Brevkasse

Det bliver dyrt for mig at gå på barsel. Hvad kan jeg gøre?

27.1.2025

af

Illustration, hvor en gravid kvinde lægger hænderne på sin mave

Illustration: Papilouz Studio/Shutterstock

”Min kæreste og jeg vil gerne have et barn. Ifølge min kontrakt har jeg dog kun ret til barsel efter funktionærloven – hvad kan jeg gøre for at få bedre vilkår?”

Kære Djøf

Min kæreste og jeg vil gerne have et barn. Ifølge min kontrakt har jeg dog kun ret til barsel efter funktionærloven – hvad kan jeg gøre for at få bedre vilkår?

 

Kære medlem

At du har ret til barsel efter funktionærloven, vil sige, at du kan få halv løn fire uger før termin og 14 uger efter fødslen.

En halvering af lønnen vil for langt de fleste have stor betydning for privatøkonomien – ikke mindst når familien samtidig vokser. Det er derfor helt oplagt at forsøge at forhandle dig til bedre barselsvilkår. Det kan du gøre på flere forskellige måder.

1) Forhandle løn under barsel

Alle private arbejdsgivere betaler til en barselsfond, men mange arbejdsgivere er ikke klar over, at deres udgifter til løn under barsel kan reduceres markant, ved at de får refusion fra fx Barsel.dk.

Din arbejdsgiver kan få op til 126,89 kr. pr. time i barselsdagpengerefusion og herudover 108,29 kr. pr. time i refusion fra Barsel.dk. Samlet set svarer det til ca. 37.000 kr. om måneden for en fuldtidsansat.

Det vil derfor være et stærkt forhandlingskort at gøre din arbejdsgiver opmærksom på muligheden for at søge refusion fra Barsel.dk. Refusionen betyder, at arbejdsgiveren ikke selv skal dække hele udgiften til din løn under barselsperioden, og på den måde bliver det mere attraktivt at tilbyde dig fuld løn i hele eller dele af perioden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Erhvervsstyrelsen
Job
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Job
Røde Kors
Job
Politiets Efterretningstjeneste

2) Forhandle løn svarende til refusionen

Hvis fuld løn under barsel er for stor en mundfuld for din arbejdsgiver, kan du foreslå, at din løn mindst matcher det samlede refusionsbeløb (forudsat at dette beløb er højere end din halve løn).

Dermed vil arbejdsgiveren få dækket din timeløn og dine feriepenge og skal herefter alene selv sikre de mindre udgifter til pension og eventuelle personalegoder.

3) Forhandle pension og ferieoptjening

Er det ikke muligt at forhandle dig frem til hel eller delvis løn under barsel, kan du i stedet arbejde på at sikre, at din pension og ferieoptjening fortsætter under barslen.

Selv om dette er mindre omfattende end lønforbedringer, vil det stadig have stor betydning økonomisk – især i form af ferie med løn, når du vender tilbage til samme arbejdsplads efter din orlov.

Men hvad hvis chefen siger nej?

Gode barselsvilkår kan styrke virksomhedens omdømme som en arbejdsplads, der værdsætter medarbejdernes work-life-balance og trivsel. Arbejdsgiveren har naturligvis ret til at sige nej, men med kendskab til refusionsmulighederne fra Barsel.dk kan det måske være lettere at imødekomme dit ønske – til gavn for både dig og virksomheden.

Jeg håber, at ovenstående har givet dig inspiration til og mod på at forhandle om dine barselsvilkår. Har du brug for yderligere sparring eller hjælp til at lægge en strategi, er du altid velkommen til at kontakte os. Held og lykke med din forhandling!

Med venlig hilsen
Katja Heberg, chefkonsulent, Djøf

Kommentarer

Line
2 mdr. siden
Mange af de store private virksomheder tilbyder efterhånden bedre vilkår end de offentlige arbejdspladser. Men de små private arbejdspladser halter langt bagud.
Anonym
2 mdr. siden
Ansatte i den offentlige sektor har langt bedre barselsvikår end mange (ikke alle). Med tre børn har det sammenlignet været flere hundredetusinde til forskel. Det glemmer mange offentlige ansatte at indregne i lønnen, når der sammenlignes.