Kåring

Her er de 10 nominerede til Djøfs specialepris

12.10.2023

af

Niveauet er tårnhøjt blandt de 10 finalister til Djøfs specialepris, siger dekan ved SDU. Men han giver også en grund til, at det næppe bliver ved med at være sådan.

261 specialer har konkurreret om at vinde første udgave af Djøfs specialepris. Nu er feltet blevet indsnævret til 10, som du kan se præsenteret nederst i denne artikel. De 10 finalespecialer kæmper ud over æren om at vinde tre gange 15.000 kroner.

”Jeg er meget imponeret af niveauet,” siger Peter Møllgaard, dekan ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU, der som medlem af juryen står for den endelige kåring af vinderne.

”Selv om det måske er toppen af poppen, vi ser, så er det et godt tegn på, at vi har et tårnhøjt niveau for vores forskningsbaserede uddannelser.”

Det imponerer ham blandt andet, af flere af specialerne tager fat på store samfundsmæssige udfordringer, spejler dem over i FN’s verdensmål og arbejder tværvidenskabeligt for at kunne anvise løsninger.

Alle kan lære noget

De tre endelige vindere bliver afsløret ved en prisoverrækkelse i København den 26. oktober. Selve arrangementet er forbeholdt kandidatstuderende – men Peter Møllgaard mener, at alle, også de rutinerede på jobmarkedet, kan lære noget af de 10 specialer.

”Der er flere af dem, der anviser direkte, praktisk anvendelige løsninger på komplekse problemer i bestemte sektorer – nogle af dem nærmest plug-and-play. Noget andet er, at specialerne kan inspirere. Fx til hvad kunstig intelligens og machine learning kan bruges til. Og det er jo ikke alle på arbejdsmarkedet, der har lært om det i deres studietid. Der viser nogle af specialerne, at man kan benytte det på en måde, som øger produktiviteten, og som vi alle sammen kan blive bedre af.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Region Hovedstaden, Rigshospitalet Glostrup
Job
Danske Gymnasier
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Region Nordjylland

Peter Møllgaard mener også, der er noget at lære for dem, der rekrutterer til arbejdspladserne, om ”hvor stor talentmassen er, og at kvaliteten er tårnhøj blandt vores dygtigste studerende.”

I den forbindelse kan det godt bekymre ham, at kandidatreformen vil skære ned på den tid, mange studerende får til deres specialer:

”Noget vi nok ikke får ved de uddannelser, der bliver skåret ned til 75 ECTS, det er helt så omfattende og gennemarbejdede specialer, som dem vi har fået ind,” siger Peter Møllgaard.

Herunder kan du møde folkene bag de 10 finalespecialer og læse Djøfs begrundelse for nomineringerne. Er du kandidatstuderende, kan du melde dig til prisoverrækkelsen på Djøfs Rooftop ved Nørreport i København her.

ANNONCE
Julie Astrup

Speciale 1: Gender Bias i vurdering af nyuddannede ansøgere i revisionsbranchen

Af: Julie Astrup, Commercial and Retail Management, Aarhus BSS

Begrundelse for nomineringen: ”Specialet tager afsæt i revisionsbranchen og handler om betydningen af kønsbias i ansættelsesprocesser. Afhandlingen finder, at en nyuddannet ansøgers køn påvirker vurderingen af vedkommendes CV i beslutningen om ansættelse, hvilket udmønter sig i en vurderet lønforskel på 12,2% mellem nyuddannede kvinder og mænd til fordel for sidstnævnte. Specialet er nomineret, fordi det er fagligt og metodisk stærkt funderet, og fordi det markante empiriske fund omkring kønsbias betydning for lønniveauet blandt nyuddannede er særdeles relevant for erhvervsliv og samfund.”

Frederik Møller Christiansen

Speciale 2: Democratic Perceptions among Students at the University of Belgrade: A Mixed Methods Study of Drivers and Impacts on Future Actions

Af: Frederik Møller Christiansen, Human Security, Aarhus Universitet

Begrundelse for nomineringen: ”Specialet undersøger serbiske studerendes forståelse af demokrati, og hvordan det påvirker deres politiske handlinger i hverdagen. Specialet viser, at på trods af en stærk forståelse og tiltro til demokratiet hersker der en høj grad af apati over for demokratisk virke på grund af kulturelle og strukturelle udfordringer i det serbiske samfund. Specialet er nomineret, fordi det via omfattende krydsundersøgelse af både kvalitative og kvantitative metoder og interessant analyse viser den demokratiske skrøbelighed blandt studerende i Serbien. På sigt kan det understøtte en tilbagegang for den demokratiske udvikling i landet. En konsekvens af det vil fx være en fortsat uro på Balkan og en sikkerhedsmæssig risiko for resten af Europa.”

Isabella Kristine Sørensen Schmidt

Speciale 3: Ledelse af medarbejdere i sorg på arbejdspladsen

Af: Isabella Kristine Sørensen Schmidt, Erhvervsøkonomi og psykologi, CBS

Begrundelse for nomineringen: ”Specialet berører det tabubelagte emne ’sorg’ i en organisatorisk kontekst. Ledelsens håndtering af medarbejderen i sorg samt reaktionen fra kollegerne er ofte mangelfuld og utilstrækkelig. Specialet er med til at skabe et stærkt grundlag for aftabuisering af fænomenet i en organisatorisk kontekst. Specialet er nomineret, da det medfører nye, konkrete værktøjer, som virksomheder fremadrettet kan adoptere og på den måde være med til at understøtte medarbejdere i sorg på en bæredygtig og proaktiv måde.”

Christiane Hector

Speciale 4: Fri tale og dialogens kvalitet – retorisk optimering af refleksiv konfliktmægling ved brug af argumentationsnormer og ordstyrerstrategi

Af: Christiane Hector, Jura, Københavns Universitet

Begrundelse for nomineringen: ”Specialet undersøger, hvordan den eksisterende kommunikationsteori i refleksiv konfliktmægling kan optimeres ved brug af retorisk teori. Specialet frembringer et relevant forbedringsforslag til den mæglingsmodel, der anvendes i stort set alle sammenhænge ved domstolene i Danmark. Det har krævet stort mod at gøre op med den allerede eksisterende etableret praksis. Specialet er derfor nomineret, og fordi det har fundet et hul i mæglingsmodellens kommunikationsteori, som der tidligere ikke er påpeget i dansk kontekst.”

Caroline Møller Andersen og Mathilde Pugerup Rasmussen

Speciale 5: Samvær eller anden kontakt efter forældreansvarslovens § 20a

Af: Caroline Møller Andersen og Mathilde Pugerup Rasmussen, Jura, Københavns Universitet

Begrundelse for nomineringen: ”Specialet undersøger adoption uden samtykke og retten til at samvær med sin biologiske slægt i forbindelse hermed. Det er nomineret, fordi det fremstiller uklarheder og konkrete problemstillinger, som endnu ikke er belyst i kursuslitteraturen eller afprøvet ved Højesteret, hvilket understreger specialets aktualitet og relevans for samfundet. Konklusionen og de konkrete løsningsforslag viser forfatternes mod og kreativitet, da hele systemet kritiseres, idet samværet anses som illusorisk i praksis.”

Jannick Bernth og Esben Sloth Andersen

Speciale 6: Tilgangseffekter i dagpengesystemet: Et Regression Kink Design studie på dansk registerdata

Af: Esben Sloth Andersen og Jannick Bernth, Økonomi, Københavns Universitet

Begrundelse for nomineringen: ”Specialet behandler på velunderbygget vis et emne, dagpenge, som påvirker beskæftigelsesniveauet i Danmark, og som derfor er yderst relevant fra et samfundsmæssigt perspektiv. Det Økonomiske Råd har kritiseret Finansministeriet for at mangle et overbevisende empirisk grundlag for deres beregning af tilgangseffekten, som dækker over, hvor mange der går fra beskæftigelse til dagpenge ved en ændring i dagpengesatsen. Specialet er nomineret, fordi det leverer netop dette: En valid beregning af tilgangseffekten.”

Malou Ravn,  Frederikke Millschou Nielsen og Sara Al-Dafaee

Speciale 7: Enhancing Healthcare Inclusivity Through Innovation How Artificial Intelligence Can Restructure Vital Interaction Processes

Af: Sara Al-Dafaee, Frederikke Millschou Nielsen og Malou Ravn, Business Administration Organizational Communication og Organizational Innovantion and Entrepreneurship, CBS

Begrundelse for nomineringen: ”Specialet undersøger kønsbias ved diagnosticering og interaktionsprocesser i sundhedssektoren. Store dele af forskning bygger på mænd, hvilket skaber teknologisk kønsbias ved brug af AI, og specialet kommer med løsningsforslag til strukturering af patientfeedback, der skal mindske det bias. Specialet er nomineret grundet dets samfundsrelevante tematikker i form af ligestilling og AI samt det konkrete bidrag til feltet, som er nytænkende og kreativt.”
Kasper Dupont Toft Braun

Speciale 8: Pioneering Automation in Agricultural Subsidy Processing through Deep Learning for Computer Vision

Af: Kasper Dupont Toft Braun, Business Intelligence, Aarhus Universitet

Begrundelse for nomineringen: ”Specialet omhandler, hvordan den digitale transformation ved ansøgningen om landbrugsstøtte er kommet et stykke vej, men hvor stadigvæk for mange ansøgninger falder til manuel behandling. Denne udfordring tages op i specialet, hvor machine learning anvendes til at forbedre valideringen af indsendte fotos. Specialet lykkes med sin mission. At udvikle en algoritme, som kan automatisere processen for validering af græsmarkers berettigelse til langbrugsstøtte. Den nye algoritme outperformer tre hollandske forskeres algoritme og har potentiale til at blive anvendt på flere afgrødetyper og ikke mindst på tværs af EU-landene. Det er modigt at forsøge sig med en kompleks udfordring. Det er imponerende at lykkes med det.”
Emma Märta Aagaard Madsen og Victor Larsen

Speciale 9: Den menneske- og diskriminationsretlige beskyttelse af menstruerende personer i Danmark

Af: Emma Märta Aagaard Madsen og Victor Larsen, Jura, Københavns Universitet

Begrundelse for nomineringen: ”Specialet omhandler menstruerende personers beskyttelse af diskriminations- og menneskerettighederne. Det argumenterer for, at menstruation ikke længere skal anses som et hygiejnespørgsmål, men i stedet ses med en tidssvarende og holistisk tilgang. Eksempelvis bør menstruation juridisk set sidestilles med graviditet, hvilket både er et kreativt og nytænkende perspektiv. Specialet er nomineret grundet emnets tabuisering og den høje relevans i forhold til både ligestilling og det brede samfundsperspektiv på sundheds-, arbejds- og uddannelsesområdet.”

Emily Claire Jørgensen Breslau

Speciale 10: Exploring the role of internal innovation accelerators in organizations

Af: Emily Claire Jørgensen Breslau, Management of Innovation and Business Development, CBS

Begrundelse for nomineringen: ”Specialet omhandler på nytænkende vis et relativt uudforsket område, internal innovation accelerators, som fremmer innovation i etablerede organisationer. Det står i modsætning til et hidtidigt fokus på innovation i start-ups. Erhvervslivets store spillere har et betydeligt fokus på innovationsprocesser, men mangler ofte at kunne forløse potentialet. Specialet bidrager til dette ved at udarbejde et framework, der systematiserer arbejdet med innovationen gennem blandt andet udnyttelsen af organisationens eksisterende talent og ressourcer. Resultatet er ambidekstralt: Optimering af eksisterende processer og innovation. Det kan give etablerede organisationer en konkurrencefordel, og derfor er specialet meget relevant for erhvervsliv og samfund foruden sit bidrag til forskningen.”

Juryen til Djøfs specialepris 2023

261 indsendte specialer fra i alt 353 studerende (flere har skrevet sammen i grupper) konkurrerer om Djøfs Specialepris i 2023.

Djøfs sekretariat har udvalgt de 10 bedste specialer, som er røget videre til endelig bedømmelse hos en jury bestående af:

  • Trine Baumbach, professor i strafferet og forskningscenterleder for CORA, KU
  • Christian Jensby, CEO og partner, Deloitte
  • Peter Møllgaard, dekan, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, SDU og formand for Klimarådet
  • Katrine Ellersgaard Nielsen, branchedirektør for DI Rådgiverne, Dansk Industri
  • Louise Mors, professor, Institut for Strategi og Innovation, CBS, og Academic Co-Director, CBS Leadership Centre 
  • Rune Petersen, Chief Investment & Innovation Officer, Pelican Self Storage, vinder af Djøfs lederpris
  • Rasmus Antoft, dekan, Det Humanistiske og Samfundsvidenskabelige Fakultet og lektor ved SAGA, AAU

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet