Work-life-balance

Arbejdstiden falder i advokatbranchen

13.12.2023

af

Illustration, hvor en person iført jakkesæt sidder oven på et enormt ur og med en laptop i skødet

Illustration: eamesBot/Shutterstock

Advokatbranchen er kendt for lange arbejdsdage – særligt på de store kontorer. Men nu ser det ud til, at der er ved at ske noget, selv om der stadig er lang vej til en ’normal’ arbejdsuge.

Tæt på 50 timer i gennemsnit. Sådan har arbejdsugerne i mange år set ud for advokatfuldmægtige ansat på et af de store advokatkontorer

Men der er tegn på, at der er blevet skruet et nøk ned for arbejdsmængden.

I løbet af de seneste to år er arbejdstiden nemlig faldet for både fuldmægtige og advokater på de store advokatkontorer og ligger nu inden for lovens rammer. Det viser Djøf Advokats lønstatistik for 2023.

Samlet set er arbejdstiden også faldet i hele advokatbranchen og ligger nu på 45,3 timer i gennemsnit.

En overraskelse

Rasmus Thingholm, formand for Djøf Advokat, kalder den faldende arbejdstid glædelig. Men han er også overrasket.

”Når jeg tænker over de samtaler, jeg har haft med vores medlemmer det seneste år, kommer det lidt bag på mig. For jeg hører stadig beretninger om meget lange arbejdsdage. Men det er da klart positivt, hvis en mere holistisk tilgang til arbejdslivet også har bevæget sig ind på advokatkontorerne.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre
Frist 3. maj 2025
Job
Grønlands Selvstyre, Formandens Departement

Hos Poul Schmith/Kammeradvokaten kommer det ikke som nogen overraskelse, at arbejdstiden er faldet på de store kontorer. Det flugter meget godt med det, managing partner Jens Bødtcher-Hansen oplever i egne rækker. Og det mener han også, at de ansatte vil nikke genkendende til.

”Jeg tror i det hele taget, at branchen har lyttet til de signaler, der er kommet fra de yngre. De har efterspurgt en karriere, hvor det er nemmere at skrue op og ned undervejs i éns karriereforløb.”

Det har bl.a. resulteret i det, de kalder en ’fasttidsordning’ hos Poul Schmith/Kammeradvokaten – altså hvor man er garanteret en fast arbejdstid.

Lige nu er omkring 23 ud af godt 200 ansatte advokater på fasttidsordningen, fortæller Jens Bødtcher-Hansen.

”Det er en anden måde at indrette sig på, og det påvirker selvfølgelig også det samlede antal timer og dermed gennemsnittet.”

Han er ikke sikker på, at dem, der ikke er på ordningen, også arbejder færre timer – men det er hans fornemmelse, siger han.

”Der er store forskelle. Nogle arbejder ganske meget, mens andre arbejder mindre. Det er der ikke noget nyt i. Det nye er, at mange er blevet bedret til at swappe og tilpasse arbejdsmængden til, hvor de i øvrigt er i livet.”

Det betyder større udsving hen over karrieren, siger Jens Bødtcher-Hansen.

”Det er der også rum for. Vi bliver længere på arbejdsmarkedet, så dygtiggørelsesaspektet gennem de mange timer skal ses i det lys.”

Hvor meget er arbejdstiden noget, I italesætter – er det noget, I taler om i partnerkredsen?

”Det fylder meget, men vi lykkes måske ikke altid med at kommunikere det. Vi vil gerne være rummelige og forsøger både at motivere og inspirere dem, der ønsker at blive førende procesadvokater, samtidig med at vi skaber rum for dem, der generelt ønsker at prioritere anderledes.”

Er I ikke bange for at skabe et A- og et B-hold med jeres fasttidsaftale?

”Jeg synes, det handler om forskellige behov på forskellige tidspunkter i livet. At man kan skrue op og ned efter behov.”

Vil det nogensinde blive sådan, at man konsekvent kan arbejde færre timer og samtidig være på A-holdet?

”Jeg bryder mig ikke om udtrykket A- og B-hold. Det handler om forskellige prioriterer, men jeg vil ikke lægge skjul på, at det at blive nummer ét inden for sit fag kræver en ekstraordinær indsats. Sådan er det også alle andre steder. Så her skal vi nok passe på ikke at stikke blår i øjnene på de unge. Men at man kan veksle lagt mere og derved få en bedre balance undervejs – det må være muligt.”

ANNONCE

Ubalance

En nyere undersøgelse fra Djøf, viser at 42% af de ansatte i advokatbranchen ’i meget høj grad’ eller i ’høj grad’ oplever, at grænserne mellem arbejdsliv og privatliv flyder sammen. Dermed er advokatbranchen den branche, der er mest udfordret på det felt. 

Som Rasmus Thingholm siger:

”Det kan da godt være, at arbejdstiden er faldet, men det er jo fra et i forvejen meget højt niveau. Den gennemsnitlige arbejdstid er stadig høj.”

Han peger på, at det også næsten er hver tredje advokatfuldmægtig på de store kontorer, der arbejder mere end 50 timer om ugen – i 2018 var det dog mere end hver anden.

”Tendensen er god, men der er stadig nogle opmærksomhedspunkter,” siger Rasmus Thingholm.

Faktisk er 50-timers-arbejdsuger på kant med loven.

Den såkaldte 48-timers-regel tilsiger nemlig, at ingen må arbejde mere end 48 timer om ugen i gennemsnit over en firemåneders-periode.

Og selv med de lavere arbejdstider i det seneste år har de ansatte advokater på de store advokatkontorer heller ikke holdt sig inden for skiven med en arbejdsuge på 48-49 timer. 

En månedsløn på 100.000

Der er også sket noget med lønnen. Siden sidste år har advokaterne fået en lønstigning på 6,2%. Advokatfuldmægtige har oplevet den største lønstigning. En tredjeårsfuldmægtig har fået en lønstigning på 10,8%. Det skal dog bemærkes, at fuldmægtige normalt har en på forhånd aftalt trinmæssig lønstigning.

Det er rigtig positivt, siger Rasmus Thingholm.

”Det er i et eller andet omfang med til at modsvare, den reallønsnedgang, som mange oplevede sidste år, hvor der kun var en lønfremgang på 2,8% blandt advokaterne.”

En advokat i Storkøbenhavn med fem års anciennitet eller mere tjener nu i gennemsnit lidt over 100.000 kroner om året. En fuldmægtig tjener knap 57.000 kroner.

Lønnen er steget markant, og arbejdstiden er faldet på de store kontorer, så den næsten matcher de små kontorer. Tror du ikke folk derude tænker – ’det kan godt være at de arbejder mange timer, men de tjener også boksen’?

”Det er min oplevelse, at der er en særlig konkurrencesituation i hovedstadsområdet – der er stadig stor efterspørgsel efter medarbejdere, og det har formentlig indflydelse på lønningerne. Og så skal man huske på, at udover arbejdstid, er man som advokat underlagt et højt arbejdspres med stor kompleksitet, sager af stor værdi, et stort ansvar og korte deadlines.”

Rasmus Thingholm håber, at den faldende arbejdstid er en tendens, der fortsætter.

”Hvis man vil sikre sig talenterne, er jeg sikker på, at det er en udvikling, der er kommet for at blive. Fra den 1. juli 2024 skal vi alle til at registrere al vores arbejdstid, og jeg håber, det kan skubbe yderligere til udviklingen.” 

Jens Bødtcher-Hansen er i tvivl.

”Det er svært at spå om. Lige nu og her er det den vej, trenden går. Men det kan ændre sig igen. Der er også noget utroligt fagligt stimulerende og opløftende over nogle gange bare at give den en skalle og arbejde igennem. Særligt hvis der er tale om en holdindsats med fælles holdånd og inspiration hele vejen rundt.”

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet