Dyrt ultimatum
28.6.2023
af
Mads Matzon
Illustration: Christina Bulgakova/Shutterstock
En kvinde fik en ubehagelig besked, mens hun var på barsel. Den har nu kostet hendes tidligere arbejdsgiver 460.000 kr. i godtgørelse.
Ud over bleskift og dårlig nattesøvn skulle en HR Manager i et vin- og restaurationsfirma også forholde sig til et ultimatum fra chefen, mens hun gik hjemme på barsel.
Fra at arbejde på fuld tid med ledelsesansvar blev hun i et brev opsagt fra sin stilling og tilbudt en ny kontrakt som HR-koordinator: 15 timer om ugen uden ledelsesansvar.
Hendes arbejdsgiver forklarede brevet som en følge af organisatoriske ændringer.
Kvinden valgte ikke at tage imod tilbuddet, fordi det bl.a. ikke hang sammen for hende økonomisk. Hun ville gå omtrent 30.000 kr. ned i løn om måneden, skulle igennem en prøvetid og ville samtidig miste sin nuværende barselsordning.
I stedet gik hun til Ligebehandlingsnævnet og klagede over ultimatummet fra arbejdsgiveren.
Da hun sagde nej til indholdet i brevet, blev hun sagt op. Under opsigelsesperioden oplevede kvinden at blive talt grimt til af ledelsen og blev som den eneste i administrationen pålagt at foretage tidsregistrering, samtidig med at hun også som den eneste ikke blev inviteret med på en udlandstur.
Kvinden argumenterede over for Ligebehandlingsnævnet med, at afskedigelsen under hendes barselsorlov var i strid med ligebehandlingsloven, samt at hun blev udsat for repressalier fra ledelsen, fordi hun havde klaget til nævnet.
Hendes klage endte med at udløse en godtgørelse på i alt 460.000 kr. - 435.000 kr. for afskedigelsen og 25.000 kr. for repressalierne.
Ledige stillinger
Ulrik Sahl, advokat i Djøf, er ikke overrasket over kendelsen. Han og advokatkollegerne i Djøf fører omtrent 10 lignende sager om året.
”Du er jo sårbar, når du bliver opsagt under orlov. Du skal finde et nyt arbejde, mens du har et lille barn, som du sandsynligvis skal finde en institutionsplads til. Og så skal du starte dit nye job op, hvis du finder et. Så der er en masse utryghed forbundet med en sådan opsigelse.”
Derfor er du også ekstra beskyttet mod væsentlige ændringer i dit ansættelsesforhold, mens du er på barsel: Du kan få en højere godtgørelse end ved en normal funktionærsag, og så er der samtidig omvendt bevisbyrde ved ligebehandlingssager. Det er nemlig din arbejdsgiver, der skal bevise, at de væsentlige ændringer ikke sker, fordi du er på orlov. I sagen med HR Manageren lykkedes det ikke arbejdsgiveren at bevise dette.
”Rent juridisk er der små ændringer, som man skal acceptere, fordi de ligger inden for ledelsesretten at gennemføre uden varsel. Og så er der det, man kalder for væsentlige ændringer, som er noget, der skal varsles med et varsel svarende til opsigelsesvarslet,” forklarer Ulrik Sahl.
Han opfordrer alle djøfere, der oplever ændringer i deres ansættelsesforhold under barsel, til at kontakte Djøf, som så kan vurdere, om ændringen er væsentlig eller ej.
DJØF ARRANGEMENTER OG KURSER