Første job

Sådan forhandler du løn som nyuddannet

11.4.2023

af

Tegning, hvor en ung kvinde og en ung mand står på hver sin stak mønter og trykker hånd

Illustration: Edge Creative/Shutterstock

Som nyuddannet kan det virke både svært og uoverskueligt at forhandle løn. Men i mange tilfælde er der faktisk noget at forhandle om. Få gode råd her. 

Som nyuddannet kan det være begrænset, hvor ofte du har prøvet kræfter med lønforhandling. Derfor kan det virke en smule nervepirrende at kaste sig ud i. Men ifølge chefkonsulent i Djøfs Rådgivningscenter Bella Lea Buono er lønforhandling en vigtig disciplin at lære – og jo før, des bedre.

Derfor er hendes råd, at du altid skal forsøge at forhandle, når du lander dit første job efter studiet, og det gælder både i det offentlige og private.

”Det er en del af spillet og er hverken flabet eller grådigt at forhandle sin løn. Der er stor mangel på dygtige medarbejdere, og det kan ses på lønforhandlingerne, der generelt giver nogle flotte resultater i øjeblikket,” siger Bella Lea Buono.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Erhvervsstyrelsen
Job
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Job
Røde Kors
Job
Politiets Efterretningstjeneste

Startløn

Allerede ved den første samtale er det ifølge Bella Lea Buono en god idé at have et udspil klar til lønnen. Det gør nemlig, at du er klar med svar, hvis du bliver spurgt til dine forventninger. Bella Lea Buono anbefaler dog ikke, at du selv spørger til løn så tidligt i processen.

”Din forhandlingsposition er langt stærkere, hvis du venter, til du har fået tilbudt jobbet, fordi det betyder, du er blevet udvalgt som den bedste i puljen. Dit udspil skal være højere end det, du håber på at få. Så har du råd til at blive forhandlet lidt ned og stadig være tilfreds.”

I det private er der hverken minimum- eller maksimumlønninger, medmindre der er tegnet en privat overenskomst. Derfor kan der være store forskelle i lønnen i forskellige brancher, virksomhedstyper, stillingstyper og geografisk. Dog er Djøfs anbefalede startløn pr. 1/1-2023 på 42.500 kroner inklusive pension.

”Der findes både folk, der får langt mindre, og folk, der får langt mere. Men et godt råd er at tjekke lønstatistikker, spørge sit netværk og få råd af sin fagforening,” fortæller Bella Lea Buono.

I det offentlige er lønnen fastsat i en overenskomst. Startlønnen før tillæg udgør pr 1/4 2023 mellem 36.100 og 38.600 kr. inklusive pension, alt efter om man hører til på statens, kommunernes eller regionernes overenskomst. Samtidig er der tillæg, der er til forhandling, og det er en tillidsrepræsentant, der forhandler på dine vegne.

"En arbejdsgiver forventer ikke, at du er ekspert på alle områder, når du er nyuddannet, men det skal ikke afholde dig fra at forhandle løn på dit niveau."

Bella Lea Buono, Chefkonsulent Djøfs Rådgivningscenter

ANNONCE

En del af spillet

Ifølge Bella Lea Buono er argumenterne bag lønforhandlingen ekstremt vigtige. Derfor foreslår hun, at de skal på bordet før selve tallet.

”En strategi er at minde arbejdsgiveren om de tre vigtigste pointer fra jeres samtaler. Det kan fx være gode resultater fra dit studie, opgaver du har løst på dit studiejob, eller kompetencer, du har opnået i dit frivillige arbejde. En arbejdsgiver forventer ikke, at du er ekspert på alle områder, når du er nyuddannet, men det skal ikke afholde dig fra at forhandle løn på dit niveau.”

Ofte er det tilfældet, at du selv skal starte lønforhandlingen, og selv om det kan føles grænseoverskridende, er det ifølge Bella Lea Buono en helt naturlig del af en ansættelse.

”Der kan være mange, der sidder og venter på lønforhandlingen, og når de så ikke bliver spurgt, kan det være, de tænker, at det ikke er muligt i den stilling, de har fået.”

”Det er ret typisk, at du får tilbudt en løn, og der spørger arbejdsgiveren ikke, om I skal forhandle. Det skal man selv gøre. Arbejdsgiveren prøver med god grund at få én så billigt som muligt, mens man selv skal prøve at få så meget som muligt i løn. Så man skal kunne spille det spil, der er derimellem.”

Alligevel understreger Bella Lea Buono, at en lønforhandling ikke altid er lig med, at man får det resultat, som man havde ønsket, men det skal på ingen måde ses som et nederlag.

”Når du allerede som nyuddannet tør tage en forhandling, viser du en stor grad af styrke og selvtillid. Det er efterspurgte egenskaber for de fleste arbejdsgivere og giver oftest et godt udgangspunkt for et fremtidigt samarbejde.”

”Tak under alle omstændigheder for forhandlingen, og gør opmærksom på, at du glæder dig til at tage forhandlingen op igen ved den næste årlige lønforhandling.”

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet