OPTAG 2024
8.8.2024
af
Matilde Sigersted & Freja Lillevang Sørensen
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Årets optag er offentliggjort. Se listerne over de mest eftertragtede uddannelser og de højeste snit på Djøf-området - og få en forklaring på studiernes stigende popularitet.
“Tillykke, du er blevet optaget.”
Denne besked tikkede 26. juli ind i mailboksen hos 61.351 af de 85.152 danskere, som i år har søgt ind på en videregående uddannelse.
Vi er dykket ned i Uddannelses- og Forskningsstyrelsens lister over optagne på de danske studier på djøf-området. Og selvom mange af årets tendenser ikke er overraskende, er der stadig nyt under solen.
Find bl.a. ud af, hvilke Djøf-studier, der i år var de mest eftertragtede, hvilken uddannelse, der løber af sted med karaktergennemsnits-førertrøjen – og hvorfor de samfundsfaglige uddannelser oplever fremgang.
11.392. Så mange ansøgere har i år modtaget en besked om, at de er kommet ind på en samfundsvidenskabelig, juridisk eller erhvervsøkonomisk uddannelse (i det efterfølgende betegnet SAMF-uddannelser, red.) på landets seks universiteter.
Generelt er antallet af ansøgere til SAMF-uddannelserne vokset hvert år siden 2020, og i år udgør den med sine i alt 20.673 førsteprioritetsansøgninger knap 47% af alle ansøgninger til universiteterne. Dette tal er steget med 5% og er historisk højt.
Ser vi på antallet af optagne, er 41 % af alle nye studerende i 2024 kommet ind på en SAMF-uddannelse.
Ifølge Palle Rasmussen, professor emeritus ved Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet, er der tale om en generel tendens. Der er et bredt behov for samfundsfaglig arbejdskraft i landet, og det afspejles i tallene.
Ledige stillinger
At interessen for det samfundsfaglige felt samtidig følger med hos ansøgerne, er der flere årsager til, forklarer han:
“Ofte vil folk gerne studere noget, som virker meningsfuldt for dem, og som også giver en rimelig chance for at få et godt job,” fortæller Palle Rasmussen.
Han påpeger, at dette ofte er kriterier, som kendetegner de samfundsfaglige uddannelser. En undersøgelse fra Djøf viste i 2022, at der i gennemsnit kun går 2,9 måneder før dimittender fra SAMF-uddannelserne starter i deres første job.
De seneste års adgangsregulering og mere begrænsede beskæftigelsesmuligheder på de humanistiske uddannelser har fået mange ansøgere til at vende opmærksomheden mod de med Palle Rasmussens ord ”lidt blødere” samfundsvidenskabelige studier som sociologi, statskundskab og kombinationsuddannelsen Erhvervsøkonomi og Psykologi (HA). Studier, der ligesom de humanistiske opfattes som meningsfulde, men som samtidig giver højere jobchance på den anden side af studiet.
At International Business på CBS igen i år løber i mål med det højeste karaktergennemsnit, er af samme grund ingen overraskelse for Palle Rasmussen .
“Det er en uddannelse, som giver gode jobmuligheder, både herhjemme, men også i udlandet - og det er attraktivt hos mange,” fortæller han.
På trods af et fald i snittet fra 11,4 i 2023 til 11,1 i 2024 løber uddannelsen igen i år med det højeste snit for optagne på de samfundsfaglige uddannelser.
Det høje karaktergennemsnit lader dog ikke til at skræmme ansøgerne væk. International Business indtager igen i år pladsen som den mest eftertragtede Djøf-uddannelse. ’Eftertragtede’ er her defineret som uddannelser med flest ansøgere pr. plads. Her har der i 2024 været 5,1 ansøgere til hver studieplads mod 4,4 sidste år.
Mens listen over eftertragtede uddannelser altså toppes af en gammel traver, er der nyt på andenpladsen.
International Shipping and Trading har oplevet en markant stigning i søgningen på 39%. Hvor man i 2023 havde 196 ansøgere til 75 pladser, var der i år 272 ansøgere til samme antal pladser (altså 3,6 ansøgere pr. plads).
Liping Jiang, som er studieleder på uddannelsen, ser flere årsager til dens stigende popularitet.
Først og fremmest er udveksling en obligatorisk del af studiet.
”De universiteter, som de studerende bliver udsendt til, er nøje udvalgte og har lokalt stærke samarbejdspartnere i shippingindustrien. Det er attraktivt både for de studerendes læring og cv,” fortæller Liping Jiang.
Derudover er uddannelsens obligatoriske praktik også populær blandt ansøgerne.
”Når jeg læser kvote 2-ansøgningerne, er der en rigtig stor del af ansøgerne, som nævner kombinationen af det praktiske og det teoretiske, som noget der særligt tiltaler dem,” siger hun og fortæller, at mange bliver ansat på deres praktikplads direkte efter bacheloren.
Faktisk får op mod 80% tilbudt et job direkte efter bacheloren, og de fleste studerende vælger derfor arbejdsmarkedet over at læse videre på kandidaten, siger Liping Jiang.
SAMF-uddannelsernes største studie, jura, figurerer ikke på listerne over højeste snit eller flest ansøgere pr. plads. Ansøgningstallet ligger dog stadig højt med lidt under to ansøgere pr. plads på de udbydende universiteter – det gælder også den nyoprettede jurauddannelse i Esbjerg, der fik 89 førsteprioritetsansøgere til deres 50 pladser.
Herunder bringer vi tabellerne med de 15 højeste snit på Djøf-uddannelserne, de 10 mest eftertragtede studier (målt på antal ansøgere pr. plads) – samt lister over karaktergennemsnit og optag på de enkelte universiteter.
Vil du se, hvilke uddannelser, der er mest udbredte blandt Djøfs medlemmer (og det er ikke kun SAMF-uddannelser), har vi tidligere bragt denne oversigt.
DJØF ARRANGEMENTER OG KURSER