Brevkasse
24.10.2023
af
Lola Choupay Herenger
"En kammerat vil gerne have mig med ombord i sit nye firma, og her i opstartsfasen vil det højst dreje sig om 10-15 timer om ugen. Jeg er super-interesseret, men i min nuværende kontrakt står der, at det kræver min arbejdsgivers samtykke. Kan det nu passe?"
Kære Djøf
Jeg er jurist i et pensionsselskab, hvor min kerneopgave er at udarbejde pensionsaftaler og andre aftaledokumenter. En kammerat har prikket mig på skulderen, fordi han er ved at starte et firma, der tilbyder uvildig investeringsrådgivning til privatpersoner. Han vil gerne have mig med ombord, og her i opstartsfasen vil det højst dreje sig om 10-15 timer om ugen. Jeg er super-interesseret, men i min kontrakt står der, at bibeskæftigelse kræver min arbejdsgivers samtykke. Kan det nu passe?
Kære medlem
Det lyder sørme spændende med udsigterne til at være en del af en startup-virksomhed!
Det er korrekt, at arbejdsgivere tidligere har kunnet forbyde deres medarbejdere at have anden beskæftigelse ved siden af deres primære hverv eller har kunnet stille krav om, at medarbejderne indhentede arbejdsgivers samtykke, inden de påtog sig bibeskæftigelse.
Det er imidlertid fortid nu med den nye ansættelsesbevislov, som trådte i kraft den 1. juli 2023. Her fastslås det, at en arbejdsgiver generelt set ikke må forhindre en medarbejder i at tage bibeskæftigelse eller behandle medarbejderen ugunstigt, fordi den pågældende har bibeskæftigelse. Udgangspunktet er altså nu, at man godt må have bibeskæftigelse og ikke er nødsaget til først at indhente arbejdsgivers samtykke.
Ledige stillinger
Det er i den forbindelse værd at nævne, at det er uden betydning, om din ansættelseskontrakt er blevet opdateret, så den stemmer overens med den nye ansættelsesbevislov. Du kan anmode din arbejdsgiver om at udarbejde et tillæg, hvor det fremgår, at du kan påtage dig bibeskæftigelse, hvis du har det bedst med det, men det er ikke noget krav.
Husk, at intet udgangspunkt gælder uden undtagelser. Således må bibeskæftigelsen ikke stride imod arbejdsgivers berettigede interesser. Det betyder bl.a., at bibeskæftigelsen ikke må forhindre dig i at overholde din arbejdsforpligtelse, herunder i at påtage dig overarbejde og i at møde frisk og veloplagt på arbejde. Bibeskæftigelsen må ikke stride imod din loyalitetspligt, så at arbejde for en af firmaets konkurrenter er et absolut no go. Det samme kan være tilfældet, når det gælder virksomhedens kunder, leverandører og øvrige forretningsforbindelser, idet der kan være risiko for interessekonflikter, eller at selskabets forretningshemmeligheder bliver lækket og brugt på utilbørlig vis. Bibeskæftigelsen skal altså være foreneligt med det primære hverv.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit arbejde for din kammerats foretagende er uforeneligt med dit primære hverv, vil jeg opfordre dig til at afklare det med din nærmeste leder. I modsat fald kan det få konsekvenser for dit ansættelsesforhold. Og under alle omstændigheder er det en god idé at orientere din leder om bibeskæftigelsen.
Med venlig hilsen
Lola Choupay Herenger, chefkonsulent i Djøf
DJØF ARRANGEMENTER OG KURSER