Ny karriere
Foto: Mads Teglers
25.10.2024
af
Tine Santesson
Den 67-årige jurist Birgitte Holm Knudsen har som pensionist besluttet sig for at være ”skideligeglad med, hvad andre tænker.” Det er lidt svært lige i det øjeblik, hun står bag scenetæppet på Comedy Zoo – parat til at gå ind og levere syv minutters komik om seniortilværelsen.
Birgitte Holm Knudsen lemper sig på plads på den høje stol foran spejlet bag scenen på Comedy Zoo i København. Foran hende ligger et lille arsenal af makeup. Hun giver den en gang til med læbestiften. Også lidt mere rødt på kinderne.
”Normalt bruger jeg ellers næsten ingen makeup,” siger hun.
Men det er også en lidt unormal situation at befinde sig i for en ny-pensioneret kvindelig jurist.
Der er en lille halv time til, hun skal på scenen. Hun, alderspræsidenten. Et særsyn.
Hun rækker ud efter en hårbørste i lommestørrelse. Løfter op i nogle totter hår og sprayer hårlak på fra undersiden – for at give fylde.
”Jeg har altid haft fehår. Men nu har jeg besluttet mig for at være glad for mit hår resten af livet – for jeg har nærmest ikke et gråt hår, selvom jeg er fyldt 67.”
Det er ikke det eneste, hun har besluttet sig for.
”Jeg vil være skideligeglad med, hvad andre tænker om mig.”
Ledige stillinger
Birgitte Holm Knudsen begyndte sit arbejdsliv som embedsmand. Først i Justitsministeriet. Så i Miljøministeriet. Nu altså pensionist – men hun er også stadig jurist i hjertet. Og humorist. Det har altid fulgt hende.
Nu vil hun bruge det professionelt.
”Selv om jeg ikke har et arbejdsliv, har jeg ikke tænkt mig at gå i stå. Det er ikke, fordi jeg behøver at bestige Mount Everest – men jeg vil blive ved med at gøre noget, der kræver noget af mig. Noget, jeg har drømt om. Noget, der gør mig glad.”
Hun bruger det, hun kalder plejehjemsbarometeret.
Det er bl.a. også derfor, hun for nogle år siden sammen med en tidligere kollega stiftede Billetmrk.dating – en online-platform for ’voksne’, der gerne ville finde en kæreste. Ikke noget med at swipe. Men en form for online-kontaktannoncer, som man tidligere kunne finde dem i aviserne.
Det gik ikke. De fik en investor, der ikke var den rigtige for dem, som Birgitte Holm Knudsen siger. Men hun fortryder ikke.
”Jeg er til gengæld ret sikker på, at jeg ville sidde på plejehjemmet og fortryde, hvis ikke jeg havde forsøgt.”
”Jeg synes, mange ældre voksne leger og pjatter for lidt – nærmest bliver lidt udslukte. Vi skal ikke finde os i at være næsten usynlige og undseelige. Og hengemt til tjansen blot at passe børnebørn.”
Birgitte Holm Knudsen, jurist, pensionist og komiker
Nu skal en anden drøm have et skud. Humoren har Birgitte Holm Knudsen brugt gennem hele livet. Til at sætte lidt fut og kolorit på det hele. Nu vil hun bruge det sjove for alvor.
”Humor avler grin og glæde. En boblende følelse, der smitter, så det hele bliver mere muntert og lysere. Udfordringer kan vi altid finde.”
Ergo har hun taget et fire-måneders-kursus i stand-up på Comedy Zoo til 8.000 kroner – nok nogenlunde det samme, som et endags-djøf-kursus koster, som hun siger.
Lidt specielt for en ’dame’ i hendes alder og for en jurist, erkender hun.
Birgitte Holm Knudsen havde da også forventet, at holdet ville bestå af en masse unge mænd i 20’erne. Men der var begge køn. Der var også to psykologer, en journalist og en musiker. Og tre af deltagerne var endda sidst i 50’erne.
Måske fordi 8.000 kroner trods alt er rigtig mange penge for et ungt menneske, som hun siger.
Ét havde de til fælles. Humoren.
Det var i Pumpehuset, til en revy for kollegerne i Miljøministeriet, at Birgitte Holm Knudsen fandt ud af, at komikken gav hende et kick.
”Jeg har altid været med til at underholde, når der var fester og revyer på mit arbejde. Jeg fik også engang en udtalelse fra en chef, der skrev, at jeg havde et humør ud over det sædvanlige.”
Hun har dog ikke altid været sikker på, om hun rent faktisk er sjov.
”Men da der så kom en bølge af grin rullende gennem salen i Pumpehuset med 300 mennesker – jeg glemmer det aldrig.”
Birgitte har også en anden side.
”En nørd-side. Jeg føler mig virkelig som djøfer. Stadigvæk. Nogle gange tænker jeg, at det var godt, at jeg endte med at blive jurist, for ellers kunne jeg måske godt være kørt helt ud ad en tangent. For jeg var et meget kreativt og fantasifuldt barn.”
Hun vil heller ikke undvære den faglighed, hendes juridiske baggrund og siden en tillægsuddannelse i journalistik har givet hende. Den bringer hun i spil i sin forberedelse til 5-10 minutter i rampelyset som stand-upper, hvor det hele gerne skal stå skarpt.
”Jeg skal lære nyt. Jeg skal sætte mig et mål. Jeg skal have en plan. Jeg skal kunne levere. Jeg skal kunne arbejde op ad bakke. Jeg skal overvinde udfordringer undervejs. Jeg skal have en tidsplan.”
Birgitte Holm Knudsen skal på scenen til ’Open Mic’ om et øjeblik. Hun har gennemført det lille ritual, hun allerede har fået opbygget.
”Jeg havde aldrig drukket en Red Bull før. Men jeg har fundet ud af, at hvis jeg drikker sådan én, spiser en banan og et lille stykke chokolade, inden jeg skal på scenen, så tror jeg på, at det lige giver mig det, der skal til for at komme i gang.”
Det er sjette gang, hun skal afprøve sit komiske talent med et ’rigtigt’ publikum på. Denne gang har hun syv minutter. Så hun skal gerne have publikum med fra start. Hun er allermest bange for at glemme teksten.
I sekunderne før hun skal på scenen, er hun ”nærmest ved at dø.”
”Man står der og tæller rynker og deller – og tænker: ’Hvorfor kan jeg ikke bare være en almindelig ældre dame?’ Men det bliver jeg jo altså nødt til at sætte mig ud over.”
Så det gør hun. Hun skal ind og tage pis på sig selv og sin egen generation.
Hun taler om datinglivet som senior. Om at man synes, alle de andre på éns egen alder er gamle – bare ikke én selv. Og om hvor uretfærdigt det er, at hunde må tisse alle vegne uden at få en bøde for det, når man selv med årene får et stigende behov for at lade vandet – nu.
Ved hjørnebordet til højre for scenen er et ungt publikum helt med Birgitte Holm Knudsen. De griner højest af alle – også selvom hendes jokes er baseret på en generation, de først kommer til at tilhøre langt ude i fremtiden.
Og det er nok seniorlivet, hun bliver ved med at tage sit afsæt i sin nye karriere som komiker – måske garneret med nogle senior-djøferjokes på et tidspunkt. For som hun siger:
”De unge fyre kæmper jo om de samme temaer. Men jeg har et helt stofmateriale for mig selv.”
Birgitte Holm Knudsen er nærmest lykkelig, da hun går hjem efter en øl backstage med de andre komikere, der har været på scenen. Hun gik ikke i stå, og hun havde publikum med sig.
Hun optræder for sjov. Og lige nu er betalingen for en optræden fri adgang til øl og sodavand backstage. Men hun har fået et nyt mål:
”Det kunne være fedt, hvis jeg kunne komme til at tjene lidt penge på det. Men ikke mindst vil det være fedt, hvis jeg kan inspirere andre. Jeg synes, mange ældre voksne leger og pjatter for lidt – nærmest bliver lidt udslukte.”
Birgitte Holm Knudsen vil gerne være med til at signalere, at livet langtfra er slut, når man får udbetalt folkepension.
”Vi skal ikke finde os i at være næsten usynlige og undseelige. Og hengemt til tjansen blot at passe børnebørn. Vores liv kan stadig være fyldt med fest, farver, fut og krudt. Der er så meget, vi kan nå endnu.”