Studieliv

Se listen: Sådan er kønsfordelingen på dit studie

12.9.2023

af

Foto af studerende, der overværer en forelæsning i et auditorium

PR-foto: Søren Kjeldgaard/AU

De seneste 10 år har kønsbalancen på djøf-studierne forandret sig.

Kvinderne er i overtal blandt de nye studerende på djøf-området. Et ganske lille overtal.

Kigger man på tværs af alle de djøf-uddannelser, der både optog studerende i 2013 og 2023, har den overordnede kønsbalance på området flyttet sig. I 2013 var 51,7% af de optagne studerende mænd. I 2023 udgør kvinderne 50,9% af de nye studerende.

De generelle tal dækker over betydelige forskelle mellem de enkelte studier. Dem dykker vi ned i her. 

Her nærmer vi os ligevægt

En fuldkommen ligelig fordeling af optagne mænd og kvinder kan næsten virke urealistisk, men faktisk er der to studier, hvor det er lykkedes i år. Det drejer sig om Erhvervsøkonomi-filosofi og Asian Language and Culture - International Business in Asia, Japanese/English på Copenhagen Business School (CBS).

Der er også andre uddannelser, der nærmer sig en ligelig optagelse af mænd og kvinder. Det gør sig bl.a. gældende for den samfundsvidenskabelige bachelor på Roskilde Universitet og Politik og Administration på Aalborg Universitet (AAU).

Skimmer man årets liste, vil man dog se, at kønsbalancen ofte er forholdsvis skæv.

Artiklen fortsætter efter tabellen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre, Formandens Departement

Mændene er i stærkt overtal på flere af de matematiske og erhvervsøkonomiske uddannelser. Fx var 119 ud af 147 optagne på Økonomi på Aarhus Universitet (AU) mandlige studerende.

Omvendt sidder kvinderne særligt tungt på uddannelser som Folkesundhedsvidenskab, Sociologi, Antropologi og Jura. I år blev der fx optaget 151 mænd og mere end dobbelt så mange kvinder på jura i Aarhus – nemlig 325.

Sammenligner man med optagelsestallene fra for 10 år siden, er der grundlæggende ikke sket store skift i, hvordan kønnene fordeler sig på uddannelserne.

Dog er der få undtagelser. I 2013 blev der fx optaget 56 mænd og 29 kvinder på Erhvervsøkonomi på AU, mens der i 2023 blev optaget henholdsvis 32 og 49. Det gør uddannelsen til én ud af seks på listen, hvor der i løbet af de seneste 10 år er vendt rundt på, hvilket køn der dominerer studiet. 

Kommentarer

Ole Qvist Pedersen
sidste år
Da jeg startede på statskundskab i Aarhus ibegyndelsen af 70’erne, var der måske 10% kvinder - og flere læste iøvrigt samfundsfag, som var samme som 1.del statskundskab. Så tingene har da udviklet sig siden!