Podcast

Arbejdslivet var en ond cirkel for Camilla. Nu lever hun af sin hobby

2.1.2024

af

Portrætfoto af kogebogsforfatter Camilla Skov

Foto: Mads Teglers

På overfladen gik det egentlig meget godt for Camilla Skov i reklamebranchen. Hun var dygtig til sit job og fik store opgaver allerede som nyuddannet. Men noget var galt, og hun endte med både stress og depression. Så vendte hendes kærlighed til vegetarisk mad alting på hovedet.

Hendes borgerlige navn er Camilla Skov, men flere kender hende bedre som Vegetarisk Hverdag, som er navnet på hendes blog og Instagram-profil, hvor hun i skrivende stund har knap 82.000 følgere. Ud over profilen er hun også lykkedes med at udgive tre vegetariske kogebøger på blot tre år. Men succesen er langtfra kommet af sig selv, som hun fortæller i Djøfs podcast 'Masser af succes'.

Camilla Skovs karriere begyndte nemlig et helt andet sted. Da hun var færdig med sin uddannelse som interaktiv designer, flyttede hun til Stockholm, hvor hendes kæreste boede – og her fik hun job.

Hun var 24 år, nyansat og fik alle de store opgaver. Selv om det egentlig gik godt, kunne hun mærke, hvordan en overvældende følelse sneg sig ind på hende. Kroppen begyndte også at te sig.

En klump voksede i halsen, og en strøm af ufrivillige bøvser trængte sig på. Hendes læge sendte hende til en kikkertundersøgelse, men den skabte ikke afklaring.

Camilla Skov slog det lidt hen. Men da hun begyndte på et nyt job i København, var klumpen i halsen rejst med til Danmark, og det samme var angsten, modløsheden og selvkritikken. Efter et par år valgte hun atter at skifte job.

”Jeg håber ligesom, hver gang jeg skifter job, at nu kan det blive godt. Det bliver bare værre for hver gang.”

Så sig selv gå op i flammer

Hun begyndte at få vejrtrækningsbesvær og ondt i maven.

”Det føltes paradoksalt. Jeg var egentlig god til det, jeg lavede, jeg fik meget positiv feedback, og jeg var ikke blevet fyret nogen steder fra. Men jeg følte mig ussel og utilpas i den kultur,” siger hun.

Camilla Skov fortæller om en digital branche, som hun opfattede som meget maskulin. Hvor mændene typisk kun søgte hinandens selskab, hvor mændene fik de gode projekter, og hvor kvinderne blev efterladt med rugbrødsarbejdet.

”Det blev en ond cirkel. Jeg følte, at jeg ikke var god nok til at komme på nogle af de andre projekter, og at jeg ikke passede ind.”

Hun skiftede job. Igen. Her gik det for alvor ned ad bakke. Angstanfaldene kastede sig ufortrødent over hende og efterlod en hyperventilerende og grædende kvinde, som hun ikke selv kunne genkende.

”Jeg følte meget skam over det. Over ikke at være robust nok til at kunne klare det der miljø.”

Hun sagde op.

Vendepunkt

I kølvandet på opsigelsens adrenalinrus begyndte hun at gøre sig forestillinger om livet som selvstændig digital designer. Men angsttoget kom buldrende og væltede korthuset. Hun lå ”lost” på sofaen med dagpenge tikkende ind på kontoen i en måneds tid.

Men der begyndte at rulle forespørgsler på opgaver ind i indbakken fra gamle kollegaer. Hun kunne se, at hun kunne klare sig økonomisk hen over sommeren med de opgaver, og på den måde begyndte en tilværelse som selvstændig designer.

Hun tog opgaver ind, men hendes facade krakelerede fortsat.

”Jeg kigger på mit designdokument. Det flimrer for øjnene. Jeg kan ikke tænke en sammenhængende tanke. Jeg lægger mig ned på gulvet på kontoret og prøver at få vejret igen,” fortæller Camilla Skov og fortsætter:

”Jeg tænkte, at jeg bare skulle nå til deadline, og til sidst ender jeg med at hyre hjælp ind for at lykkes med det. Jeg skal bare ud på den anden side. Jeg kan ikke presse mig videre herfra.”

Hun sygemeldte sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Job
Økonomistyrelsen
Job
Københavns Kommune, Børne- og Ungdomsforvaltningen
Job
Økonomistyrelsen

Tænk på en hobby

Gennem et forskningsprojekt på jobcenteret fik hun en angst- og depressionsdiagnose.

”Det tog noget tid at lande i det. Nu er det en af de ting, som jeg føler har været den største gave for mig, min selvforståelse og min accept af, hvem jeg er, og hvad for nogle forudsætninger jeg har.”

Forskningsprojektets terapeut bad hende om at gå hjem og bruge tid på en hobby, som gjorde hende glad. Allerede dagen efter begyndte hun at lave vegetarisk mad.

”Jeg har spist mest vegetarisk i rigtig mange år. Det var specielt noget, som udviklede sig, mens jeg boede i Stockholm, hvor det var mere udbredt at være vegetar. Jeg fulgte nogle svenske madprofiler, som jeg blev meget inspireret af, fordi de havde en nydelsesorienteret og glædesfyldt tilgang til mad.”

Midt i sygemeldingen begyndte drømme og tanker om en Instagram-profil og en blog at spire.

”I Danmark blev vegetarisk mad set som klimakost eller en sundhedsting. Jeg ville gerne fokusere på, hvor godt det smagte. Så hele konceptet om vegetarisk hverdag blev til på et par uger.”

Søvnløs øvelse

Hun gik i gang i 2018, og i april 2020 arbejdede hun fuld tid med profilen og bloggen Vegetarisk Hverdag. Her udkom hendes første bog også. Et års tid senere følte hun, at hun virkelig var lykkedes. Hun var ikke sluppet fra sine stresssymptomer, angstsymptomer eller depression, men hun havde det virkelig godt.

I samme periode blev hun mor til et fantastisk barn, som bare ikke sov særlig godt – eller meget.

”Det er det mest brutale, man kan blive udsat for. Søvnløshed. Det påvirker alt. Det infiltrerer alle dele af éns liv, hvis du ikke får sovet. Éns relationer, humør og energi. Det hele.”

Som mor og selvstændig var det pludselig en øvelse at skulle finde plads til sig selv – men også sin familie – i tilværelsen.

”Jeg vil gerne bruge en masse tid sammen med min datter og min mand. Altså som familie. Og der er jeg jo privilegeret, fordi jeg har udgivet tre bøger. Det giver mig en passiv indkomst, som gør, at jeg kan tage en periode, hvor jeg kan puste lidt ud. Bruge noget mere tid i skoven eller strikke og se noget dårligt reality-tv.”

Foto: Mads Teglers

Den hemmelige ingrediens

Med tre kogebøger i bagagen på blot tre år må man sige, at Camilla Skov har rutine med at udvikle og notere opskrifter. Derfor virker det måske heller ikke overraskende, at en lille, blå notesbog for hende er symbolet på hendes opskrift på succes.

”Jeg har brugt den, siden jeg startede Vegetarisk Hverdag, og jeg skriver alle mine drømme og mål ned i den. Jeg bruger den til at tage et check-in med mig selv. Det gør jeg både på måneds-, kvartals- og årsbasis.”

På mange måder har den proces været ret essentiel for hendes rejse og succes. For på de blanke sider har hun kunnet tømme hovedet for drømme. Derudover har den givet hende en mulighed for at gå tilbage i tiden og se, hvordan hun i dag kan sætte flueben ved mange af sine ønsker for sit liv og arbejdsliv.

Alligevel vil hun sige, at succes er en besynderlig størrelse.

”På papiret kan jeg godt se, at jeg har rigtig meget succes, og jeg kan også godt føle det. Men jeg er også bare et menneske med 1.000 forskellige modstridende følelser på samme tid.”

Og på den måde er bogen blevet en fysisk manifestation og påmindelse om hendes egen succes hidtil.

ANNONCE

Hvad betyder succes?

Generelt er det svært for Camilla Skov at indkapsle, hvad succes helt præcist betyder for hende. Hun beskriver det som et ord med mange lag.

”Jeg ser det lidt som Maslows behovspyramide, hvor der i bunden ligger essentielle ting som at kunne betale sine regninger, og at man har det godt. Derudover er der de klassiske parametre, såsom at jeg sælger mange oplag af en bog, eller at den får gode tilbagemeldinger.”

Men efter den udvikling, hun har været igennem, må hun også sande, at succes har fået en ny og dybere betydning.

”I sin essens handler det om at leve et meningsfyldt liv. Hvad betyder det så? Jeg tror, jeg er kommet frem til, at det er at leve et liv i overensstemmelse med mine værdier.”

Hun har listet fem værdier op. De er ikke skrevet ned i den blå notesbog, for hun kan dem på rygraden efterhånden. Frihed og selvstændighed er én værdi, som er vigtig for hende. Derudover vil hun gerne være nysgerrig og kunne møde verden og andre mennesker med den nysgerrighed.

”Og så er det omsorg – for mig selv, men også for andre og planeten. Det er en top 3. Derudover er det noget med selvhævdelse – altså at turde stå op for sig selv – og autenticitet.”

At stå ved sin succes er noget, hun er ved at få greb om.

Camilla Skov tøver ikke med at kalde sig selv en succes. Faktisk synes hun, at det ville være fejt at sige andet. For hun føler virkelig, at hun er lykkedes med det projekt, hun har sat sig for. I øjeblikket er hun i, hvad hun beskriver som ”en sindssygt succesfuld periode”, og det kan føles overvældende.

Jantelovens forskrifter om ydmyghed og tilbageholdenhed har gjort, at det er et ord, hun i højere grad forbinder med noget negativt.

”Succes i klassisk forstand handler også om penge, magt og at fylde noget. Og det tror jeg godt kan være svært, men jeg prøver at eje det.”

Egentlig er det ”åndssvagt” med den jantelov, synes Camilla Skov.

For når det kommer til stykket, hvem vil så ikke gerne være succesfuld? Hendes egen største, personlige succes er, at hun har skabt sig et arbejdsliv, som hun føler er meningsfuldt for hende, og hvor hun har det godt.

Du kan lytte til hele samtalen med Camilla Skov i podcasten 'Masser af succes' her.

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet