Djøf mener
3.12.2024
af
Steen Vinderslev
Djøf
God ledelse er afgørende for at løse både de nære og de store udfordringer i samfundet. Derfor er vi nødt til at udvikle og forbedre forholdene for ledere, mener Steen Vinderslev, nyvalgt formand for Offentlige Chefer i Djøf.
Langt de fleste af os, der arbejder med ledelse, er grebet af det og lægger rigtig mange kræfter i det. Ganske enkelt fordi det er meningsfyldt. God ledelse er en af ingredienserne på et velfungerende arbejdsmarked.
Og vi er privilegerede, for vi har dygtige og dedikerede ledere i alle dele af den offentlige og private sektor. God ledelse er en katalysator for udvikling, resultater og trivsel og er helt afgørende for at løse både de nære og de store udfordringer i samfundet.
Set fra mit perspektiv, som leder i den offentlige sektor og nyvalgt formand for de offentlige chefer i Djøf, er der tre udviklingsområder inden for ledelse.
Arbejdsgivere og topledere har et ansvar for at give bedre plads til ledere og udvikling af ledelse – både nye og mere trænede ledere.
Nye ledere skal have en lederuddannelse, for det har en positiv virkning på stort set alle parametre og giver både styrkede kvalifikationer til at håndtere ledelsesudfordringer og en langt større sikkerhed i lederrollen. Og vi skal sørge for, at alle ledere gennem hele deres karriere kan udvikle sig gennem kompetenceudvikling, inspiration, netværk, sparring og feedback, så de kompetent kan udøve god og tidssvarende ledelse.
Ledige stillinger
For det andet skal ledere have et reelt råderum til at løfte de opgaver, de folkevalgte politikere definerer, og sammen med medarbejderne finde de bedste løsninger. Vi skal fjerne detailstyring, benspænd som uklar governance og mangel på systemunderstøttelse, ligesom ledelsesspændet skal gøre det muligt at udøve god ledelse.
Sidst, men ikke mindst skal vi have mere diversitet i ledelse. Ledere skal ikke være ens. Mangfoldighed i kompetencer og perspektiver er en styrke, og det bidrager positivt til en attraktiv arbejdsplads.
Og meget forskning viser også, at mangel på diversitet giver ringere resultater. Vi har en udfordring, og det er ikke nok at tale om den. Det kan ikke passe, at vi stadigvæk har for få kvinder på direktør- og chefposterne. Det er et samfundsproblem. Der skal handling til.
I Djøf har vi styrket vores fokus på ledelse. Vi italesætter betydningen af ledelse og sætter fokus på, hvordan vi udvikler ledelse og de rammer og forudsætninger, der skal til for at kunne udøve god ledelse. Det er kernen i Djøfs strategiske indsats om ledelse i både den private og den offentlige sektor.
Det er vores ønske og håb, at vi i fællesskab – Djøf og de mere end 20.000 ledere fra både den private sektor og det offentlige, der er medlemmer af Djøf – kan drøfte, hvordan vi løfter ledelsesopgaven i morgen og i overmorgen. Vi skal gøre en konkret forskel i hverdagen, så ledere får de bedst mulige rammer for at skabe resultater, udvikling og et godt arbejdsmiljø – og trives som ledere.
DJØF ARRANGEMENTER OG KURSER