdte i uge 42 (okt. 2021) der brugte vi faktiske de 1,64 feriedage - så vi så bare har 1,64 feriedage mere at bruge af i den nye ferieafholdelsesperiode frem til 31/12-22? Mvh Camilla