Satirisk statistik
5.2.2025
af
Freja Lillevang Sørensen
I tre år har to økonomistuderende analyseret og hudflettet studiekammeraternes vaner og uvaner. Vi har spurgt dem, hvor interessen kommer fra, og hvad de er blevet mest overrasket over at opdage.
Vidste du, at økonomistuderende med overskæg som oftest er vegetarer, mens hver femte polit med fuldskæg kun spiser kød? At korrelationen mellem timeløn og sandsynligheden for at have taget kokain er ligefrem proportional på økonomistudiet? Eller at faste rygere på samme studie tager flere SU-lån?
Det ved Rune Schmidt Qvist og Anders Gotfredsen. Det er nemlig dem, der har lavet statistikkerne. Begge læser de kandidaten i økonomi på Københavns Universitet (KU), og i tre år har de været hovedmændene bag den måske mest kreative studieundersøgelse inden for samfundsvidenskaberne: Politbarometeret, der siden 2022 er udkommet på portalen altandetlige.dk, som drives af frivillige politstuderende på KU.
Spørgeskemaet, som barometeret bygger på, bliver hvert år sendt ud til de studerende på Økonomi. Tallene på de ofte ret fantasifulde spørgsmål-svar er altså gode nok. Og det kreative arbejde med at krydse data er så Rune Schmidt Qvist og Anders Gotfredsens krone på værket.
Hvordan kom I på idéen til at lave Politbarometeret?
Rune: ”Vi havde skrevet en artikel på altandetlige.dk, der handlede om fordomme om politter. Så tænkte vi, at vi kunne kombinere det med et spørgeskema for så at se, om vi kunne be- eller afkræfte nogle af de her fordomme.”
Anders: ”Mest af alt har motivationen været, at vi bare synes, det er sjovt at lave statistik: Hvordan kan man krydse noget statistik, så man laver en sammenhæng, der nok ikke er der helt i virkeligheden? Men det har også udviklet sig til, at 10-20% af spørgsmålene egentlig er noget, vi synes, det er spændende at vide – fx hvad folk på polit stemmer.”
Ledige stillinger
Er I på nogen måder dykket ned i noget om signifikans?
Anders: ”Nej, vi synes, artiklerne handler om at finde på nogle sjove historier, og vi synes ikke, det bidrager til dette at undersøge, om sammenhængene faktisk er statistisk signifikante. Det er mange af dem givetvis ikke, men det er jo trods alt ikke forskning, vi laver.”
Har I en favorit blandt jeres fund?
Rune: ”Der er mange gode. Min favorit er nok lidt nørdet. Vi lavede en statistik i 2023, hvor 10% af respondenterne svarede, at de godt kunne forudse aktiemarkedet. Vi spurgte dem så, om de tager SU-lån for at investere – men det gjorde de ikke. Der kunne man jo godt opfordre til at gøre holdning til handling.”
Anders: ”Samme undersøgelse viste, at politter, der ryger fast, tager langt flere SU-lån. Om det er for at betale cigaretterne, eller de bare er ligeglade med fremtiden, ved vi ikke.”
Kan I selv genkende de arketyper, I stiller op?
Anders: ”Ja. Det er jo nogle lidt stiliserede svarmuligheder, og så har vi jo set på, om vores egne fordomme holdt stik. Fx har vi spurgt, om folk har skjorte på til daglig, og hvor de helst vil arbejde henne. Det er også, fordi vi har tænkt, om der mon ikke er en sammenhæng mellem dem, der vil arbejde hos McKinsey, og dem, der står og stryger skjorter hver morgen. Men det er jo faktisk ikke altid, at tallene viser det, vi havde håbet.”
Hvilke svar har så overrasket jer?
Rune: ”Jeg blev meget overrasket over, at den største gruppe læser polit, fordi de bare gerne vil have et hus på Strandvejen. Det er selvfølgelig sat på spidsen, men jeg syntes, det var lidt vildt at finde ud af, at det alligevel er dét, der driver så mange.”
Hvad skal der ske med Politbarometeret, når I er færdiguddannede?
Rune: ”Det er jo noget, vi så småt skal finde ud af. Det er lidt hårdt at skulle give fra sig og finde nye arvinger.”
Anders: ”Nu må vi se. Det kan være, vi ender med at tage fri to dage om året bare for at fortsætte.”
DJØF ARRANGEMENTER OG KURSER