Sygdom

Stor stigning i sygefravær blandt akademikere

20.12.2023

af

Foto af mand, der ligger syg på en sofa

Foto: Olga Kazantseva/Shutterstock

Efter i mange år at have ligget på nogenlunde samme niveau steg sygefraværet markant i 2022.

Synes du også, at dine kollegaer har været meget syge? Så er du ikke helt galt på den.

I 2022 havde akademikere næsten to dages sygefravær mere end i de seneste mange år. Et gennemsnit på 7,57 sygedage mod fx 5,64 i 2015. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Dem med en lang videregående uddannelse har historisk set haft færre sygedage end andre grupper – og sådan er det stadig. Men stigningen i akademikernes sygefravær har været forholdsmæssigt størst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre, Formandens Departement

De har generelt været syge flere gange og også syge i længere tid, end de plejer, siger Nete Nielsen, fuldmægtig i Danmarks Statistik.

Men hvorfor denne stigning – i mange år har sygefraværet ligget mellem fem og seks dage? Nete Nielsen ved det ikke, pointerer hun, men hun har et gæt.

”Vi har diskuteret, om corona har haft en betydning. Altså, at vi i 2022 ikke længere arbejdede hjemme i så høj grad og ikke tog de samme forholdsregler og derfor nok blev udsat for større smittefare.”

Tal fra Statens Serum Institut tyder på, at det godt kan være en forklaring – eller i hvert fald en del af den.

I foråret 2022 var der nemlig usædvanligt mange influenza-tilfælde, og samtidig spøgte corona-epidemien stadig.

ANNONCE

Stress kan også spille ind

I Djøf kan rådgivningschef Mette Knudsen også godt se tegn på, at medlemmerne har været mere syge end de plejer. I 2022 var der nemlig en markant stigning i henvendelser til Djøf om sygdom, fortæller hun.

”Dog ringer medlemmer typisk kun om sygdom, hvis de er syge i længere tid eller er alvorligt syge. De ringer ikke, hvis de har ondt i halsen i tre dage. Så vi kan ikke sige, om der har været mere af dén slags.”

Til gengæld har der også været en markant vækst i henvendelser om stress.

”Jeg kan ikke sige, hvor mange der er endt i en sygemelding – men det er vores oplevelse, at det desværre sker hyppigt. Så det kan måske også være en del af forklaringen på, at flere har været syge.”

Der findes ikke 2023-tal på sygefravær fra Danmarks Statistik endnu. Men i starten af året havde influenzaen også hyppigt fat sammenlignet med tidligere år – med undtagelse af 2022 – viser data fra SSI.

Og de nyeste tal tyder på, at influenza-sæsonen er begyndt tidligere her sidst på året, end den plejer.

Kommentarer

Else Jean Nilsson
sidste år
Hvorfor er der ikke statistik på varigheden af sygemeldingerne?
LV
sidste år
At året med Corona nu skal betales tilbage i form af flere infektionssygdomme er uden tvivl korrekt. Her gælder det om at få indskærpet, at medarbejdere med symptomer skal blive hjemme, så andre ikke smittes. Men der er også andre årsager. Antallet af medarbejdere med stress er stigende og har indbygget en forsinkelse, da mange ofte ikke vil erkende det og ledelsen opfanger signalerne for sent. Det er nødvendigt, at Djøf i 2024 aktivt arbejder for, at ledelsens ansvar slås fast. Stress opstår i rummet mellem medarbejder og leder, men lederen har ansvaret for, at medarbejderne ikke bliver syge af og på arbejdet. Opgørelsen af sygedage er dertil ikke retvisende. Trenden over år er, men ikke selve opgørelsen i det enkelte år. Der er et mørketal, når medarbejdere uden højeste timetal, som har mulighed for at arbejde hjemme, ofte ikke har nogen interesse i at sygemelde sig. Enkelte steder løftes opgaver ikke af, såfremt en sygemelding varer mindre end to uger og med mindre jobsikkerhed vil nogle de medarbejdere, som måske er i "farezonen" reagere ved at "kompensere" over aftener og weekender, hvad der kun yderligere bidrager til stress. Djøf må være bekendt med, at der er et mørketal, men synes ikke at fastholde ledelsens ansvar i tilstrækkeligt omfang.