Brevkasse

Jeg blev syg under ferien. Kan jeg få erstatning?

1.8.2023

af

Tegning af en kvinde, der sidder i en seng og holder hovedet i hænderne, måske pga. hovedpine

Illustration: Vectorium/Shutterstock

"Under min ferie var jeg mere eller mindre sengeliggende i en lille uges tid. Nu har jeg hørt, at man kan få kompensation, når man bliver syg under ferien. Hvad går reglerne ud på?"

Kære Djøf

Under min ferie blev jeg desværre ramt af en slem forkølelse, som betød, at jeg mere eller mindre var sengeliggende i en lille uges tid. Nu hvor jeg er tilbage på arbejde, har jeg hørt, at man faktisk kan få kompensation, når man bliver syg under ferien. Det ville jeg gerne have vidst noget før. Hvad går de her regler ud på?

 

Kære medlem

Når vi skal kigge nærmere på, hvordan du er stillet, hvad angår sygdom og ferie, er det vigtigt at sondre mellem sygdom, der opstår, før du tager på ferie, og sygdom, der opstår, mens du er på ferie. Dine rettigheder er ret forskellige, afhængigt af om du står i den ene eller i den anden situation.

Tager vi udgangspunkt i første scenarie, hvor sygdommen opstår før feriens begyndelse, vil man sige, at du er ”feriehindret”. I den situation har du ret til at udskyde din allerede planlagte ferie til et andet tidspunkt – altså holde en såkaldt erstatningsferie. Du kan naturligvis også vælge at tage på ferie på trods af sygdommen, hvis du foretrækker det, men du er ikke forpligtet til det.

Du kan også stå i den situation, at du vælger at udsætte din ferie på grund af sygdom, der er opstået før ferien, men at du så bliver rask inden udløbet af den planlagte ferie. I den situation skal du afgøre med dig selv, om du vil holde den resterende del af ferien, eller om du i stedet vil genoptage arbejdet og få erstatningsferie for hele perioden. Bemærk, at det som udgangspunkt kun er resten af den planlagte ferie, du kan vælge at holde. Du kan altså ikke kræve, at din tre-ugers-ferie påbegyndes den dag, du raskmelder dig, for det kan være, at det ikke kan lade sig gøre i forhold til bemanding i virksomheden. Hvornår erstatningsferien lægges, skal altså aftales konkret med din arbejdsgiver, ligesom du gør med din øvrige ferie.

Tager vi udgangspunkt i det andet scenarie – som er det, du har stået i denne sommer – hvor du bliver syg, efter at ferien er påbegyndt, kan du også her være berettiget til erstatningsferie. I den situation er der imidlertid en karensperiode på fem dage. Dermed er det først på den sjette sygedag, du har krav på kompensation. Bemærk, at karensperioden løber over hele ferieåret, så du skal ikke starte fra nul ved hver ny sygdomsperiode. Har du haft tre sygedage i påskeferien og yderligere fem i sommerferien, vil du altså allerede på den tredje sygedag i din sommerferie have ret til erstatningsfri.

Husk, at du skal indhente en lægeerklæring (for egen regning) og give din arbejdsgiver besked om, at du er syg, på din første sygedag, hvis den skal tælle med i karensperioden.

Med venlig hilsen
Lola Choupay Herenger, chefkonsulent i Djøf 

Kommentarer

Else Jean Nilsson
sidste år
Kan man vælge at genoptage arbejdet, når det kommer til at ske i virksomhedens stipulerede ferie?