Guide

2 helt forskellige veje til work-life-balance

21-11-2022
3 min.

Du kan håndtere balancen mellem fritid og arbejde på to måder: Adskille eller integrere. Hvilken type er du? Og hvad skal du være opmærksom på, for at du og dem omkring dig trives?

Nyder du at klare dagens sidste mails og opgaver, lige når det passer dig? Eller er lyden af lykke det lille klik, når du lukker din computer klokken 16 efter en koncentreret arbejdsdag? Så har du en god indikator på, hvilken work-life-balance-strategi du foretrækker: Om du helst vil adskille dit arbejds- og fritidsliv eller integrere de to.

Chefkonsulent i Djøf Pia Ravn giver dig her gode råd til at trives med din type derhjemme og på jobbet.

3 tips til dig, der adskiller arbejde og fritid

Du oplever god balance, når der er ligevægt mellem dit fritids- og arbejdsliv. Derfor sætter du tydelige grænser mellem dem. Måske møder du ind på din arbejdsplads og tager ikke arbejde med hjem. Eller du holder fast i faste arbejdstider og pauser på hjemmekontoret. Og når du har fri, vil du ikke forstyrres af arbejde.

  1. Find ro i, at du indimellem vil være i ubalance. For det er umuligt at undgå. ”Bevar overblikket og mind dig selv om, at du kan se din deadline, og at balancen vender tilbage. Men hold selvfølgelig øje med, at de travle perioder ikke bliver for mange. Så skal du tage en snak med din chef,” siger Pia Ravn.
  2. Vær ærlig, hvis det går dig på, at din kæreste eller dine venner svarer kollegerne, når I snakker eller ser film i sofaen. ”Meld ud, at jeres uforstyrrede tid sammen er vigtig for dig, og foreslå nogle rammer – fx at slukke mobiler og computere i et fast tidsrum. Når spillereglerne er på plads, undgår I at have den samme diskussion igen og igen,” siger chefkonsulenten.
  3. På jobbet kan det måske presse dig, hvis din indbakke bugner af ubesvarede mails om morgenen. ”Sandsynligvis forventer de kolleger, der sender mails klokken 22, ikke at få svar der – det er bare deres arbejdsrytme. Men det kan være en god idé at spørge dine kolleger, hvad de har brug for, som du så kan prioritere at levere i din arbejdstid,” anbefaler Pia Ravn.
3 tips til dig, der integrerer arbejde og fritid

Frihed handler om at have frihed til noget – ikke fra noget. Du er i balance, når du har en indre oplevelse af mening og sammenhæng i dit liv. Du tænker nemlig ikke, at du har to adskilte liv, men ét – og grænsen handler om at få plads til de ting, du gerne vil i dit liv, snarere end om hvor og hvornår du skal arbejde. Fx at have tid til din sport, holde lang barsel eller tage orlov for at rejse.

  1. ”Trives du med at arbejde på skæve tidspunkter, så husk, at din stenalderhjerne stadig har behov for at restituere med søvn og sammenhængende pauser. Ingen kan holde til at arbejde solen sort i længden,” lyder Pia Ravns første anbefaling. Hun råder derfor til at holde et vist regnskab med dine travle perioder – selv om arbejdet er sjovt, og du gerne vil vise dit store engagement.
  2. Giv det også en tanke, om du vil være ham eller hende, der kun er halvt til stede, når du er social. ”Det er sjældent sjovt at bruge sin tid med én, der er tjekket ud mentalt. Men nogle gange er det bare sådan, at du ikke kan pakke telefonen væk. Så er det god stil at fortælle, hvad det er for en opgave eller et opkald, du venter, og som derfor suger din opmærksomhed,” siger Pia Ravn.
  3. Bliver du irriteret over kolleger, der er svære at fange efter klokken 16? ”Overvej, om du berettiget frygter, at de misser jeres deadlines, eller det 'bare' er, fordi de bremser dit arbejdsflow? Så må du acceptere jeres forskellige arbejdsrytmer og måske lægge de opgaver, der kræver svar her og nu, i den traditionelle kontortid,” foreslår Pia Ravn. 

Kommentarer

Forsker 2

25.11.2022 kl. 10.37

Gode tips, men der er et grundlæggende problem ved uendelige arbejde, hvor arbejdsgiveren ved konstant lægger flere opgaver i kurven for ansatte uden højeste arbejdstid. Det er tilfældet i undervisning og forskning, og bør/skal diskuteres ved næste overenskomst.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.