Brevkasse

Hvordan fortæller jeg om mine svagheder til jobsamtaler?

10.12.2024

af

Illustration, der viser fire personer samlet omkring et bord - med den ene på én side og de tre andre overfor

Illustration: Smartdesign/Shutterstock

"Når et ansættelsesudvalg spørger, hvad jeg ikke er så god til, er jeg usikker på, hvordan jeg svarer. Jeg kommer enten til at lyde påtaget og falsk, eller også fremstår jeg totalt selvudslettende."

Kære Djøf

Et spørgsmål nager mig, når jeg går til jobsamtaler. Når ansættelsesudvalget spørger, hvad jeg ikke er så god til, er jeg usikker på, hvordan jeg svarer. Jeg kommer enten til at lyde påtaget og falsk, eller også fremstår jeg totalt selvudslettende. Det afhænger lidt af dagsformen. Hvordan vinkler jeg den?

 

Kære medlem

Du kan forberede dette lille hjørne af jobsamtalen via fem trin:

1) Overvej, hvad der kan være svært for dig i fx samarbejder. Vi bøvler alle med noget. Jeg hører ofte utålmodighed som et tema, der kan komme til at støje. Et andet tema kan være ’dårlig til at sige nej’. Et tredje tema kan være tunnelsyn. Hvad er dine temaer?

2) Vær bevidst om, at der bag en svaghed, som det også hedder i jobsamtaler, typisk ligger en styrke. Har man fx svært ved at sige nej, er det ofte forbundet med et stort engagement. Den utålmodige er netop det, fordi resultater driver hende. For ham, der oplever tunnelsyn, handler det ofte om et nørdet, fagligt fokus. Så ja, bag enhver svaghed gemmer sig formentlig et stærkt drive.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Region Midtjylland
Job
Region Nordjylland
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
Folketingets Administration
Job
Forsvarsministeriet, Departementet

3) Det næste, du skal have styr på inden jobsamtalen, er, hvordan det, du bøvler med, kommer til udtryk. Er du fx utålmodig? Urolig i stolen? Taler du hurtigere? Afbryder du? Bliver du irritabel? Mister fokus? Vær klar til at dele med ansættelsesudvalget, hvilke signaler du er bevidst om, at du sender, når din svaghed aktiveres.

4) Fortæl, hvordan du aktivt arbejder med dine svagheder. Hvis du fx er utålmodig, kan det være, du forbereder dig ekstra grundigt til møder eller situationer, hvor du ved, at tålmodigheden bliver sat på prøve. Måske har du en strategi, hvor du tæller til 10 og giver dig selv tid til at trække vejret og bevare overblikket.

5) Erkend også, at du er i proces med det, og at du sandsynligvis også vil falde i fremover. Men betryg udvalget med, at du er super-bevidst om det, og at du selvfølgelig følger op med en undskyldning eller forklaring, når det er på sin plads. Indbyd evt. kollegaer og chefer (omkring bordet) til, at de gerne må hive fat i dig, skulle det glippe for dig selv med den del.

I tålmodighedstemaet er opskriften således – med afsæt i de fem punkter fra før: ”På den ene side (2) er jeg mega-resultatorienteret. Det gør, at jeg af og til (1) kan blive lidt utålmodig i samarbejder, der trækker ud. Når jeg er utålmodig, reagerer jeg (3) på den og den måde. Og det arbejder jeg med (4) på den her måde. I det omfang jeg ikke selv har styr på det, er jeg modtagelig for feedback (5) og hjælp fra jer.”

Hav et par eksempler klar, men brug kun ét til den konkrete samtale. Udvalget leder efter en kandidat, der troværdigt og konstruktivt kan tale åbent om egne udfordringer. Ét eksempel er rigeligt. Vælg noget, som ikke trækker markant ned, hvad angår den stilling, du søger.

Denne her type refleksionsøvelse er i øvrigt relevant langt ud over jobsamtalen og ind i dine karriereudviklingstanker i det daglige.

Med venlig hilsen
Frederik Iuel, chefkonsulent, Djøf

Kommentarer

Taylor Jeppe
8 dage siden
Jeg kender det! Billedet af den perfekte medarbejder balancerer mellem løgn og sandhed. For at håndtere dette bygger jeg et narrativ op omkring mine "svagheder", som jeg vinkler, så de fremstår som socialt acceptable, men stadig passer til mig. Derefter øver jeg mig igen og igen og igen. Du er fantastisk som du er!