Ferie

Du har ret til at lade arbejdsmobilen blive hjemme

22.6.2022

af

Foto: Simone Pilolla/Shutterstock

Foto: Simone Pilolla/Shutterstock

Din chef kan ikke kræve, at du tager din arbejdstelefon med på ferie, siger Djøf. Men det kan være en rigtig god idé på forhånd at tale med chefen om, at du ønsker ro i sin ferie.

Hører du til dem, som arbejder lidt i løbet af din ferie – enten ved at tjekke mails eller besvare nogle enkelte arbejdsopkald?

"Det gør rigtig mange Djøf-medlemmer og trives helt fint med det," siger chefen for Djøfs Rådgivning, Mette Knudsen.

Men din chef kan ikke bare forvente, at du tager din arbejdsmobil med på ferie, eller bede dig om at gøre det, understreger hun.

"Når du holder fri, er du ikke forpligtet til at stå til rådighed for arbejdsopkald, og derfor er du heller ikke forpligtet til at tage din telefon med på ferie. Og har du arbejdstelefonen med, er du ikke forpligtet til at besvare arbejdskald eller besvare mails."

Sig, at du vil prioritere din ferie

Det er dog yderst sjældent, at Djøf hører fra medlemmerne om chefer, som udtrykkeligt beder om, at man tager sin telefon med, fortæller Mette Knudsen.

"Oftere vil det være en uudtalt forventning eller en kultur på arbejdspladsen."

Hvad gør man, hvis det ligger i kulturen, eller man bliver direkte bedt om at være tilgængelig på mobilen, men ikke ønsker det?

"Du kan fx sige til din chef, at du gerne vil prioritere din ferie til at lade ordentligt op. Rent lavpraktisk kan der også være, at de aktiviteter, du har planlagt i din ferie, ikke passer særlig godt til også at være tilgængelig på en arbejdstelefon. Og hvis der er et tidspunkt, hvor der er et særligt behov, så lav en aftale om, hvornår du kan kontaktes."

Altså en 'mindelig' løsning med chefen ved hjælp af konstruktive argumenter?

"Ja, det kan du godt kalde det. Og hvis det nu er en frustreret kollega eller chef, som fx ikke kan finde en vigtig sag, så synes jeg, det er okay, at man bruger de par minutter, det tager at hjælpe," siger Mette Knudsen.

Chefer, som er i gang med at rydde skrivebordet før deres ferie, har det ofte med at ekspedere mails af sted – også til medarbejdere, som allerede er gået på ferie...

"Det er normalt, at man kan modtage arbejdsmails under en ferie. Det betyder ikke, at der er en forventning om, at der kommer et svar," understreger Mette Knudsen.

Men husk autosvar, siger hun. De, der skriver, skal vide, at du holder ferie, og hvem de kan kontakte, hvis det haster. Så får du også selv ro på til at holde ferie.

Det er dog ikke helt usædvanligt, at Djøf efter en ferieperiode får henvendelser fra medlemmer, som er endt med at måtte arbejde måske flere dage i løbet af en ferie.

"I så fald er det oplagt at aftale, at man holder den ferie på et andet tidspunkt," pointerer Mette Knudsen.

Hvis du er i tvivl, så kontakt Djøf, opfordrer hun.

Styr din nysgerrighed

Men man kan også godt gøre noget selv for at få holdt sin ferie i ro, mener Mette Knudsen.

"Tit er det faktisk vores egen nysgerrighed eller engagement, der gør, at man lige besvarer en mail eller tager et opkald."

Har man det fint med dét, er det ikke et problem, siger hun.

"Men hvis du mærker, at du ikke helt får koblet af, eller at du står og tager dig af ting, der lige så godt kunne vente, så slå opdateringen af arbejdsmailen fra på telefonen. Det skal helst ikke være sådan, at man tjekker arbejdsmails som en overspringshandling på ferien." 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Lars
sidste år
og når arbejdsgiveren ikke vil stille en arbejdstelefon til rådighed, men medarbejderen skal (!) anvende deres private telefon?