Djøf mener

Det nytter at forhandle sin løn

25.1.2025

af

Portrætfoto af Anders Vile Michaelsen

Foto: Djøf

Det er vigtigt, at du kender dine rettigheder som lønmodtager – også selv om du er ansat i et studiejob. For arbejdsgiverne har ikke altid styr på reglerne, skriver Anders Vile Michaelsen, forperson for Djøf Studerende.

Mange studerende er bange for, at det ikke er muligt at forhandle om lønnen i deres studiejob. At de bare skal være glade for at være ansat, fordi der sikkert står en, der er endnu bedre og venter på at tage deres job, hvis de spørger om mere.

Men de studerende glemmer bare, at de er den bedste – de er allerede blevet valgt over alle de andre, der søgte det samme studiejob. For hvis de ikke var gode nok, havde de ikke fået jobbet. Derfor skal de heller ikke være bange for at forhandle deres løn.

At man ikke kan forhandle lønnen, er en misforståelse, som vi i Djøf Studerende den kommende tid sætter fokus på med en lønkampagne målrettet studerende. For vores undersøgelser viser, at det rent faktisk nytter at tage en snak med arbejdsgiveren, om lønnen modsvarer din indsats og kvalifikationer. Ligesom det er vigtigt, at du kender dine rettigheder som lønmodtager – også selv om du er ansat i et studiejob. Mange er ikke opmærksomme på, hvad der gælder af regler, og du risikerer at blive snydt – eller snyde dig selv.

Vores nye lønundersøgelse afslører, at næsten tre ud af fire studerende (72%) ikke har forhandlet løn på deres arbejdsplads inden for de seneste to år. 28% har forhandlet lønnen. Og det betaler sig. Tre ud af fire (75%) har fået et kontant udbytte af deres seneste lønforhandling. Flest i den private sektor, men også i den offentlige sektor kan man forhandle sig til bedre løn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre
Frist 3. maj 2025
Job
Grønlands Selvstyre, Formandens Departement

Et helt særligt problem knytter sig til kandidatstuderende i den offentlige sektor. Hvis vi her løser akademiske arbejdsopgaver i studiejobbet, bør vi aflønnes efter akademikeroverenskomstens bestemmelser for bachelorer og ikke den HK-overenskomst, de fleste følger.

Det kan skyldes mange ting, men det virker til, at man på mange offentlige arbejdspladser ikke er opmærksom på overenskomsten. Vi har derfor fra Djøfs side skrevet til Medarbejder- og Kompetencestyrelsen for at bede dem informere de statslige arbejdsgivere om reglerne og mulighederne. Men det kan stadigvæk godt betale sig selv at henvende sig til arbejdsgiveren – eventuelt ved at involvere tillidsrepræsentanten – og undersøge muligheden for at blive flyttet over på den rigtige overenskomst.

For mange kan det være grænseoverskridende at skulle forhandle sin løn. Det gælder, uanset om du er studerende eller for længst har afsluttet din uddannelse. Netop derfor tilbyder Djøf både kontraktgennemgang, lønsparring, lønforhandlingskurser og meget mere. Brug tilbuddene og stå stærkere næste gang, du skal forhandle din løn.

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet