Djøf mener

Du kan meget mere – sammen med Djøf

12.12.2022

af

Foto: Djøf

Foto: Djøf

Gode løn- og arbejdsvilkår kommer ikke af sig selv, så der er stadig brug for et fagligt fællesskab, skriver Sara Vergo, formand for Djøf.

Djøf vokser.  Vi kan snart byde velkommen til medlem nummer 110.000. Det er godt og glædeligt. For der er brug for et stærkt Djøf. I min optik er fagforeningerne værdifulde – både for den enkelte og for samfundet.

Men vi kunne være endnu flere. For samtidig med at medlemstallet stiger, kan vi se, at organisationsgraden falder: Der bliver uddannet flere fra djøf-uddannelserne, end vi formår at tiltrække som medlemmer.

Det har mange forklaringer. Én er den benhårde konkurrence om studentermedlemmerne, hvor mange organisationer byder sig til.

En mere grundlæggende forklaring er, at for få i virkeligheden ved, hvad en fagforening er, og hvilken rolle vi spiller i dagens Danmark. Nogle gange kan jeg få oplevelsen af, at folk tror, at gode løn- og arbejdsvilkår kommer af sig selv – og at der ikke er brug for et fagligt fællesskab.

En tredje årsag kan være, at vi i Djøf ikke er gode nok til at være relevante for den enkelte: Hvorfor betale kontingent til en forening, man sjældent, måske aldrig, bruger? Det er nok den mest irriterende forklaring. Fordi den vender ansvaret indad og peger på os selv. 

Ingen af de tre forklaringer er nye eller overraskende: I al den tid, jeg har været aktiv i Djøf, har vi talt om udfordringerne med at vise værdien af at være medlem af en fagforening. Og arbejdet benhårdt på at blive endnu bedre til det.

Djøferne er veluddannede. Stærke. Indflydelsesrige. Vi finder løsninger. Vi kan selv. Og så alligevel: Vi er jo alle sammen en del af noget større. Og dermed afhængige af andre – og andres beslutninger. Når vi i Djøf bruger så mange kræfter på at forhandle overenskomster på både det offentlige og det private arbejdsmarked, så er det jo, fordi det har betydning for virkelig mange menneskers arbejdsvilkår.

Individuelle ansættelseskontrakter i den private sektor tager ofte afsæt i de aftaler, der er forhandlet kollektivt. Og når vi samler på viden – lønstatistikker, data om medlemsvilkår og nye tendenser på arbejdsmarkedet som firedages-uge, hjemmearbejde, et stadig mere stresset arbejdsliv osv. – er det for at kunne sætte stærke aftryk på debatten om, hvordan vi skal indrette fremtidens arbejdsliv. Samtidig giver det os et unikt afsæt for at kunne sparre med det enkelte medlem om løn, vilkår og karriere.

Djøf taler på vegne af de mange. Uanset om det er dig, der drømmer om et arbejdsliv med plads til pauser og refleksion. Dig, der har fuld turbo på karrieren. Dig, der føler dig ramt af den allestedsnærværende djøf-bashing og debat om overflødigt bureaukrati og overadministration. Og dig, der er presset på grund af stress og enormt arbejdspres, alder eller økonomiske konjunkturer.

Hvis du har ønsker og idéer til, hvordan Djøf kan gøre en forskel i dit arbejdsliv, så hører vi meget gerne fra dig. For selv om du godt kan selv, så kan du endnu mere sammen med Djøf. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre, Formandens Departement
ANNONCE

Kommentarer

Forsker
2 år siden
Kære Sara, Tak for oplægget. Jeg er i princippet enig i, at fagforeninger giver de mange styrke. Alligevel overvejer jeg mit medlemskab af to årsager. Det første relaterer sig til sektoren for undervisning og forskning, der er og har været udsat for relativt faldende løn og en forringelse af arbejdsvilkår, jobsikkkerhed og forøget arbejdsmængde. Spørgsmålet her er, om Djøf ved næste overenskomst vil sætte fokus på og ressourcer bag undervisning og forskning. Her vil jeg holde øje med de formulerede krav til ny overenskomst. Den anden overvejelse hænger sammen med, hvordan Djøf vil stille medlemmer udtaget en eventuel strejke eller ramt af lockout. Djøf har tidligere anlagt den politik, at de medlemmer kunne "låne deres løn." De vil altså ikke blive solidarisk behandlet, men i yderste konsekvens få en stor gæld. Selvom Djøf påstår, at gælden afdrages ved et mindre kontingent i de følgende år betyder det, at medlemmer som får denne gæld, vil få sværere ved at låne til hus, lejlighed eller andre goder. Det følger simpelthen af gældsfaktor kreditvurderingen (og finanstilsynets regler) i banker og kreditforeninger. Det hele forværres af, at Djøf har vedtaget politikken for at kunne klare en længere konflikt før strejkekassen er tømt. Det er en yderligere risiko for de udtagne medlemmers økonomi, som bliver kanonføde for andre medlemmer. I min optik er Djøfs politik ikke solidarisk. Bliver politikken stadfæstet endnu engang forud for forhandlingerne om overenskomsten opsiges mit medlemskabet. En ikke-solidarisk fagforening skal jeg ikke være medlem af og ved ikke at betale kontingent sikres min økonomi bedre.
Anders
2 år siden
"Djøf taler på vegne af de mange. Uanset om det er dig, der drømmer om et arbejdsliv med plads til pauser og refleksion. Dig, der har fuld turbo på karrieren. Dig, der føler dig ramt af den allestedsnærværende djøf-bashing og debat om overflødigt bureaukrati og overadministration. Og dig, der er presset på grund af stress og enormt arbejdspres, alder eller økonomiske konjunkturer." Hvorfor taler I ikke på vegne af de ledige medlemmer af Djøf? Fordi I er bedøvende ligeglade. Det afspejler sig tydeligt i jeres "tilbud" til ledige, for I gør INTET af værdi for jeres ledige medlemmer. De tilbud, som Djøf udbyder, hvor ledige medlemmer kan få sparring fra, og kontakt med, erhvervsaktive, der kan gøre en reel forskel for ledige medlemmer, er forbeholdt de erhvervsaktive medlemmer af Djøf. Og så har jeg slet ikke nævnt jeres "CV-" og "Ansøgnings-" check, der er af tvivlsom kvalitet. Desto mindre ressourcer et medlem har, desto mindre ressoucer stiller Djøf til rådighed for det enkelte medlem. Det taler for sig selv. Jeg sidder tilbage med en dårlig smag i munden af, at Djøf er for dem, der er godt undervejs i livet, og dem, der er på vej op - modsat dem, der er faldet af "stigen", og dem, der er nede. Som ledig er Djøf ikke et medlemsskab værd. Glædelig jul, Sara.