Plads til alle

Michael leder efter akademikere, der ikke kan knokle dagen lang

18.1.2022

af

Privatfoto

Privatfoto

Grundfos vil gerne have flere ansatte med fysiske eller mentale udfordringer. Derfor har Michael Simmons, der er leder i juridisk afdeling, sat jagten ind. Men det er ikke så ligetil.

I jobopslag står der ofte, at ansøgerne skal kunne lide at arbejde i højt tempo eller have mange bolde i luften. Men Michael Simmons er tværtimod på jagt efter akademikere, der ikke nødvendigvis kan arbejde derudad for fuld kraft 37 timer om ugen.

I mange år har hans arbejdsplads, Grundfos, haft et mål om, at ansatte med nedsat arbejdsevne eller behov for særlige hensyn skal udgøre omkring 3% af medarbejderskaren. Nu har firmaet hævet det mål, så det skal gælde 5% af de ansatte i 2025.

Indtil nu har det især været i produktionen, at der har været medarbejdere med varige funktionsnedsættelser. Det skal der laves om på, fortæller Michael Simmons, der er leder af den juridiske afdeling.

Men det er ikke noget, man bare lige gør.

”Hvis vi skal nå 5%, skal vi også tænke dem ind i funktionærstillingerne – det kan både være i finans og i it, men også i juridisk afdeling. Og det er det, vi forsøger at bidrage til.”

Lige nu er der ingen juridiske medarbejdere med varige funktionsnedsættelser. Selv om der er lang tid til 2025, er Michael Simmons gået i gang.

”Der er nogle gode interne initiativer på vej i Grundfos, hvor man kan hoppe med på vognen. Men jeg synes bare, det er så god en idé, at jeg har været hurtigt ude af starthullerne. Og som leder har jeg jo muligheden for at kunne påvirke, hvem der skal sidde i mit team.”

Det kan fx være én, der har langvarige mén efter stress eller en hjernerystelse, som måske kun kan arbejde 10 timer om ugen. Det afgørende er, at vedkommende har en varig begrænset arbejdsevne af enten fysiske eller psykiske årsager. Og at vedkommende derfor ikke kan arbejde på lige fod med andre medarbejdere uden særlige hjælpemidler, nedsat arbejdstid eller tempo.

Hvis jeg ansætter en jurist, der kan arbejde syv timer om ugen, skal jeg gerne have en god jurist ud af det syv timer om ugen

Michael Simmons, leder af den juridiske afdeling hos Grundfos

På jagt efter kandidater

Michael Simmons har sammen med en kollega taget teten i juridisk afdeling for at finde mulige kandidater. Men hvordan gør man egentlig det?

”For mig er det lidt early days, i forhold til hvordan vi kommer i dialog med den her gruppe kandidater. Hvor og hvordan får vi sendt nogle jobbeskrivelser ud, som de føler også er adresseret til dem, så de bliver motiveret til at søge?”

Lige nu prøver han sig lidt frem. For vil man kigge traditionelle jobopslag, hvis man har en nedsat arbejdsevne? Han ved det ikke. Inden længe skal afdelingen ansætte en ny medarbejder, og der vil han forsøge at skrive i jobopslaget, at kandidater med en varig funktionsnedsættelse også meget gerne må søge.

Så kan han måske være heldig både at få ansat en fuldtidsmedarbejder og én med nedsat arbejdsevne.

Efter et tip fra det advokathus, Grundfos bruger, har han også tænkt sig at kontakte forsikrings- og pensionsselskaberne for at høre, om de måske kan hjælpe. Det er dem, der i en række tilfælde yder midlertidig invalidepension til kunder med mén efter fx hjernerystelse og stress.

Michael Simmons understreger, at der ikke er tale om et velgørenhedsprojekt.

”Det handler ikke om ’bare’ at gøre det rigtige. Det handler om, at der skal være plads til os alle sammen. Men vi lægger vægt på, at alle kan og skal bidrage. Hvis jeg ansætter en jurist, der kan arbejde syv timer om ugen, skal jeg gerne have en god jurist ud af det syv timer om ugen. Vi vil selvfølgelig sørge for, at de får noget indhold i hverdagen, men det skal være en win-win.”

Han garanterer, at det bliver et spændende job.

”De bliver ikke bare sat til de kedelige opgaver. Det vil være et indholdsrigt job med udfordringer – det skal bare kunne passe med de timer, de kan klare at arbejde. Og vi betaler selvfølgelig fuld løn i den tid, de er her.”

Grundfos’ hovedsæde ligger i Bjerringbro i Midtjylland.

Sandsynligheden for, at du kan finde kandidaterne i Bjerringbro, er vel ikke særlig stor – og er du fx fleksjobber, kan transporttiden vel godt være en hæmsko?

”Det er klart, at Bjerringbro for mange nok ikke er verdens navle. Og der er ingen af mine kolleger i juridisk afdeling, der bor i byen. Jeg bor selv i Aarhus – det tager næsten en time i transport. Men inden for en radius på en halv time har du Silkeborg, Randers og Viborg. Den tur vil jeg tro er overkommelig for de fleste.”

Lang tradition

Michael Simmons har selv været ansat i firmaet i syv år. Han fortæller, at Grundfos allerede i 1968, som Danmarks første private virksomhed, fik et såkaldt ’fleks-værksted’ for medarbejdere med en eller anden form for funktionsnedsættelse.

”Nu lyder jeg måske som én fra marketingsafdelingen. Men Grundfos har altid været et sted, hvor man oprigtigt har forsøgt at være en rummelig og ansvarlig arbejdsgiver. Det er ikke bare lige noget, vi har fundet på.”

Han fremhæver også et citat fra Grundfos-stifteren Poul Due Jensen, som han siger bliver gentaget ofte:

”Du skal tro, at du er noget, og uanset hvem du er, så kan du noget, som vi i fællesskab kan drage nytte af.”

Og det er også noget, der gælder globalt, siger Michael Simmons.

”Lige nu kører vi et projekt i vores virksomhed i Ungarn rettet mod folk med autisme. Her forsøger de bl.a. at ændre på ansættelsesprocessen. De går væk fra traditionelle jobsamtaler og laver workshops, hvor ansøgerne får stillet nogle opgaver og fx skal bygge med Lego.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Region Midtjylland
Job
Region Nordjylland
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
Folketingets Administration
Job
Forsvarsministeriet, Departementet
ANNONCE

Kommentarer

Louise Høst
2 år siden
Inspirerende. Endnu et tip kunne være at benytte virksomheden "specialisterne". De er eksperter i at formidle job i forhold til folk med autisme.
Sandra
2 år siden
Rigtig fin artikel. Husk, at det ikke kun er forsikringsselskaber, der kan bruges, men at jobcentret også har akademiker med fysiske eller psykiske barrierer. Det er ikke alle jobcentre der er firkantet - de fleste er meget samarbejdsvillige