Kåring

Her er vinderne af Djøfs specialepris

26.10.2023

af

Torsdag blev Djøfs nye specialepris uddelt for første gang til tre specialer, som juryen kalder ”fagligt stærke” og ”nytænkende”. Se hvem der fik priserne og de 15.000 kr. i præmie.

Hele 261 specialer var med i konkurrencen om at blive de allerførste vindere af Djøfs nye specialepris. Torsdag d. 26. oktober blev tre af dem hædret ved en prisuddeling i København.

Ifølge den jury, der har kåret vinderne, er der tale om ”fagligt stærke specialer, der på modig og nytænkende vis berører væsentlige samfundsrelevante problematikker”, ligesom prismodtagerne fik ros for tværfaglighed og metodisk kreativitet.

Ud over selve prisen var der en præmie på 15.000 kr. til hvert af de vindende specialer.

Som listen over vindere viser, spændte emnevalgene og tilgangene meget bredt.

Frederik Møller Christensen

Specialet ‘Democratic Perceptions among Students at the University of Belgrade: A Mixed Methods Study of Drivers and Impacts on Future Actions’ – som Frederik Møller Christensen har skrevet som afslutning på sin uddannelse som cand.soc. i Human Security ved Aarhus Universitet – blev tildelt med denne begrundelse fra juryen:

”Specialet undersøger serbiske studerendes demokratiforståelse med den kontroversielle konklusion, at videregående uddannelse ikke nødvendigvis fører til et mere demokratisk sindelag. Problemstillingen er modig set i lyset den geopolitiske relevans og aktualitet ikke bare lokalt, men også for EU og erhvervsliv. Specialet leverer et meget højt fagligt niveau, og dataindsamlingens omfang er imponerende.”

Malou Ravn, Frederikke Millschou Nielsen og Sara Al-Dafaee

Det næste hold vindere lever i høj grad op til juryens bemærkning om de sejrende specialers tværfaglighed. Malou Ravn, Frederikke Millschou Nielsen og Sara Al-Dafaee har nemlig skrevet speciale sammen på tværs af to forskellige uddannelser på Copenhagen Business School, cand.merc.(kom) og cand.soc. i Organizational Innovation and Entrepreneurship.

Juryen valgte specialet – der har titlen ‘Enhancing Healthcare Inclusivity Through Innovation: How Artificial Intelligence Can Restructure Vital Interaction Processes’ – med denne begrundelse:

”Specialet undersøger den teknologiske og forskningsmæssige kønsbias i sundhedssektoren. Det er tværfagligt, gennemarbejdet, omfangsrigt og yderst relevant, idet det behandler krydsfeltet mellem AI, ligestilling og sundhedsmæssige udfordringer. På nytænkende og kreativ vis kommer specialet med løsningsforslag til, hvordan struktureret patientfeedback kan mindske udfordringerne med kønsbias.” 

Kasper Toft Braun

I specialet ‘Pioneering Automation in Agricultural Subsidy Processing through Deep Learning for Computer Vision’ – der gav ham titlen cand.merc. i erhvervsøkonomi og Business Intelligence – undersøgte Kasper Toft Braun fra Aarhus Universitet, hvordan man kan automatisere behandlingen af ansøgninger om landbrugsstøtte.

Specialet mundede ud i et resultat, der udkonkurrerede en gruppe hollandske forskere – og juryen begrundede prisen således:

”Det lykkes specialet på et stærkt fagligt grundlag at udvikle en skalerbar algoritme, som automatiserer vurderingsprocessen for landbrugsstøtte. Området har betydelig økonomisk tyngde og relevans for hele EU, ligesom løsningen potentielt kan anvendes på tilgrænsende problemstillinger. Det er modigt at forsøge sig med en kompleks udfordring. Det er imponerende at lykkes med det – og bidrage med forbedringer af fremtidens EU.”

Juryen til Djøfs Specialepris 2023

261 indsendte specialer fra i alt 353 studerende (flere har skrevet sammen i grupper) var med i konkurrencen om Djøfs Specialepris i 2023.

Djøfs sekretariat udvalgte de 10 bedste specialer, som røg videre til endelig bedømmelse hos en jury bestående af:

  • Trine Baumbach, professor i strafferet og forskningscenterleder for CORA, KU
  • Christian Jensby, CEO og partner, Deloitte
  • Peter Møllgaard, dekan, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, SDU og formand for Klimarådet
  • Katrine Ellersgaard Nielsen, branchedirektør for DI Rådgiverne, Dansk Industri
  • Louise Mors, professor, Institut for Strategi og Innovation, CBS, og Academic Co-Director, CBS Leadership Centre 
  • Rune Petersen, Chief Investment & Innovation Officer, Pelican Self Storage, vinder af Djøfs lederpris
  • Rasmus Antoft, dekan, Det Humanistiske og Samfundsvidenskabelige Fakultet og lektor ved SAGA, AAU

Kommentarer

Jeanette Thomsen
10 mdr. siden
Så godt et initiativ fra Djøf´s side. Og stort tillykke til de meget dygtige og modige studerende/dimittender. Herved bliver uddannelses- og forskningssiden også mere synlig, hvilket har været efterlyst hos DJØF i mange år. Og der findes så mange gode specialer og afsluttende projekter, med tværfaglig tilgang og af høj kvalitet samt anvendbar for samfund og erhverv. Jeg er mange årig censor på både universitetsstudierne og på Akademiuddannelser. Mit forslag er, at overveje om andre uddannelsers afsluttende projekter som Professionsbachelor (både fra Professionsskoler og akademier) også kunne betænkes med en pris?