Anbefalet

31 bøger og podcasts, der er værd at dykke ned i

20.12.2023

af

Collage med en lang række forsider fra de anbefalede bøger samt logoer fra podcasts

I hvert nummer af Djøfbladets magasin beder vi et inspirerende menneske anbefale bøger, podcasts og anden kultur, der har givet et nyt blik på verden. Her har vi samlet anbefalinger fra 2023.

Lise Johansen er direktør for Kvinderådet. Uddannet cand.scient.pol.

Lise Johansen

Hvad læser du for tiden?

Jeg læser Maren Uthaugs ‘11%’. En ret syret læseoplevelse, både væmmelig og morsom på én gang. Jeg ved ærligt talt ikke, hvad jeg skal mene om den.

Hvilken bog har ændret dit syn på verden?

’Nej-klubben’ af bl.a. den danske økonom Lise Vesterlund ændrer i hvert fald synet på arbejdspladser og ledelse. Den sætter fokus på 'ikke forfremmende' opgaver på arbejdspladsen. Dem, der løses til det fælles bedste, men som hverken bliver målt eller belønnet. Og som ofte havner hos kvinderne. Helt åbenlyst tager det tid fra de opgaver, der skal fremme kvinders karrierer og får dem til at brænde ud. Men bogen giver ikke mindst stof til eftertanke som leder: Hvorfor er det, at vi ikke synliggør og belønner det arbejde på arbejdspladsen, der løfter os alle?

Hvilke kulturelle perler burde alle kaste sig over?

En lille perle er iranske Sharhnush Parsipurs roman ‘Kvinder uden mænd’, som hun skrev for over 30 år siden. Den er forbudt i Iran og sendte både Parsipur i fængsel og senere i eksil. Alene derfor bør alle kaste sig over den. Men også fordi den er helt fantastisk.

Birthe Larsen er lektor i økonomi ved Copenhagen Business School, hvor hun bl.a. forsker i ulighed.

Birthe Larsen

Hvad læser du for tiden?

Lige for tiden læser jeg 'La honte' ('Skammen', red.) af nobelprismodtageren Annie Ernaux. Jeg er ret fascineret af hendes forfatterskab. Hun skriver om ulighed, udfordringer af social mobilitet og skammen ved at have en anden baggrund end de andre, efter at man har foretaget den sociale mobilitet. Jeg har for nylig også læst Édouard Louis, Thomas Korsgaard, Morten Pape, Sally Rooney og Glenn Bech, som skriver om tilsvarende problemstillinger. Denne litteratur bekræfter mig i de udfordringer, som jeg selv har følt ved at tage en meget lang uddannelse, selv om mine forældre forlod skolen som 14-årige. Hvordan man ofte føler sig forkert og derfor mangler selvtillid og en forståelse af forskellige koder.

Hvilken bog har ændret dit syn på verden?

Det er svært at nævne én bog. Jeg læser rigtig meget, og hver bog giver mig noget forskelligt. Bøger har som nævnt været vigtige; en følelse af at man ikke er alene. Thomas Pikettys 'Kapital og ideologi' er en glimrende bog. Generelt giver hans bøger facts om ulighed og politikforslag og slår fast, at der ikke er et ulighedsniveau, som svarer til et givet indkomstniveau. Det vil sige, at et land på hvilket som helst indkomstniveau kan beslutte sig for at reducere uligheden uden at tabe indkomst.

Hvilke kulturelle perler burde alle kaste sig over?

Nogle af de bøger, som jeg nævnte før. Jeg var i januar i Den Sorte Diamant, da Édouard Louis var på besøg og gav en imponerende indføring i sine bøger og sin fattige og voldelige opvækst. I efteråret talte jeg ved bogreceptionen for Glenn Bechs seneste bog, 'Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet', om hvorfor uligheden er steget i Danmark siden 80'erne — og kunne på den måde bidrage til en større viden om ulighed og nå ud til en anden befolkningsgruppe, end jeg ellers når ud til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) og
Job
Lyngby-Taarbæk Kommune

Rasmus Stuhr Jakobsen er adm. direktør og generalsekretær i udviklingsorganisationen CARE Danmark. Uddannet cand.scient.soc.

Rasmus Stuhr Jakobsen

Hvad læser du for tiden?

‘The Ministry for the Future’, en fantastisk roman af Kim Stanley Robinson. For os klimainteresserede er den vigtig læsning. Med stor indsigt i international klimapolitik tager forfatteren os 30 år ud i fremtiden – nej, det er nemlig ikke langt – men der kommer til at ske meget. Og det tror jeg, han har fuldstændig ret i. Så læser min yngste datter på 11 og jeg 'Ternet Ninja 1' – for jeg ved ikke hvilken gang.

Hvilken bog har ændret dit syn på verden?

Ikke en bog, men en tænkning. I 2009 var Johan Rockström hovedforfatter på ‘A safe operating space for humanity’, som introducerede tænkningen om 'planetære grænser'. Herhjemme har vi Katherine Richardson, som også har bidraget substantielt til den dagsorden. Relateret inden for økonomien udviklede Kate Raworth Doughnut-modellen i 2012, og der er et stort sammenfald mellem de to modeller. Helt fundamentalt præsenterer de os for den kendsgerning, at jordens ressourcer ikke er uendelige. Det er – tro det eller ej – ny viden for meget økonomisk tænkning. Hvis vi bruger mere, end jorden kan nå at regenerere, går vi i minus – og det er skidt. Så opgaven er at møde grundlæggende menneskelige behov og sikre et retfærdigt og sikkert rum for vores udvikling – inden for de tilgængelige ressourcer. Den tænkning satte en masse på plads hos mig. 

Podcast eller radio?

Jeg lyttede til en podcast her den anden dag, som jeg syntes var helt fantastisk. Den tog mig tilbage til start-90’erne, og samtidig var det en spændende historie om en fodboldspiller, der altid har gået sine egne veje. 'Elstrup-mysteriet'. Den skal høres.

Rosie Collington, ph.d.-studerende ved University College London. Aktuel med bogen ’The Big Con’, hvor hun og stjerneøkonom Mariana Mazzucato kigger den globale konsulentbranche grundigt efter i sømmene.

Foto: Mona Eendra

Rosie Collington

Hvad læser du for tiden?

Jeg læser altid en masse tidsskriftsartikler til min akademiske forskning, men det vil jeg ikke rode mig ud i her. I min fritid læser jeg Quinn Slobodians fantastiske ‘Crack-Up Capitalism’, som beskriver fremvæksten af særlige økonomiske zoner – områder i verden, hvor de normale demokratiske regler for erhvervsliv og investeringer ikke gælder. Det er fascinerende for alle, der er interesserede i at forstå, hvordan den globale økonomi har ændret sig. Inden for skønlitteratur har jeg for nylig læst Elena Ferrantes ‘Min geniale veninde’.

Hvilken bog har ændret dit syn på verden?

En anden bog, jeg har læst for nylig, er Kojo Korams ‘Uncommon Wealth: Britain and the Aftermath of Empire’, som jeg anbefaler til alle. Jeg lærte meget af den, og den udfordrede nogle ting, jeg troede, jeg vidste, ved at lægge et længere historisk perspektiv på nutidens økonomiske kriser.

Bent Flyvbjerg er internationalt anerkendt forsker med særlig ekspertise inden for store anlægsinvesteringer. Villum Kann Rasmussen Professor ved IT Universitetet og First BT Professor & Chair ved Oxford Universitet. Aktuel med bogen ’How Big Things Get Done’.

Bent Flyvbjerg

Hvad læser du for tiden?

Jeg har altid gang i en skønlitterær og en faglitterær bog, p.t. Joyce Carol Oates’ ’Zero-Sum’ og Scott Pattersons ’Chaos Kings’. Men jeg finder det svært at finde god litteratur, især inden for skønlitteratur, så jeg er altid på udkig. Kvindelige forfattere er p.t. klart bedst, men kors, hvor er der meget junk, som man er nødt til at pløje sig igennem for at finde det gode. Udbuddet viser, at det helt klart er svært at skrive godt.

Er du blevet opslugt af et nørdet emne for nylig?

Ja, Pareto og andre potenslove og hvad de betyder for digitalisering, elektrificering, pandemier, klimakrisen, infrastruktur, byggeri, planlægning, projektledelse mv. Det er en anden måde at se verden på, betydelig mere realistisk end den konventionelle visdom og langt mere relevant for de problemer, vi står overfor.

Hvilken bog har ændret dit syn på verden?

’Incerto’-serien af Nassim Nicholas Taleb og de samlede værker af Daniel Kahneman, som begge var distinguished scholars ved det center, jeg ledede ved Oxford Universitet. De har fuldstændig eksploderet den naive rationalisme, som jeg lærte under mine studier i geografi, økonomi og planlægning ved Aarhus Universitet og ved University of California, Los Angeles, og som stadig doceres de fleste steder – men ikke i mine programmer ved ITU og Oxford.

ANNONCE

Rasmus Brygger er ligebehandlingschef på Institut for Menneskerettigheder. Stifter af Danmarks Videnscenter for Integration.

Rasmus Brygger

Hvad læser du for tiden?

Jeg bruger rigeligt af min arbejdsdag på at læse faglige og kedelige ting, så når jeg læser derhjemme, er det ikke for at blive klogere, men underholdt. Derfor står den ofte gerne på fantasy og sci-fi. Jeg er netop nu i gang med Robin Hobbs 16-bogs-serie, der begynder med ’Farseer’-trilogien. God klassisk fantasy, der kan holde én vågen i de sene nattetimer.

Hvilken bog har ændret dit syn på verden?

John Stuart Mills ’Kvindernes underkuelse’ var en kæmpe øjenåbner. Mill lærte mig, at liberalismen og feminismen ikke er hinandens modsætninger, men at liberale derimod har god grund til at gå op i ligestilling. Og så er det en mand, der spiller en vigtig og positiv rolle i kvindekampen. What’s not to like?

Flow-radio eller podcast – og hvilke programmer?

Jeg hører dagligt New York Times' 'The Daily', der nok sætter guldstandarden inden for nyhedspodcasts. Nogle af verdens dygtigste journalister formidler problemstillinger, der er oppe i tiden. Hvis man er til tech og AI, kan New York Times’ ugentlige podcast 'Hard Fork' i den grad også anbefales.

Nina Palesa Bonde, cand.jur., formand for Dommerfuldmægtigforeningen og medstifter af Gruppen Paty.

Nina Palesa Bonde

Hvad læser du for tiden?

Jeg læser Glenn Bechs ‘Farskibet’ i små, afmålte bidder. Jeg tror, mange vil kunne se sig selv i smerten ved at miste et familiemedlem, om det så er til selvmord, alkoholisme, psykisk sygdom eller ved uløseligt fjendskab. Bogen ligger ved min seng, men Glenns inddragelse af egne oplevelser og personlige tragedier i sin poesi gør, at jeg må tage det ind i små doser.

Hvilken bog har ændret dit syn på verden? Hvordan?

Da jeg som ung tween læste Jostein Gaarders ‘Kabalemysteriet’, blev jeg dybt fascineret af at sætte verden på formel. De simple sammenhænge mellem spillekort og menneskers tidsregning, grublede jeg over længe. Jeg genlæser af og til bogen og glæder mig til, at børnene i min familie får glæde af den.

Vibe Klarup, generalsekretær for Amnesty International Danmark og formand for Foreningen Folkemødet. Uddannet cand.scient.adm fra Roskilde Universitet.

PR-foto: Ulrik Jantzen/Büro Jantzen

Hvad læser du for tiden?

Jeg veksler lige nu mellem Caspar Erics smukke og intenst vrede handicapdigte ‘Nye balancer’, som for mig er et stærkt politisk opråb om ligestilling, og bogen ‘How Civil Wars Start: And How to Stop Them’ af Barbara F. Walter om de politiske og kulturelle forhold, der historisk har været til stede i lande, hvor der er udbrudt borgerkrig. På lidt for mange områder opfylder USA kriterierne.

Er du blevet opslugt af et emne på det seneste?

Som mange andre er jeg forpustet over verdens tilstand. Jeg forsøger at dygtiggøre mig i international udenrigs- og sikkerhedspolitik og er især optaget af at forstå, hvordan vi alle påvirkes af et mere selvbevidst Kina, der både har evnen og viljen til at spille en rolle i udviklingen af verden.

Hvilken bog har ændret dit syn på verden? Hvordan?

Mange bøger. Og jeg er så heldig at være i en feministisk læseklub, hvor jeg jævnligt udfordres. Senest med ‘Detransition, Baby’ af Torrey Peters, som gav mig et blik ind i transkønnedes identitetsarbejde, om transkulturens sprog, sex, relationer og kønsroller. Efter den føler jeg stor ydmyghed over transkønnedes brutale erfaringer som en minoritet udsat for had og en til tider hård egenjustits.

Gode podcasts?

Jeg har været langsom til at finde interessante podcasts, men kan varmt anbefale Bonnie Glasers ’China Global’-podcast om kinesisk udenrigs- og sikkerhedspolitik. Jeg mødte Bonnie i German Marshall Fonden i Washington for nylig og blev så imponeret af hendes enorme viden. Podcasten er uhyre god.

Kommentarer

Asger
9 mdr. siden
Dejligt at se at nogle tør anbefale en god fantasy-serie, og at det hele ikke bare bliver til anbefalinger af tidens bøger om kvindekamp, klima og kapitalismekritik.