Anbefalinger
19.12.2024
af
Søren Ipland
I hver udgave af Djøfbladets magasin beder vi folk i eller omkring djøf-sfæren anbefale det bedste, de har læst og hørt – og allerhelst ting, der har givet dem et nyt syn på verden. Her har vi samlet alle de gode tips fra 2024.
Hvad læser du for tiden?
Jeg er lige blevet færdig med Dy Plambecks ‘Mod midnatssolen’, som er skønlitteratur om den sammenbragte familie. Et emne, som vi er mange, der har inde på livet, men som jeg endnu ikke har set så meget skønlitteratur om. Den næste på natbordet er den anmelderroste debut af Linea Maja Ernst, ‘Kun til navlen’.
Hvilken bog har ændret dit syn på verden?
Litteraturen er kanalen ind til mennesker, miljøer og emner, som man ellers ikke beskæftiger sig med eller forstår. Man kan sagtens blive klogere gennem den indsigt og refleksion – også af fiktion. Kunsten er ikke kun at blive bekræftet, men at turde blive udfordret. En af de seneste bøger, der virkelig var en øjenåbner for mig, var Mathilde Walter Clarks ‘Det blinde øje’ om mink-industrien. Meget læseværdig.
Flow-radio eller podcast?
P1 om morgenen, men ellers podcast. Al transport og praktisk arbejde går bare lettere med godt indhold i ørerne. Lytter fast til Berlingskes nyhedspodcast 'Pilestræde', til 'Q&CO', som er landets bedste mediemagasin, og til 'Damerne først' med Anna Libak, Sørine Gotfredsen og Anne Sophia Hermansen, som spidder vores tidsånd på klogeste vis.
Hvad læser du for tiden?
I min sommerferie fyldte ’Demon Copperhead’ af Barbara Kingsolver meget. Dels er den vilde bog bare lang, og dels gjorde jeg alting meget langsomt denne sommer, så bogen var i mine hænder og i mit hoved ofte. Hovedpersonens liv er fuld af grufulde og urimelige knæk, men også en ukuelig overlevelsesevne, og jeg har været både slået ud, tryllebundet og opmuntret af den bog.
Hvilken bog har ændret dit syn på verden?
En af mine favoritbøger er Cathy O’Neils ’Weapons of Math Destruction’, der allerede i 2016 pegede på de samfundsmæssige problemer, som den blinde tro på data, algoritmer og kunstig intelligens skaber – det, hun kalder ’matematiske ødelæggelser’. Mere grundlæggende har Michel Foucaults tekster, som fx essayet ’The Subject and Power’, banet vej for min interesse for, hvordan magt og styring udfolder sig, og sat mig på sporet af, hvordan vi kan beskrive og undersøge også den måde, digitale teknologier, politik og menneskelige vilkår væver sig sammen i vores tid.
Flow-radio eller podcast?
Jeg elsker begge dele og insisterer også på at holde fast i mange forskellige musikformater. Noget musik streamer jeg, noget køber jeg på cd, så jeg kan høre det i min gamle bil, og noget må jeg have på vinyl, så jeg kan bruge det i mine dj-sæt. Det program, jeg har brugt mest tid på igennem livet, er klart Gilles Petersons ugentlige radioshow på BBC – tre timers opladning og musikalsk inspiration hver lørdag.
Hvilken bog har ændret dit syn på verden?
‘Når vi ikke længere forstår verden’ af Benjamin Labatut om videnskabens kvantespring og deres konsekvenser. Om hvordan store opfindelser er kædet sammen med både udviklingsmæssige kvantespring og store tragedier, og hvordan historien hænger sammen på kryds og tværs. Selv om jeg hverken er et matematisk eller fysisk geni – eller noget, der ligner, blev jeg totalt opslugt af bogen, fordi den viste mig en side af verden, jeg ikke havde set, tænkt eller forstået før. Virkelig tankevækkende.
Hvilke kulturelle perler burde alle kaste sig over?
Jeg er lidt imod sådan en anbefaling. Kultur er vigtig for os mennesker – men den kan ikke sættes på formel. Vi har brug for forskellige ting til forskellige tidspunkter, livsfaser, situationer eller selskab. Jeg husker meget tydeligt første gang, jeg som barn hørte Inga Nielsen synge i operaen ’Madam Butterfly’ på Det Kgl. Teater, og den udstilling, jeg så på Louisiana med samtidskunstneren Arthur Jafa efter anden corona-nedlukning. Der er langt mellem de to oplevelser, og de er meget forskellige – men de satte begge noget i gang indeni mig og påvirkede mig, mens jeg var i det og længe efter.
Flow-radio eller podcast?
Begge dele. P1 om morgenen og derefter podcast. Jeg tror, jeg har hørt alle DR’s radio-dokumentarer. Lytter også til ’Udsyn’, ’Genstart’, ’Radiofortællinger’, ’Fængsel’ osv. – og så når jeg næsten hver dag DR’s podcast ’Tiden’. Derudover hører jeg Zetlands serier og Politikens ’Lang historie kort’ og ’Du lytter til Politiken’. Og elsker alt fra Third Ear. Er vild med podcast og har altid en i ørerne, når jeg kører bil eller laver praktisk arbejde.
Ledige stillinger
Hvad læser du for tiden?
Lige nu læser jeg Moshin Hamids roman ’The Last White Man’ om den lyshudede Anders, der en dag vågner op med mørk hud og opdager, at omverdenen, i dette tilfælde et amerikansk lokalsamfund, ser fuldstændig anderledes på ham. Det er en virkelig humoristisk og interessant undersøgelse af den racetænkning og det farvehierarki, som stadig præger flere arenaer i vores samfund.
Hvilken bog har ændret dit syn på verden?
’Brødrene Løvehjerte’ af Astrid Lindgren. Ingen bog har lært mig mere om døden og livet. Jeg var helt paf første gang, jeg selv fik den læst højt. Lindgren skriver så underspillet cool om, hvordan tro og fantasi aldrig bør være midler, men et mål i sig selv. At bevare troen. At bruge fantasien som et kompas. Det vil jeg gerne give videre til mine egne børn.
Hvilke kulturelle perler burde alle kaste sig over?
Bogen ’Historien der ikke bliver fortalt’ af journalist Nagieb Khaja. Den udkom for 10 år siden og dokumenterede, hvordan Danmark har set igennem fingre med, at vores allierede i Afghanistan under krigen begik vold, drab og sågar seksuelle overgreb på børn. Men den blev mødt med tavshed. Ingen medier samlede den for alvor op – narrativet lå for langt fra konsensus både i medier og blandt beslutningstagere. Heldigvis er det ved at ændre sig nu, hvor hans dokumentar om præcis disse overgreb i Afghanistan var Cavling-nomineret – en oprejsning for alle, der i årevis har ønsket sandheden frem.
Hvad læser du for tiden?
Om jeg er på cykel, tog eller fly, læser eller lytter jeg gerne til samfundslitteratur på vej ud og fiktion på vej hjem.
På vej ud er jeg netop startet på Yuval Noah Hararis nyeste bog, ‘Nexus’, om informationsnetværk. Hararis betragtninger om samfundets evolution er både underholdende og interessante, selv om jeg tit finder hans normative slutninger lidt langt ude. Men idet jeg så ofte møder samme tænkning i den offentlige tech-debat, føler jeg mig altid godt oplyst af hans bøger.
På vej hjem er det min teenagedatter, der kører vores bogklub. Ud over en uvurderlig fælles referenceramme med hende har ordningen givet mig nogle af mine bedste læseoplevelser. Fra Brontë-søstrene over Tove Ditlevsen til Sally Rooney. Lige nu læser vi Donna Tartt, og vi er begge helt optaget af ‘Stillidsen’! Med min yngste datter læser jeg ‘Anne fra Grønnebakken’, og i hjemmets evige diskussion om, hvem fra litteraturen vi helst ville være “ægte venner” med, ender vi alle tre på Anne.
Hvilken bog har ændret dit syn på verden?
Jeg er opdraget med og af Vestens store fortællinger fra Bibelen til ‘Ringenes Herre’ og ‘Harry Potter’, og jeg må nok også stå ved, at fortællingen om individet, der vælger sin skæbne mellem godt og ondt, har formet og bliver ved med at give mening til mit verdenssyn.
Hvad læser du for tiden?
Jeg læste enorme mængder skønlitteratur som barn og ung, men universitetet sugede så meget energi, at jeg kom ud af vanen. For nylig er jeg kommet i gang igen. Lige nu læser jeg Karl Ove Knausgaard og har netop taget hul på ‘Det tredje rige’. Den bliver gradvist mørkere og mærkeligere, men jeg er stadig med.
Hvilken bog har ændret dit syn på verden?
Min verden blevet ændret af at læse den tyske filosof Byung-Chul Han. Hans måde at tænke og argumentere på står i skarp kontrast til mit naturvidenskabelige arbejdsunivers, men hans analyser af vores optimeringskultur, fx i ‘I sværmen – tanker om det digitale’ eller ‘Psykopolitik’, er alligevel godt i gang med at omkonfigurere min hjerne.
Hvilke kulturelle perler burde alle kaste sig over?
Den sidste bog, jeg faldt helt i svime over, er Kazuo Ishiguros ‘Klara and the Sun’. Den er urimeligt godt skrevet… den rumsterer også stadig.
Flow-radio eller podcast?
Podcasts er min guilty pleasure: ’Kermode & Mayo’s Take’, verdens bedste filmpodcast, ’WTF’ har de bedste samtaler og ’Revisionist History’, fordi Malcolm Gladwell har en holdning til det, han dækker.
Hvad læser du for tiden?
Der er flere bøger i gang på samme tid. I øjeblikket er det ‘Engang troede vi på fremtiden’ af Christian Bennike. En god analyse af, hvilke udfordringer vi som verden og nation befinder os i, og hvad det giver af handlingsmuligheder. ‘De bedste familier’ af Kim Blæsbjerg om samfundsudviklingen i Harboøre i forbindelse med udflytningen af kemifabrikken Cheminova til området. Og om hvordan klimaudfordringerne her har været båret af enkelte personers forskellige egne hensyn på bekostning af mennesker og natur. Og endelig Petra Rautiainens ‘Havets hukommelse‘ – hvor universets store muskel, havet, er omdrejningpunkt for en familiefortælling om en slægt, hvor ordknaphed har præget samværet.
Hvilken bog har ændret dit syn på verden?
‘Overvågningskapitalismens tidsalder – kampen for en menneskelig fremtid ved magtens nye frontlinje’ af Shoshana Zuboff, der beskriver, hvordan data som det nye råstof har givet de store og svagt regulerede tech-virksomheder en dominerende position i forhold til at udvikle nye modeller og idéer samt til at skabe forretninger, hvor det enkelte menneskes rettigheder og egne data er udfordret.
Flow-radio eller podcast?
Min tid i bilen er ofte med P1 flow og så Lotte Heise på P2 efter kl. 18, hvor hun ruller ud med klassisk musik. Dernæst er mine hits podcastene ‘Verden ifølge Gram’, ‘Genstart’ samt ‘Orientering’.
Hvad læser du for tiden?
Jeg holder rigtig meget af at læse skønlitteratur og i særdeleshed romaner. De seneste måneder er jeg desværre havnet i en hjørneløsning med 100% faglitteratur primært inden for miljø- og klimaøkonomi og 0% fiktion. Før det læste jeg fem-seks bøger af Jesper Stein, og den næste bliver Kim Blæsbjergs ‘De bedste familier’.
Hvilken bog har ændret dit syn på verden? Hvordan?
En avis stillede samme spørgsmål for mere end 20 år siden, da jeg var nyuddannet ph.d. Dengang svarede jeg Gary Beckers ‘A Treatise on the Family’ som et eksempel på, hvordan man kan bruge økonomiske metoder til at forstå, hvordan familiedannelser fungerer.
Jeg fastholder svaret som en repræsentant for den erkendelse, at økonomisk teori er et værdifuldt redskab til at forstå komplekse sammenhænge og understøtte fornuftige beslutninger.