Optag

Her er de højeste adgangskrav på djøf-studierne i 2022

28.7.2022

af

Foto: Nana Reimers/BAM/Ritzau Scanpix

Foto: Nana Reimers/BAM/Ritzau Scanpix

Karakterkravet stiger på flere af de mest populære djøf-uddannelser, ikke mindst på CBS’ store trækplaster. Til gengæld er det blevet nemmere at komme ind på jura. Samlet set er optaget af studerende på djøf-området faldet med seks procent. Få overblikket over årets optag her.

Det kræver i år et snit på 11,5 at komme ind på International Business på CBS. Adgangskravet har fået et nøk opad fra 11,1 sidste år, og det populære studie topper dermed endnu engang listen over de højeste adgangskvotienter for kvote 1-ansøgere på landets djøf-uddannelser.

I det hele taget dominerer CBS nok engang opgørelsen – og djøf-uddannelserne bonger også hårdt ud på den samlede liste over de højeste adgangskvotienter på tværs af alle videregående uddannelser.

”Adgangskvotienterne på flere djøf-uddannelser er tårnhøje, så vi skal have gang i god og sund debat, om vi skal have gjort noget ved optagelsessystemet,” siger forperson for Djøf Studerende Johanne Baadsgaard.

Hun mener dog ikke, at regeringens forslag fra juni om at indføre et karakterloft på 10 er den rigtige løsning. Et sådant loft ville – med 2022-kvotienterne – ramme syv djøf-uddannelser.

Færre ansøgere

Det er øget søgning, som har presset snittet på International Business i vejret – men ser man ned over den samlede liste af djøf-relaterede uddannelser, er historien en anden.

Søgningen til de videregående samfundsvidenskabelige, juridiske og erhvervsøkonomiske uddannelser er faldet med cirka 8% sammenlignet med sidste år. Antallet af studiepladser er ligeledes reduceret (med 6%).

Uddannelses- og Forskningstyrelsen havde forventet et fald, idet antallet af ansøgninger i 2020 og 2021 var særligt høje grundet COVID-19. Men udviklingen bekymrer alligevel Johanne Baadsgaard fra Djøf Studerende.

”Jeg synes, optagelsestallene giver en anledning til at snakke om kvalitet og trivsel på uddannelserne. Vi ved, at trivslen og studiemiljøerne er blevet forværret under corona. Det kan jo skræmme mange nye studerende væk, hvis man hører mange historier om stress og mistrivsel,” siger hun.

Det er blevet lettere at komme ind på Jura

Den faldende søgning har bl.a. ført til, at adgangskravene på Jura er blevet slækket. I København er snittet faldet fra 9,2 til 8,9, i Aalborg fra 9,0 til 8,2, på SDU fra 8,9 til 8,3  – mens adgangskravet i Aarhus fortsat er 8,7. Jura optræder heller ikke længere på listen over de 10 djøf-uddannelser, hvor der er størst kamp om pladserne.

RUC bløder djøf-studerende

Faldet i optaget af studerende på djøf-uddannelserne dækker over store regionale forskelle. På Aarhus Universitet (AU) er optaget faktisk steget 2%. Københavns Universitets og CBS’ optag er nogenlunde status quo – mens optaget på SDU, Aalborg Universitet og RUC er faldet med hhv. 13, 17 og hele 36%.

Herunder kan du se adgangskravene og optag for de djøf-relaterede uddannelser fordelt på de forskellige universiteter.

Vil du se en liste over, hvilke uddannelser, der fører til den højeste løn – samt hvordan studiemiljøet er på disse uddannelser – kan du klikke her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Rasmus Gjedssø Bertelsen
sidste år
Adgangsbegrænsning på diverse DJØF-uddannelser er ikke et samfundsproblem, eftersom der er substitutuddannelser uden adgangsbegrænsning (pånær forsikringsmatematik). Problemet med adgangsbegrænsning er kunstig mangel på arbejdskraft og kunstigt høje indkomster som læger, tandlæger, dyrlæger.