Liste

Her er de 10 djøf-uddannelser, som giver mest i løn

17.10.2024

af

Foto fra undervisning i et auditorium på CBS

PR-foto: Kasper Kristoffersen/CBS

Økonomisk teori og matematiske modeller er vejen til høje indtægter. Det viser en ny lønstatistik, hvor en særlig eliteuddannelse for første gang topper listen over djøf-studier.

Hvert år kortlægger Uddannelses- og Forskningsministeriet, hvilke lønninger danske studier fører til. Djøfbladet har gennemgået listen og samlet en top-10 over djøf-uddannelserne.

I år er der skiftet ud på førstepladsen, som aktuarerne ellers har siddet tungt på de forgangne år. Nu har en forholdsvis ny uddannelse på Copenhagen Business School (CBS) nemlig fundet vej til listen. En helt særlig niche-’eliteuddannelse’.

Linjen, som kun optager omkring 60 studerende hvert år, kom til verden i 2009, da Anders Fogh-regeringen afsatte ekstra midler til eliteuddannelser, som skulle uddanne talenter. Her kreerede man altså denne linje med særligt fokus på det teoretiske bag avanceret økonomi og finansiering, og linjen ligger i dag højt på internationale ranglister over finansielle uddannelser.

Der er stor efterspørgsel efter de kompetencer, som de studerende på linjen tilegner sig under uddannelsen.

”Markedet er effektivt. I undervisningen går vi om bag de økonomiske teorier og matematiske modeller, så de studerende forstår at kunne omlægge dem til praksis. Det er værdifuldt i en omskiftelig samtid,” fortæller professor på Center for Financial Frictions og studieleder på uddannelsen Kristian Miltersen, og det viser sig tydeligt i lønstatistikken.

Men intet kommer af sig selv. Man skal have en betydelig interesse for det teoretiske, og den toårige kandidat er benhårdt arbejde. Det fortæller vi meget mere om i en artikel, hvor du også kan møde en studerende fra uddannelsen.

Men her får du nu overblikket over, hvilke djøf-uddannelser der rangerer højest på median-månedslønnen 10 år efter endt uddannelse. Lønningerne på listen er opgjort før skat og med indregnet pension.

Og nederst finder du en liste med alle de 70 djøf-studier, som Djøfbladet har fundet i lønstatistikken.

1) Økonomi, CBS: 97.250 kr.

Titlen på den nye løn-frontløber er noget så internationalt som MSc in Advanced Economics and Finance, og det er der en god grund til. Hele niche-uddannelsen foregår på engelsk på Copenhagen Business School, og ud af en lille årgang på omkring 60 kandidater, som bliver valgt hvert år fra puljen med omkring 300 ansøgere, er blot ca. 30% danskere. 12-16 forskellige nationaliteter er repræsenteret, og ud af hele holdet får ca. 29% job i udlandet, bl.a. i London, hvor lønningerne typisk er højere end i Danmark.

Da tallene er hentet fra Danmarks Statistik, er det kun de kandidater, som har fået job herhjemme, der indgår. Alligevel er medianlønnen efter 10 års arbejde altså helt oppe og ramme 97.250 kr. Startlønnen ligger på 46.400 kr., og arbejdsløsheden er nærmest usynlig.

Studiet rangerer højt og på niveau med landsgennemsnittet, når det gælder de studerendes bedømmelse af det sociale og det faglige miljø. Til gengæld er linjen her langt mere tidskrævende, og man skal som studerende forvente at lægge 43 timer ugentligt med hovedet dybt begravet i bl.a. økonometri og global økonomi. I gennemsnit bruger de studerende oven i det ca. 17 timer på studierelevant arbejde.

For at understrege det høje akademiske niveau bliver de studerende, som kommer fra en række forskellige bacheloruddannelser, tilbudt et online-matematikkursus inden studiestart.

I år var der 222 ansøgere med uddannelsen som førsteprioritet, hvilket er en stigning på 9% siden 2023. Frafaldsprocenten ligger på 2%.

I 2022 lå uddannelsen som nummer 12 på QS’s ’Best Master’s of Finance Worldwide’-liste.

Linjen retter sig mod stillinger, som kræver stærke kvantitative kompetencer, hos banker, realkreditinstitutter, pensionskasser, forsikringsselskaber, investerings- og centralbanker samt større konsulentvirksomheder. Men grundet det stærke teoretiske fokus er uddannelsen også ifølge CBS også en god forberedelse til en ph.d.

2) Forsikringsmatematik, KU: 77.850 kr.

En månedsløn på 77.850 kr. lyder nok også ualmindelig højt i de flestes ører. Men trods beløbets størrelse har uddannelsen – som giver ekspertise inden for tal, sandsynlighedsregning og statistik kombineret med jura og økonomi – taget et skridt tilbage på årets liste. I år er medialønnen nemlig faldet en smule, hvor den sidste år lå på 78.050 kr. med en anciennitet på 10 år.

Men lad os lige holde fast i uddannelsens markante lønniveau. For når du dimitterer fra Actuarial Mathematics, som kandidaten hedder, kan du på arbejdsmarkedet forvente en startløn på – hold nu fast: 53.700 kr.

De nyudklækkede matematik-guruer scorer dermed altså stadig højere end CBS-økonomerne, når man kigger på de første lønsedler efter specialet. Samtidig er der med en ledighed på blot 1% rift om aktuarerne, som ofte lander i forsikringsselskaber og pensionskasser. Og måske er det manglen på jobkonkurrence, som afspejler sig i studiemiljøet. I hvert fald scorer uddannelsen generelt utroligt højt i trivselsmålinger.

Drømmer man om at analysere og beregne risiko i forbindelse med bl.a. forsikringer, skulle man i sommeren 2024 helt op over et karaktergennemsnit på 10,7 for at være én af de omkring 50 optagne på uddannelsen, som kun ligger i København. Det er en voldsom stigning siden 2010, hvor karakterkravet lå på blot 5,3. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

3) Business Administration and Information System, CBS: 73.450 kr.

Erhvervsøkonomi og informationsteknologi, som uddannelsen hedder på dansk, må også vige en plads i år.

Den lægger sig nu på en tredjeplads med en startløn på 44.050 kr., som dog tager et væsentligt skridt op ad lønstigen efter 10 års anciennitet. Her ligger medianlønnen for it-udviklere, projektledere og andre med denne kandidat i ryggen på intet mindre end 73.350 kr.

På uddannelsen lærer man, hvordan man bruger digitale teknologier til at skabe værdi for virksomheder og organisationer – kompetencer, som man alt andet lige må tro er i høj kurs i disse AI-tider.

Man skal på uddannelsen regne med at bruge ca. 30 timer på studiet i ugen, delvist på undervisning og forberedelse. Men statistikkerne viser altså oven i det, at de studerende på uddannelsen i gennemsnit bruger omkring 20 timer ugentligt på et studiejob.

Også her er ledigheden lav. 4% af de nyuddannede oplever arbejdsløshed, hvilket falder til blot 1% efter 10 års erfaring. De kandidater, som finder job i det private, udgør langt størstedelen med en procentsats på 88.

4) Samfundsvidenskabelig jura, KU: 71.300 kr.

Den samfundsvidenskabelige kandidatuddannelse i jura er en overbygning til studier som bl.a. socialrådgiver, offentlig administration eller en finansbachelor. Uddannelsen åbner døre i både det offentlige og private, hvor du fx kan få job som sagsbehandler, rådgiver eller konsulent. Her får man bl.a. lov til at prøve kræfter med socialret, forvaltningsret og skatteret. Knap 69% af kandidaterne ender med at arbejde i det offentlige.

Uddannelsen må siges at åbne op til en bred vifte af stillingsbetegnelser, men medianlønnen ligger altså stadig i den høje ende med en startløn på 39.300 kr., og en løn på 71.300 kr. efter 10 års anciennitet, hvor arbejdsløsheden ligger på 4% for nyuddannede og 2% efter 10 år.

Ministeriets tal om cand.soc.-uddannelsen i jura bygger dog i år kun på data om 10 personer.

Københavns Universitet modtog i år 326 ansøgninger til de 80 pladser på uddannelsen.

5) Revisorkandidat, CBS: 69.900 kr.

Rykker vi en tak ned på listen, har vi til gengæld at gøre med et solidt datasæt. Her har vi nemlig data fra 347 personer. Og ’solid’ er vist en meget god betegnelse for uddannelsen generelt.

Som nyuddannet kan du nemlig forvente en løn på 48.250 kr. og en arbejdsløshed på blot 1%. Arbejdsløsheden går efter 10 år i nul, og her er medianlønnen steget til 69.900 kr.

Til gengæld er der her tale om en gruppe, som generelt arbejder flere timer end øvrige på listen. Tallene fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser nemlig, at revisorerne med denne CBS-baggrund gennemsnitligt arbejder omkring 43 timer i ugen.

Typisk ender cand.merc.aud.erne med at jonglere med regnskaber inden for revisions- og konsulentbranchen. Nogle bliver også regnskabschefer i den finansielle sektor, mens andre lander i skattevæsenet.

Historisk set har uddannelsen i høj grad været mandsdomineret, hvilket i nogen grad stadig gør sig gældende. Det viser en PwC-analyse fra 2023.

393 ansøgere havde uddannelsen som førsteprioritet i 2024. Det er et fald på 2% siden sidste år. 225 blev optaget.

Kandidaten kan også læses i Aalborg og Aarhus – og i Kolding, hvilket vi vender tilbage til senere.

6) Erhvervsøkonomi og matematik, CBS: 69.200 kr.

I hælene på revisorerne har CBS endnu en uddannelse på top-10. Det er uddannelsen for dem, som drømmer om at skille store datamængder ad og samle dem igen ved hjælp af matematiske metoder og modeller.

Som nyuddannet kan du forvente en startløn på 45.600 kr. Efter 10 år stiger median-månedslønnen til 69.200 kr. Arbejdsløshed er blandt både dimittender og erfarne et nærmest ukendt fænomen.

Som cand.merc.mat. kan du – når du har lært alt, hvad der er at lære om matematisk finansiering, kreditrisiko og statistisk analyse – få lov til at arbejde med bl.a. rådgivning og økonomisk udvikling. De fleste får job i finansiering- og forsikringsfag, og 83% af dimittenderne lander i det private.

På CBS er uddannelsen skruet sådan sammen, at man med en lang række valgfag i høj grad selv kan danne sin egen profil inden for specifikke erhvervsøkonomiske områder. Der er med et optag på ca. 50-60 studerende samtidig tale om forholdsvis små årgange, hvor langt de fleste forinden har læst HA (mat).

ANNONCE

7) Økonomi, KU: 67.700 kr.

Her har vi endnu en økonomi-uddannelse på listen, og denne gang er det Københavns Universitet, som i år må tage til takke med en syvendeplads, selv om medianlønnen efter 10 år er steget med et par tusind siden sidste år.

I år ligger startlønnen på 43.500 kr., og lønnen efter 10 år ligger på 67.700 kr., hvilket er lidt mere end hos uddannelsens søster på Aarhus Universitet. Læser man økonomi i smilets by, kan man efter 10 år nemlig forvente en løn på 61.400 kr.

Med en kandidat i økonomi fra KU har du det privilegium, at du selv må vælge, om du vil skrive ’cand.oecon.’ eller ’cand.polit.’ på din LinkedIn. KU har som landets eneste universitet af historiske årsager nemlig valgt at beholde polit-titlen.

Uddannelsen er generelt set forholdsvis bred, og derfor kan du med stor valgfrihed vælge at specificere dig inden for bl.a. pengeteori, finansiering, international økonomi og arbejdsmarkedsøkonomi, alt efter hvad der giver mening for dig.

Sammenligner man uddannelsen på KU med lønfrontløberen, nemlig økonomi på CBS, ligner uddannelserne meget hinanden, når man ser på frafaldet og på de studerendes bedømmelse af det faglige og sociale miljø. Til gengæld bruger CBS’erne med et ugentligt timeantal på 43 væsentligt mere tid på uddannelsen end KU’erne, som bruger omkring 31 timer på studiet ugentligt.

Samtidig får flere af KU’erne job i det offentlige, hvor CBS’erne i højere grad søger til udlandet.

8) Matematik-økonomi, SDU: 63.500 kr.

På ottendepladsen skal vi en tur til det fynske. Den bliver i år nemlig indtaget af cand.scient.oecon.erne fra Odense. Her kan man som nyudklækket specialist i bl.a. økonometri, finansiering og markedsanalyse forvente en startløn på 39.100 kr. og en løn efter 10 år på 63.600 kr.

For københavnerne ser lønudsigterne en smule anderledes ud. På KU kan man med samme uddannelse nemlig forvente en startløn på intet mindre end 49.200 kr. Til gengæld ligger medianlønnen her efter 10 år på 58.400 kr.

I både Odense og Aalborg kan man læse uddannelsen på dansk til forskel fra København og Aarhus, hvor man simpelthen læser alle tallene på engelsk.

På den adgangsgivende bachelor i matematik-økonomi på SDU blev alle ansøgere optaget i 2024. Til gengæld var karaktergennemsnittet helt oppe at ramme 9,1 på KU.

De fleste med matematik-økonomi-kandidaten lander i finansierings- og forsikringsfag – med undtagelse af dem, som har læst uddannelsen på Aalborg Universitet. Her er det mest typisk, at man som kandidat får job i energiforsyningsbranchen.

9) Erhvervsøkonomi, cand.merc., CBS: 62.800 kr.

Som nummer ni på listen har vi erhvervsøkonomi-uddannelsen, som er en kendt traver i hele landet. Du kan ud over de gængse studiebyer også læse erhvervsøkonomi i både Slagelse, Kolding, Esbjerg, Roskilde, Herning og Sønderborg. Man skal dog til hovedstaden, for at lønnen kommer helt op at ringe.

Her kan du som cand.merc. fra Copenhagen Business School forvente en startløn på hele 44.000 kr. og efter 10 år en løn på 62.800 kr. Til gengæld viser statistikkerne også, at CBS’ere med denne uddannelse har en gennemsnitlig arbejdstid på 43 timer ugentligt, hvor landets øvrige cand.merc.-dimittender i gennemsnit arbejder omkring 40 timer ugentligt.

Du kan vælge mellem en lang række cand.merc.-linjer, hvor du specialiserer dig inden for det område, som giver mening for dig. Finansiering og økonomistyring, international business og marketing, salg og kommunikation er blot nogle af de mange muligheder.

Uddannelsen åbner derfor også døren til en lang række jobmuligheder alt efter dit speciale. Eksempler på jobtitler er bl.a. marketingmedarbejder, projektleder, økonomi- eller regnskabschef, controller, HR-medarbejder eller konsulent inden for virksomhedsrådgivning.

Kigger man på statistikkerne, lander cand.merc.erne fra CBS oftest i videnservice-branchen – fx som rådgivere eller konsulenter. Cand.merc.er fra provinsen ender derimod oftere i industrivirksomheder.

10) Revisorkandidat, SDU: 62.600 kr.

Den sidste, som i år har fået sneget sig med på top-10 listen, er revisorkandidaten på SDU. Og her er det måske nærliggende at tænke, at vi skal til Odense for at finde de højeste lønninger – men vi skal faktisk til Kolding.

I Kolding får de nyuddannede nemlig en løn efter endt uddannelse på 43.750 kr. og 62.600 kr. efter 10 år i job. Et lønniveau, som altså ligger omkring 10.000 kr. højere end hos dimittenderne fra SDU i Odense.

Sammenlignet med øvrige uddannelsessteder scorer uddannelsen i Kolding dog lavere på det sociale miljø. Samtidig ligger frafaldsprocenten på 10% i Kolding, hvilket altså er en smule højere end landsgennemsnittet for cand.merc.aud’erne, der ligger på 7%.

Deltag i Djøfs lønundersøgelse

Djøf arbejder på en ny lønstatistik for privat, kommunalt og regionalt ansatte og har sendt dig en e-mail med et personligt link. Udfyld undersøgelsen og få direkte besked, når den nye lønundersøgelse er klar.

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet