Referencer

Natasja har et godt tip til at undgå dårlige chefer

28.11.2023

af

Portrætfoto af Natasja Perotti

Foto: Emil Hornstrup Jakobsen

Natasja Perotti researchede ikke blot på den nærmeste leder, men også på tre direktører, før hun søgte sit nuværende job. Nu opfordrer hun ansøgere, hun selv skal ansætte, til at gøre det samme.

”Jeg vil klart anbefale hende som chef. Hun er lyttende og interesserer sig meget for én som medarbejder. Hun så mine interesser, og hun udviklede mig.”

Det er noget af det skudsmål, Natasja Perotti får fra en af sine tidligere medarbejdere, Charlotte Hilligsøe, specialkonsulent i Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Jeg har taget reference på Natasja Perotti inden vores interview. Det er hun nemlig begyndt at opfordre andre til at gøre, hvis de søger en af de stillinger, hun selv slår op.

Tog referencer på fire chefer

For nogle måneder siden skiftede Natasja Perotti job og er nu leder for HR i Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur. Men inden hun søgte jobbet, tog hun selv referencer på både sin nærmeste chef, to vicedirektører og direktøren, Rikke Hougaard Zeberg, som om lidt fortæller, hvad hun syntes om det.

Det var erfaringer med dårlige ledere, der fik Natasja Perotti til at researche på sine kommende chefer, inden hun søgte jobbet.

”Jeg har været 15 år på arbejdsmarkedet – i forskellige styrelser, i et departement og på en privat arbejdsplads. Jeg har oplevet alskens chefer – megadygtige chefer og knap så dygtige chefer – så jeg er blevet meget bevidst om, hvor vigtigt det er for mig, at jeg har en ledelse, der har nogle af de samme værdier som mig.”

Og det var altså ikke bare nærmeste chef, Natasja Perotti tog referencer på.

”Nu sidder jeg jo med HR, og så er det bare supervigtigt, at man har hele ledelseskæden med sig. Ellers kommer man ingen vegne.”

Hun spurgte rundt i netværket, og hun brugte LinkedIn.

”Der var flere, der kendte vicedirektørerne og Rikke (direktøren, red.), så det var dem, jeg bedst kunne tage direkte referencer på. Jeg spurgte om deres ledelsesstil og til, om de er udviklingsparate.”

”Ret fedt gjort”

Det var først lidt tid efter, at Natasja Perotti var blevet ansat, at hun fortalte direktør Rikke Hougaard Zeberg, at hun havde taget referencer på hende.

”Jeg synes, det er ret fedt gjort. Det har jo også haft enormt stor betydning for mig gennem hele min karriere, hvem der var min chef – også på det niveau, jeg er på nu. Jeg har selv taget referencer på mine chefer – bare ikke så eksplicit som Natasja,” siger Rikke Hougaard Zeberg.

Hun var lidt overrasket, da hun fik det at vide. Men samtidig har hun ingen problemer med at blive set lidt efter i sømmene af en potentiel medarbejder.

”Jeg har altid lagt vægt på ordentlighed. Det er jo en kæmpe anerkendelse at blive valgt til, efter at en ansøger har været spurgt andre om, hvordan man er at arbejde sammen med og arbejde for.”

Så selvfølgelig er det oplagt at gøre som Natasja Perotti og tjekke sine eventuelle kommende chefer ud, mener Rikke Hougaard Zeberg.

”Det har en stor betydning, at der er fælles værdisæt og en fælles forståelse. Og det skal jo gerne være et gensidigt tilvalg, så det rent faktisk er et match. Det er jo ikke bare styrelsen, der skal vælge en medarbejder. Medarbejderen skal også gerne vælge styrelsen. Ellers kan en ansættelse i værste fald ende med at blive kort – og så har alle tabt.”

Det var ikke kun direktør Rikke Hougaard Zeberg, som Natasja Perotti tog referencer på, inden hun sagde ja til jobbet i Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur. Hun forhørte sig også om de to vicedirektører Søren Beltofte og Morten Hvidbjerg.
Foto: Emil Hornstrup Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) og
Job
Lyngby-Taarbæk Kommune

Sådan gør du

Det giver uhyre god mening, at det ikke kun er chefen, der tager referencer på en potentiel ny medarbejder – at det også sker den anden vej rundt. Det er Jakob Sloth Petersen, chefkonsulent og karriererådgiver i Djøf, enig i. Han peger på en Djøf-undersøgelse, der viser, at der er tre gange så stor risiko for at lande i stress, hvis relationen til chefen ikke er god.

”Relationen opadtil er grobunden for, om man trives i sit kommende job. Man kan ikke gardere sig 100 % mod at havne i et job med mistrivsel pga. dårlig ledelse. Men det er klart, at jo mere research man laver på kulturen og ledelsesstilen på forhånd, jo mere kan det være med til at minimere risici.”

Derfor vil Jakob Sloth Petersen også klart opfordre til, at man tager referencer på sin kommende chef/chefer. Det er der flere veje til, siger han.

Det er oplagt at bruge LinkedIn og netværket i det hele taget.

”Hvad er din eventuelt kommende chefs historik? Hvad lægger han eller hun vægt på i beskrivelsen af sig selv, og hvilke opslag ’liker’ og lægger chefen selv op?”

Det kan også give god mening at studere profilbilledet, siger Jakob Sloth Petersen.

”Hvad udstråler det? Er det et meget corporate look, eller er det en mere casual type? Er det én, der signalerer nærvær og imødekommenhed?”

På hjemmesiden kan man også ofte finde organisationens eller virksomhedens værdier og ledelsesgrundlag. Man kan sågar være heldig at finde virksomhedens APV. Det er også meget nærliggende at ringe til den eller de kontaktpersoner, der ofte står i jobannoncen – hvilket langtfra alle gør, siger Jakob Sloth Petersen.

”Hvis dén, du får i røret, er din måske kommende chef, kan du få et hint om stemningen og også om jeres kemi. Ud over at det selvfølgelig viser interesse fra din side.”

Men sådan direkte at spørge en eventuel kommende chef forud for samtalen eller til selve samtalen, om hun eller han kan opgive nogle referencer – det er i de fleste tilfælde nok at gå for langt, mener han.

”Der vil jo altid være en asymmetri i relationen, og hvis en efterspørgsel efter referencer kommer til at give en klang af ’jeg er usikker på dig som person’, kan det godt blive en skæv start.”

Omvendt kan det jo også fortælle noget om chefen og arbejdspladsen, som han siger.

”Hvis chefen bliver helt frossen i blikket, når man stiller det spørgsmål, er det måske ikke en cheftype og en kultur, man har lyst til at være en del af. Men igen – man skal altså afveje, om man tør løbe risikoen ved at stille den type spørgsmål direkte,” siger han.

ANNONCE

Livet er for kort til mistrivsel

Det kan godt være, at de fleste chefer vil studse over et spørgsmål fra jobansøgere om referencer, men Jakob Sloth Petersen spår, at der kommer flere af dem fremover.

”Vi er på vej ind i et jobmarked, hvor mange synes, at livet er for kort til at mistrives i jobbet. En del af det er jo forsøget på at gardere sig mod, at man havner hos en dårlig chef, eller at arbejdspladsen har en APV med 30 røde lamper, der blinker.”

Foto: Emil Hornstrup Jakobsen

Natasja Perotti har taget et skridt videre, og som chef opfordrer hun nu decideret til, at ansøgere tager reference på hende. I jobopslagene kommer hun også med forslag til, hvem de kan kontakte. Men det skal selvfølgelig stå dem helt frit for, hvilke af hendes nuværende eller tidligere kollegaer de kontakter, siger hun.

”Jeg synes jo, det viser noget om min ledelsesstil. Og at vi som arbejdsplads gerne vil vise, at vi er ærlige og gennemsigtige.”

Rikke Hougaard Zeberg bakker hende op.

”Jeg tror kun, det bliver sværere for os at rekruttere. Vi er i en stigende konkurrence om knappe ressourcer. Derfor er det så vigtigt med det rette match – og det her kan være en vej til mere præcise match.”

Det er helt klart en af vejene frem, at de rekrutterende chefer inviterer til, at der bliver taget referencer på dem, siger Jakob Sloth Petersen.

”Det signalerer alt det rigtige – åbenhed og imødekommenhed og en virksomhed, der læser ind i tidsånden.”

Kommentarer

Mette
10 mdr. siden
Det ville være skønt, hvis man åbent kunne bede om referencer på kommende chefer, når man søger job, ligesom kommende chefer beder om referencer på ansøgeren. Da jeg så overskriften på artiklen, håbede jeg da også, at Natasja var en almindelig fuldmægtig. Men jeg tænker, at det kun er folk som Natasja, der selv skal ansættes som chef, der har mulighed for at gøre dette. Jeg ved ikke, hvordan vi almindelige medarbejdere skulle kunne gøre det. Jeg er i hvert fald aldrig blevet opfordret til at tage referencer på kommende chefer, og jeg ville næppe turde bede om det til jobsamtalen.
Rolf
10 mdr. siden
En elendig chef er med til at ødelægge det for mange. Ikke bare kun den ene medarbejder som han/hun mobber, chikanere eller hetzer på. Det skaber også en mistrivsel og mistillid overfor arbejdspladsen. Jeg synes stadig det er for dårligt at djøf og fagforeningen Lederne ikke ser nærmere på området. Ledere skal IKKE være medlem af djøf. Det skaber en interesse konflikt.