Anbefalinger
21.10.2024
af
Søren Ipland
CBS-professor Mikkel Flyverbom anbefaler her bøger om den amerikanske underklasse og algoritmernes bagside – og løfter humøret med brasiliansk pop.
Mikkel Flyverbom er professor på Copenhagen Business School, hvor han også leder bacheloruddannelsen i Digital Management. Han er medlem af Dataetisk Råd og formand for regeringens ekspertgruppe om techgiganter, og så var han forresten dj, før han blev forsker. M.A. fra the New School for Social Research i New York og ph.d. fra CBS.
Hvad læser du for tiden?
”I min sommerferie fyldte ’Demon Copperhead’ af Barbara Kingsolver meget. Dels er den vilde bog bare lang, og dels gjorde jeg alting meget langsomt denne sommer, så den var i mine hænder og i mit hoved ofte.
Hovedpersonens liv er fuldt af grufulde og urimelige knæk, men også en ukuelig overlevelsesevne, og jeg har været både slået ud, tryllebundet og opmuntret af den bog.”
Er du blevet opslugt af et emne på det seneste?
”Jeg bliver løbende nærmest sygeligt optaget af alt muligt forskelligt, det kan være alt fra teoretiske ideer til planter, madretter eller at sejle. Lige nu har jeg fået fornyet glæde ved at følge med i amerikansk politik, som jeg ellers aktivt har fravalgt i lang tid, mest for at spare mig selv for nedslående beviser for det lands politiske deroute.
Nu er energien tilbage med en ny – og langt om længe en kvindelig – præsidentkandidat, Beyonces power-sang ’Freedom’ som musikalsk bagtæppe og kæmpestore spørgsmål på dagsordenen.”
Ledige stillinger
Hvilken bog har ændret dit syn på verden?
”En af mine favoritbøger er Cathy O’Neils ’Weapons of Math Destruction’, som allerede i 2016 pegede på de samfundsmæssige problemer, som den blinde tro på data, algoritmer og kunstig intelligens skaber – det, hun kalder ’matematiske ødelæggelser’.
Mere grundlæggende har Michel Foucaults tekster, som fx essayet ’The Subject and Power’, banet vej for min interesse for, hvordan magt og styring udfolder sig, og sat mig på sporet af, hvordan vi kan beskrive og undersøge også den måde, digitale teknologier, politik og menneskelige vilkår væver sig sammen på i vores tid.”
Hvilke kulturelle perler burde alle kaste sig over?
”Noget af det bedste, jeg ved, er solbagt musik som brazil, afro og latin. Jeg var dj, før jeg blev forsker, og spiller jævnligt på københavnske klubber som Bird, H15 og Søhesten. Og mit hjerte banker for sange som ’Mentira’ af Marcos Valle, ’Bananeira’ af Emilio Santiago og ’Ordinary Guy’ af Joe Bataan.
Lyt til dem, og mærk, hvordan musik kan skabe sanselige, glade øjeblikke, som er svære at matche på andre måder.”
Flow-radio eller podcast?
”Jeg elsker begge dele og insisterer også på at holde fast i mange forskellige musikformater. Noget musik streamer jeg, noget køber jeg på cd, så jeg kan høre det i min gamle bil, og noget må jeg have på vinyl, så jeg kan bruge det i mine dj-sæt.
Det program, jeg har brugt mest tid på igennem livet, er klart Gilles Petersons ugentlige radioshow på BBC – tre timers opladning og musikalsk inspiration hver lørdag.”
DJØF ARRANGEMENTER OG KURSER