Kvote 2

Nye vidensprøver på KU: Sådan forbereder du dig

14.6.2021

af

Foto: EQRoy/Shutterstock

Foto: EQRoy/Shutterstock

Københavns Universitet har i år indført vidensprøver i stedet for den traditionelle kvote 2-ansøgning. Det skal sikre, at flere ansøgere ender på den rette uddannelse.

Midt i april havde Københavns Universitet (KU) premiere på en ny form for kvote 2-prøve. Vidensprøven er for alle ansøgere, der ikke har snittet til at komme ind via kvote 1.

For første gang har ansøgere til uddannelser på KU skullet testes i alt fra dansk til matematiske færdigheder. De, der klarer opgaven, kommer videre til et mundtligt eller skriftligt interview, hvorefter et fagligt optagelsesudvalg fra den pågældende uddannelse er klar til at vurdere ansøgerne.

Det er et vigtigt skridt for KU at have indført vidensprøven, mener Pernille Kindtler, sektionschef for Optagelse & Kommunikation på KU. Den er med til at forberede ansøgeren på, hvad de har i vente, hvis de vælger en universitetsuddannelse.

”Det rigtig gode ved prøven er, at den er forberedende i sig selv, hvilket jeg mener gør én i bedre stand til at vælge den rigtige uddannelse,” siger hun.

Overvejer du at søge ind på KU, skal du forberede dig på at blive testet i seks kategorier inden for sprog og matematik. Du skal bl.a. vise dine læsefærdigheder på både dansk og engelsk og prøve kræfter med regnestykker, tabeller og grafer.

Ifølge Pernille Kindtler er prøven blevet indført, fordi KU mener, at man skal have et grundlæggende fagligt niveau for at gå på universitetet.

”Vi har forsøgt at lave en prøve, der i nogen grad modsvarer de generelle kompetencer, man kommer ud fra gymnasiet med, der ikke er så fagspecifikke, som indikerer, om man er studieegnet,” fortæller hun.

Prøven er ens for alle ansøgere, uanset om du har søgt ind på statskundskab, matematik eller jura.

Hvordan forbereder du dig?

På KU’s hjemmeside kan du finde forbedrende materiale, herunder et online-forløb, som Pernille Kindtler anbefaler kommende ansøgere at tage. Her ligger bl.a. eksempler på nogle spørgsmål, man kan blive stillet.

Derudover anbefaler hun, at man tænker over, hvilke af de seks områder i vidensprøven man formentlig har sværest ved – og derefter forsøger at forberede sig på de ting.

”Det kan fx være at læse op på nogle grundlæggende matematiske regler. Men det er også en god idé at overveje, hvordan man disponerer sin tid til prøven,” mener Pernille Kindtler.

Endelig skal man som ansøger også sætte sig godt ind i den pågældende uddannelse, man søger ind på, og reflektere over, hvordan éns faglige kompetencer kan spille sammen.

Seks forskellige kategorier til prøven

  • Generel læsning
  • Faglig læseforståelse
  • Engelsk læseforståelse
  • Matematik
  • Grafer og tabeller
  • Logik og mønstergenkendelse

Tænk over:

  • Hvor god er jeg til de forskellige kategorier af spørgsmål?
  • Hvilke behov har jeg for at forberede mig til de forskellige kategorier?
  • Er der noget, jeg skal forberede mig mere på end andet?
  • Hvordan vil jeg forberede mig?
  • Hvornår vil jeg gøre det?
Kilde: Pernille Kindtler, sektionschef for Optagelse & Kommunikation på KU
Behøver ikke tårnhøje karakterer

Prøven kan ses som en fordel for dem, der ikke har fået de højeste karakterer i gymnasiet. De har en ny chance for at bevise, hvad de kan, vurderer Camilla Thorgaard, der er områdechef for videregående uddannelse på Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).

”For unge, der gerne vil søge ind, kan det godt være en fordel, hvis de af den ene eller anden grund ikke lige var højdespringere i gymnasiet – de kan få en second chance,” siger Camilla Thorgaard.

På den anden side er det ikke til at sige på nuværende tidspunkt, om den nye prøve blot vil øge de unges forventninger til sig selv.

”Det er en ny prøveform, som nogle måske kan blive nervøse for. Vi må se, om det her bliver et nyt ’krav’ for de studerende, som kan føre til ekstra præstationspres,” siger Camilla Thorgaard.

Derudover kan testen ifølge hende tilføre ny information, hvilket kan forbedre matchet mellem den studerende og uddannelsesinstitutionen. Om testen vil vise en større tendens til, at flere studerende fastholdes på uddannelserne på KU og klarer sig godt, glæder Camilla Thorgaard sig til at følge.

Vidensprøverne for i år er nu afsluttet. I øjeblikket er ansøgerne i gang med interviewdelen. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet