Kombi-karriere

Patrick har fundet vejen til at leve af både jazz og jura

22.11.2022

af

Foto: Melina Mörsdorf

Foto: Melina Mörsdorf

Den tyske advokat Patrick Mader har opdyrket sin helt egen niche. Faktisk to nicher. Den ene arbejder han med på et kontor i Hamborg, hvor han forener sin kærlighed til jura og Danmark. Den anden dyrker han i et berømt kælderlokale en kort gåtur væk.

I en kælder i Hamborg, med røde pærer i loftet og rødt på vægge og stolesæder, spiller en 44-årig advokat på trækbasun. Han stikker ud fra de seks andre jazzmusikere på scenen, som alle har gråt hår og, ja, varierende livvidde. Selv er han høj, solbrændt, karseklippet, med skægstubbe og iklædt hvid skjorte, blåviolet blazer plus grålige bukser.

Advokaten er født og opvokset i Tyskland, men taler dansk – ligesom flere af gæsterne i baren i den lille klub. Til hverdag er han chef for et firma med ni ansatte, der yder rådgivning på dansk inden for tysk erhvervsret. Og siden april i år er han også medejer af Cotton Club, Hamborgs ældste jazzklub.

Han hedder Patrick Mader, og for at forstå, hvordan han er endt her, er vi nødt til at skrue tiden 23 år tilbage.

Den skandinaviske stil

Det var et rent tilfælde, at Patrick Mader fik danske klienter som sin niche. Egentlig havde han som ung forestillet sig et eventyr i Spanien, eftersom han havde lært spansk i skolen. Men den første sommer under jurastudiet, i 1999, blev han overtalt af to kammerater til at tage med på en cykeltur, der skulle gå fra Münster i Nordrhein-Westfalen til Skandinavien. Han havde foretrukket Mallorca.

”Da vi kom til København, besluttede vi at blive weekenden over. Det var solrigt og varmt. Det var nogle helt andre mennesker. Og piger, selvfølgelig. Jeg kunne godt lide den skandinaviske stil. Det var fantastisk,” siger Patrick Mader.

To år senere vendte han tilbage og tilbragte et år ved Københavns Universitet. Han så det danske sprog som en vej ind i dansk kultur og gennemførte til en start et intensivt kursus i dansk – fem timer dagligt på hverdage. Midt i opholdet i København var han i praktik hos en dansk advokat, som havde opgaver i Tyskland.

”Jeg befandt mig pludselig i en niche,” fortæller han.

Efter endt uddannelse blev han fuldmægtig på et dansk advokatkontor i Hamborg. Senere etablerede han en filial i Hamborg af et andet dansk advokatfirma – og i april i år gik Patrick Mader i soloudbrud.

Patricks niche

Tidligere på dagen, før mørket er faldet på, og folk har fundet ned i Cotton Clubs kælderlokale, tager Patrick Mader imod i en kontorbygning med første parket-udsigt til 1800-tals-rådhuset i den nordtyske hansestads centrum. Det er her, hans nystiftede advokatfirma holder til. De foreløbig ni ansatte tæller bl.a. fire advokater og to fuldmægtige.

Der er et dannebrog-bordflag og danskdesignede træfugle i kontorlokalerne, og der ligger Bo Bedre blandt magasinerne i forkontoret.

”Alle her på kontoret er flydende i dansk i tale og på skrift,” siger han. 

Foto: Melina Mörsdorf

Advokatfirmaet har en vifte af juridiske ydelser. Han opremser: Retssager og inkasso, handels- og selskabsret, ansættelsesret, køb og salg af fast ejendom, lejeret, it- og databeskyttelsesret, intellektuel ejendomsret og ophavsret samt bistand ved etablering i Tyskland, fx i form af et datterselskab eller en filial.

Meget af arbejdet handler om at fortolke og oversætte kulturforskelle. Mange problemer opstår, når danske virksomheder ikke er opmærksom på, at Tyskland er langsom med digitalisering, siger Patrick Mader. I mange tilfælde kræves der papirdokumentation, postforsendelser og personligt fremmøde for at opnå godkendelse.

”I Danmark kan man fx hurtigt og nemt på nettet stifte et anpartsselskab. I Tyskland skal det foregå foran en notar, som skal læse indholdet af dokumenterne højt for parterne og overvære deres underskrivelse af vedtægterne. Desuden er det kun notaren, der kan indlevere dokumenterne til myndighederne,” siger han.

Jazzklub er også en forretning

Senere på aftenen, i Cotton Club, skifter Patrick Mader trækbasunen ud med en 20 kilo tung bastuba (sousafon). Musikken er traditionel jazz. Foran scenen er der spredte siddepladser, bagved et dansegulv, hvor flere, overvejende unge par, kaster kroppene rundt i energisk swing dance. Andre gæster henter fadøl med højt skum i en bar i tilknytning til musiklokalet.

Patrick Mader er vokset op i et hjem med musik og lærte sig at spille trækbasun, fordi det kunne sikre ham en plads i skolens bigband i gymnasiet. I studietiden tjente han gode penge som jazzmusiker hver weekend.

”Jeg var rigtig mange gange tæt på at stoppe jurastudiet. Musikken – det var så nemt. Når jeg spillede til arrangementer, kunne jeg altid spise fra store buffeter og drikke en øl her og der. Jeg kom sammen med mange interessante mennesker. Men noget i mig sagde, at jeg vil jo også et liv med familie og børn og gøre noget fornuftigt. Jeg er glad for, at jeg holdt fast ved beslutningen om at blive jurist. Jeg elsker mit fag,” siger han.

Han fik sig en kone og tre børn. Og nu hvor børnene er blevet større, er han atter aktiv som musiker. Det er i kvartetten Swing! Gecko Swing!, som spiller ”heftig” swing fra 1930’erne, og i det større band Jazz-O-Maniacs, som spiller ”rundere” hot jazz fra samme æra.

Da det stod klart i foråret, at den mangeårige ejer af Cotton Club ville stoppe, fandt Patrick Mader sammen med to musikvenner om at købe stedet. Selv tager han sig fortrinsvis af det økonomiske og administrative.

”Det er jo også en forretning ligesom en advokatforretning. Kun indholdet er anderledes,” siger han.

Sammen med de to andre ejere forsøger han at modernisere jazzklubben uden at afskrække trofaste gæster. De er begyndt at bruge Instagram for at tiltrække unge gæster. En typisk onsdag aften som denne er der 30-40 gæster, mens der ofte er flere i weekenden.

”Jeg kan godt lide at få noget til at ske. Vi er inde i en god udvikling, og vi får mange positive reaktioner – også fra danske gæster,” smiler Patrick Mader i jazzklubbens rødlige skær. 

Foto: Melina Mörsdorf
Patrick Mader

Født 1978

Fra 1998: Jurastudier ved Universität Münster

2000-2001: Studieophold ved Københavns Universitet

2003: Kandidatgrad i jura og advokatbeskikkelse

2008: Master of Laws ved Stockholms universitet

Fra 2012: Fuldmægtig, advokat og partner i Hamborg-advokatfirmaer

Fra april 2022: Stifter og ejer af PM Advokatfirma i Hamborg

Desuden uddannet erhvervsmediator og driver separat et mediationsfirma sammen med en partner. Jazzmusiker og medejer af Cotton Club, Hamborgs ældste jazzklub. Kører gerne på ture på racercykel og konkurrerer lejlighedsvis i triatlon og maratonløb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet