Læserbrev

Tillidsmand: OK24 kostede os betalingen for store bededag

24.10.2024

af

Foto fra demonstration, hvor der på en ballon står Bevar store bededag

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

En dato-detalje i overenskomsten har betydet, at ansatte i kommuner og regioner ikke har fået kompensation for at arbejde store bededag. Det er én af flere klare forringelser, skriver tillidsrepræsentant Peter Hansen. (Opdateret med svar fra Djøf.)

På det kommunale og regionale område fik Forhandlingsfællesskabet og Akademikerne lavet en uheldig overenskomstaftale. Den betød, at de ansattes ellers lovbestemte kompensation for store bededag forsvandt i 2024, og man forærede dermed arbejdsgiverne en besparelse på anslået cirka trekvart mia. kr.

Ved OK24 kopierede Forhandlingsfællesskabet den statslige aftale om, at den fastsatte kompensation på 0,45% af årslønnen i ”st. bededags-loven” blev erstattet af en forhøjelse af den særlige feriegodtgørelse.

I loven var forudsat, at de 0,45% af årslønnen for alle offentlige og private ansatte ville blive afregnet enten to gange årligt sammen med lønnen for maj måned og august måned eller månedsvis fra 1. januar 2024. I staten valgte man den første model, og i kommuner og regioner valgte man den månedsvise udbetaling.

I den statslige overenskomst blev ændringen aftalt med virkning fra 1. april 2024. Omlægningen fik derfor ikke den helt store betydning, da den særlige feriegodtgørelse i forvejen udbetales i maj og august, og man vil derfor fortsat få kompensationen i 2024 på disse datoer.

På det kommunale og regionale område blev ændringen aftalt med virkning fra 1. maj 2024 og ikke 1. april som i staten. Men da den særlige feriegodtgørelse i kommuner og regioner bliver udbetalt med april-lønnen og ikke i maj og august som i staten, betyder ikrafttrædelsen den 1. maj, at den månedsvise kompensation for store bededag stoppede med udgangen af april 2024. De ansatte vil dermed først få kompensationen fra 2025, selvom man også har leveret en ekstra arbejdsdag i 2024.

Virkningen er, at de ansatte i regioner og kommuner bliver snydt for deres kompensation i 2024, og at de kommunale og regionale arbejdsgivere får en kæmpe besparelse, uden at vi som ansatte har fået noget ekstra for det, i forhold til hvad man har fået i den statslige overenskomst. Normalt er man ellers meget nøjeregnende med at regne økonomi på de enkelte elementer i overenskomsterne.

"Jeg ved ikke, om man ikke har forstået problemet eller blot valgt at tie det ihjel."

Peter Hansen, fællestillidsrepræsentant for Djøf i Region Midtjylland

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Jeg nævnte problemstillingen på Djøf Offentligs repræsentantskabsmøde, hvor vi behandlede OK24-resultatet inden urafstemningen. Det var først her, at Djøf blev opmærksom på, at ikrafttrædelsen var aftalt den 1. maj 2024 og ikke 1. april som i aftalen for staten. Havde aftalen været pr. 1. april, ville vi også i kommuner og regioner have fået kompensationen i 2024.

Jeg havde faktisk en forventning om, at Djøf og Akademikerne ville se på aftalen og drøfte den med Forhandlingsfælleskabet. Især da der i aftalen står, at overenskomsterne redigeres ”efter principperne i loven, idet de ansattes løn- og ansættelsesvilkår ikke forringes som følge heraf.” Men Forhandlingsfællesskabet har så vidt vides ikke tænkt sig at tage sagen op igen. Jeg ved ikke, om man ikke har forstået problemet eller blot valgt at tie det ihjel.

Spørgsmålet er, om man kunne have lavet aftalen anderledes, så vi også i kommuner og regioner havde fået kompensationen i 2024. Fejlen ligger i ikrafttrædelsestidspunktet 1. maj. Som jeg ser det, kunne man i stedet have aftalt 1. april 2024 som i staten og samtidig aftalt, at der modregnes for det, der var udbetalt frem til april – eller man kunne lade aftalen træde i kraft 1. januar 2025 og have fortsat med at udbetale det månedsvise tillæg resten af 2024.

Jeg mener, at aftalen er en klar forringelse i forhold til, hvad der var forudsat i loven, og jeg har svært ved at forstå, at der er hjemmel til at aftale en sådan forringelse. Hertil kommer, at den særlige feriegodtgørelse optjenes i kalenderåret forud på samme måde som den sjette ferieuge. Det ser jeg også som en klar forringelse for fremtidige ansatte, der så ikke vil få kompensationen det første år, de er ansat, uanset at de har leveret den ekstra arbejdsdag.

Og ja, det handler kun om en dagløn for 552.000 ansatte i kommuner og regioner, men for mange af os er det principielt, når det lige præcis handler om store bededag.

ANNONCE

Ud over en forklaring på, hvordan man kan bortforhandle en lovbestemt kompensation, savner jeg også svar fra Djøf/Akademikerne/Forhandlingsfælleskabet på, hvorfor det var smart at lave om på kompensationen.

Indtil april 2024 fik alle medarbejdere et løntillæg på 0,45% af deres faste månedsløn gældende fra 1. januar 2024. Aftalen om i stedet at forhøje den særlige feriegodtgørelse til 0,54% betyder, at kompensationen først udbetales med april-lønnen 2025.

Selv om forhøjelsen til 0,54% giver lidt mere, vil vi være helt henne i 2028, inden tabet er indhentet. Dette gælder kun den kommunale og regionale overenskomst, da man i modsætning til staten og det øvrige arbejdsmarked stopper kompensationen i 2024.

Men fælles for alle overenskomsterne – også den statslige – betyder ændringen, at nyansatte nu først skal optjene kompensationen i kalenderåret forud for udbetalingen. Det er en klar forringelse i forhold til den oprindelige kompensation i henhold til loven, hvor de fra dag 1 ville blive kompenseret fuldt ud.

Ved fratræden udbetales og modregnes der også i beregningen af feriegodtgørelse efter meget komplicerede regler. I loven er det ellers forudsat, at lønmodtageren ved fratræden, fx jobskifte, har ret til at få udbetalt det løntillæg, der er optjent siden sidste udbetaling af tillæg. 

Peter Hansen er fællestillidsrepræsentant for Djøf i Region Midtjylland og tidligere næstformand i Djøf Offentlig

Svar fra Djøf

Kære Peter

Tak for, at du som tillidsrepræsentant dykker godt og grundigt ned i den del af OK24-resultatet, der handler om kompensationen for store bededag. Jeg er dog ikke enig med dig i din kritik, og jeg vil sætte nogle ord på hvorfor. Som det fremgår af dit læserbrev, er dette en ret teknisk øvelse, men jeg vil forsøge at gøre det kort.

I alle tre sektorer har man aftalt, at kompensationen for store bededag fremadrettet skal ske som en forhøjelse af den særlige feriegodtgørelse. Dog sådan, at hvor kompensationen efter loven var 0,45%, så bliver kompensationen efter forligene om OK24 0,54% i regioner, 0,53% i kommunerne og 0,52% i staten (den tekniske forklaring på forskellene mellem de tre sektorer er, at der har været forskellige provenuer fra bl.a. de døgndækkede områder). Vigtigst er det, at medarbejderne bliver bedre stillet end udgangspunktet.

Når det kommer til, hvordan kompensationen udbetales, har du ret i, at der er aftalt noget forskelligt i de tre sektorer. Aftalerne er forskellige, fordi udgangspunkterne er forskellige. Hvor man i regioner og kommuner hele tiden har fået udbetalt den forhøjede særlige feriegodtgørelse med april-lønnen, får man i staten udbetalt den forhøjede særlige feriegodtgørelse med maj- og august-lønnen. Eftersom man har aftalt at kompensere for store bededag med en forhøjelse af den særlige feriegodtgørelse, følger det altså helt naturligt, at man i kommuner og regioner fremadrettet får udbetalt kompensationen med april-lønnen, mens man i staten får udbetalt kompensationen med maj- og august-lønnen.

Jeg er helt uenig med dig i, at medarbejdere i regioner og kommuner ikke får kompensation for store bededag for 2024. Der er allerede udbetalt kompensation for månederne januar til marts 2024. Og kompensationen for månederne april til december 2024 udbetales med lønnen for april 2025. Herefter vil medarbejderne med lønnen for april hvert år få udbetalt kompensation beregnet på baggrund af lønnen for det forudgående kalenderår.  

Jeg er meget tilfreds med de resultater, vi leverede ved OK24 – herunder, at vi nu har en fremtidssikret model for, hvordan kompensationen for store bededag udbetales. En model, som endda giver vores medlemmer på det offentlige område en højere kompensation, end der på forhånd var lovgivet om.

Mange hilsner
Johanne Nordmann, formand for Djøf Offentlig

Kommentarer

Anonym
5 mdr. siden
Blev vi 'overkompenseret' eller blev det bare en del af det store regnestykke? Ps. Vi har stadig et stort reallønstab og det vokser for tiden. Også relativt taber vi til lønudviklingen på det private arbejdsmarked.
Peter Hansen
5 mdr. siden
Kære Johanne Tak for svaret. Men jeg synes, at du bortforklarer en dårlig aftale om ændring af St. Bededagskompensationen. Jeg er godt klar over, at det ikke er en aftale, som er vokset i Djøf’s baghave, men at det er Forhandlingsfælleskabets, der har kopieret en statslig aftale uden at få taget ordentligt hensyn til, at forudsætningerne for aftalen (vilkår for Ferietillægget) er forskellige. Du skriver, at ud ikke er enige i, at de ansatte i kommuner og regioner ikke kompenseres for Store Bededag i 2024. Det er rigtig, at vi har fået kompensation for månederne januar til april 2024 (ikke januar til marts 2024, som du skriver). Men det ændrer jo ikke ved at detaljen om ikrafttræden 1. maj 2024 i stedet for 1. april som i staten gør, at vi ikke får 2/3 af kompensationen i 2024. Det giver kommuner og regioner en engangsbesparelse i 2024 på 0,3 % af lønsummen hvilket svarer til ca. 0,9 mia. kr. Måske er det delvis et lån, som de først kommer til at betale tilbage i år uendelig. Du skriver, at vi vil få resten af kompensationen for 2024 med april lønnen i 2025. Kompensationen for St. Bededag i 2025 vil man så få i april 2026 osv. Men den statslige aftale, som man kopierede (bortset fra ikrafttrædelsestidspunktet), giver jo kompensationen i kalenderåret, hvor den ekstra dag er præsteret, både i 2024 og i de kommende år. Det er det, som jeg primært er utilfreds med. Da vi talte sammen, sagde du at den kommunale og regionale aftale blot er en forskydning af betalingen, og at jeg ville få mit tilgodehavende, når jeg stoppede ansættelsen eller gik på pension. Dette er ikke helt korrekt. Jeg troede oprindeligt også, at jeg så ville få mit tilgodehavende, når jeg en gang skiftede job eller gik på pension, som det var forudsat i loven. Djøf fik mig i dialogen ud af denne vildfarelse, og gjorde mig opmærksom på, at Ferietillægget ved jobskifte udbetales efter andre regler end forudsat i loven om kompensation. Det kan du læse om på Djøf’s hjemmeside. https://www.djoef.dk/vilkaar/ferielov/ferie-ved-opsigelse Man får kun udbetalt ferietillægget for de feriedage, man har afholdt siden sidst man fik udbetalt ferietillæg, og ikke de feriedage man har optjent. Djøf har også gjort mig opmærksom på, at der ved fratræden ses på, om den ansatte har holdt 5 ugers ferie i perioden. Hvis ikke, vil man kræve tilbagebetaling af udbetalt ferietillæg (dette er ikke rettet på hjemmesiden endnu). Man kan altså komme til at betale noget af kompensationen tilbage. Johanne du har spurgt mig, hvad jeg forventer at få ud af alt mit brok (mine ord), når det alt i alt må anses for samlet at være en god overenskomst. Det har jeg tænkt over. Man kan trods alt argumentere for, at omlægningen i den statslige overenskomst samlet set vil være en fordel for de fleste. Men jeg har svært ved at se det smarte i, at man kopierede omlægningen til den kommunale og regionale overenskomst uden at få taget højde for, at vilkårene for udbetalingen af Ferietillægget på de to overenskomstområder var forskellige. Dette var Djøf og Akademikerne enig i da vi diskuterede sagen i marts. Det er jo ikke sådan, at vi på vores område har fået noget ekstra, der kompenserer for forringelsen. Jeg skrev udførligt til dig den 13. mats 2024, at der var fejl i den udsendte præsentation og materialet til repræsentantskabsmødet, hvor der i lighed med den statslige overenskomst stod ”Forbedringen vedrørende ferietillægget slår igennem pr. 1. april 2024”. Jeg redegjorde også for, hvad en anden ikrafttrædelsesdatoen 1. maj 2024, som der stod i OK aftalen, ville betyde for det kommunale og regionale område. Djøf svarede den 14. marts, at Djøf og Akademikerne mente at ferietillægget i lighed med staten ville blive udbetalt ultimo maj og ultimo august 2024, da det ville være ret håbløst, at den særlige feriegodtgørelse udbetales efter to forskellige principper. Man takkede også for mine bemærkninger, som man var enig i. Og nej, jeg tror ikke, at man kan få genåbnet overenskomsten nu. I bedst fald kan I pege på, at I har en lille milliard i banken ved næste overenskomst. Men jeg havde forventet, at Akademikerne ville have forsøgt at få ændret aftalen inden vi godkendte overenskomsten, især fordi der i aftalen står at overenskomsterne redigeres ”efter principperne i loven, idet de ansattes løn- og ansættelsesvilkår ikke forringes som følge heraf.” Det var derfor min forventning, at man ville få rettet formuleringen, og jeg spurgte til sagen på Repræsentantskabsmødet den 15. marts 2024, uden at få noget klart svar, ud over at man ville få rettet ikrafttrædelsesdatoen i materialet. Siden har jeg, som du ved, spurgt til hvad der sker i sagen - også fordi Djøf Bladet henvendte sig på baggrund af mit indlæg på Repræsentantskabsmødet. Jeg har og har altid haft stor tillid til Djøf i overenskomstforhandlingerne – især da jeg selv var næstformand i bestyrelsen. Man på det her punkt, forstår jeg ikke at Akademikerne, har kopieret Forhandlingsfællesskabet aftale uden at få redigeret overenskomsten, så der kunne udbetales i 2024 som i staten. Da jeg ikke er jurist, vil jeg da også gerne vide, hvordan man kan ændre en lov ved en kollektiv overenskomst. Måske kunne I spørge en arbejdsmarkedsjurist om dette?